KELETAS FAKTŲ APIE BARZDĄ

  • Vidutiniškai per metus vyro barzda paauga apie 14 cm. Barzdos augimo greitis priklauso nuo genetikos, tačiau susijęs ir su vyriško hormono – testosterono – kiekiu kūne.
  • Ilgiausia visų laikų barzda priklauso Hansui Langsetui. 1927 m. norvego barzda buvo ištiesta iki 5,33 m
  • Pogonofobija – barzdų baimė. Pagrindiniai fobijos simptomai: pykinimas, baimės jausmas, prakaitavimas ir nereguliarus širdies plakimas.
  • Dauguma komplimentų, kuriuos vyrai gauna pirmą kartą užsiauginę barzdą, –iš kitų vyrų.
  • Viduramžiais barzdos palietimas buvo laikomas įžeidimu. Šis poelgis dažnai sukeldavo dvikovą. Barzda buvo vyriškumo ir garbės ženklas.
  • Barzdos kažkada buvo apmokestintos. Rusijos imperatorius Petras Didysis skatino švaros laikymąsi, o tiems, kas to nepaisė, tekdavo sumokėti po 100 rublių per metus už medalioną. Šis medalionas tarnavo kaip licencija nešioti barzdą. Tiesa, ant medaliono būdavo užrašas: „Barzda yra nenaudinga našta“.
  • Daugelis tikėjo, kad barzdos yra išminties ženklas. Pažvelkite į Sokratą, Hadrianą, Marcusą Aurelijų ir net Šekspyrą, – visi jie su barzdomis.
  • Barzda padidina tris dalykus: amžių, socialinę padėtį ir agresyvumą. Tyrimas, kuriame dalyvavo moterys, atskleidė, kad vyrai su barzdomis joms atrodo vyresni ir aukštesnio socialinio statuso. Tame pačiame tyrime barzdoti vyrai atrodė kur kas agresyvesni nei švariai nusiskutę vyrai.

Nėra vyriškumo simbolis

Iš Lailūnų kilęs 33-erių Audrius Vilkas šiuo metu gyvena Vilniuje ir dirba vienos įmonės mechaninio skyriaus vadovu. Barzdą jis pradėjo auginti prieš penkerius metus, paskatintas žmonos. Nors po pusmečio nusiskuto, šeima ir draugiai vienbalsiai sakė, kad barzda jam labai tinkusi.

„Beveik visi mano draugai yra baikeriai, o tarp jų barzdočių netrūksta. Esu motociklų mėgėjas, barzda man ir stiliaus dalis, ir priedanga nuo vėjo. Jei nusiskusčiau, manęs turbūt niekas nepažintų. Vaikai nėra matę tėčio be barzdos, o sūnus, senas nuotraukas išvydęs, sako: „Čia ne mano tėtis“, – pasakoja A. Vilkas.

Barzdai prižiūrėti jis nenaudoja jokių specialių priemonių. „Nesu iš tų, kurie labai prisižiūri, nors sulaukiu žmonos replikų. Manančius, kad auginant barzdą nelieka rytinio skutimosi, noriu nuvilti, tai pakeičia nauji rūpesčiai“ , – tikina A. Vilkas.

Pašnekovas užsimena apie barzdos pliusus bei minusus. „Iš draugų yra tekę girdėti, kad barzdoje pasilieku maisto vakarienei – kartais taip nutinka. Kai naujas darbuotojas pamiršta vardą, sako, „tas su barzda“, ir visiems aišku. Turiu pusės metų dukrytę, jai nenugriūti padeda… tėvelio barzda“, – juokiasi pašnekovas.

Audriaus nuomone, barzda nebūtinai vyriškumo simbolis. Vyriškumas nepriklauso nuo barzdos ilgio, ūgio ar svorio, o nuo to, kas yra galvoje. „Barzda, kaip ir apranga, šukuosena , apibūdina žmogaus laisvalaikį, jo gyvenimo būda, pomėgius. Dabar tai ir mados reikalas. Nemanau, kad barzdotas sulauksiu senatvės“, – sakė A. Vilkas. Jis yra girdėjęs apie „No shave November“ akciją, prie jos ketina prisidėti.

Lyg ir privaloma

38-erių metų rokiškėnas Tomas Maskaliovas šešti metai gyvena Švedijoje. Vikingų šalyje barzda lyg ir privaloma.

„Barzdą pradėjau auginti šešerių, tik nelabai augo. Kada tikslai ji pradėjo augti, nepasakysiu. Sakoma, barzda sendina, tad jei norit atrodyti kaip  berniukas, jokiu būdu jos neauginkite. Jei esi barzdotas, bet nemoki pats pakeisti automobilio rato, geriau nusiskusk“, – pasakoja T. Maskaliovas.

Barzdą Tomas prižiūri pats. „Naudoju kovos kirvį, skutimosi mašinėlę ir peiliuką, kasdien plaunu ir pasitepu specialiu losjonu, kartais aliejumi ar priešų krauju“, – juokauja pašnekovas.

Pora kartų teko lankytis pas barzdaskučius Vilniuje, nereali patirtis ir rekomenduoju kitiems, nors tai skausminga. Beje, jie neskuta – nupešioja siūlais. Po šios procedūros nereikia skustis ar lygint barzdos linijų apie dvi savaites. „Preciziškas darbas, to niekad nepadarysi skutimosi peiliuku“, – pasakoja Tomas.

Pasak pašnekovo, barzda jam niekad netrukdė. „Esu statybininkas, uždirbu galva ir rankomis. Gerti ir valgyti trukdo tik musės ir visokie zyzliai, jei nenori išsitepti barzdos, naudoji stalo įrankius ir servetėles. Tiesa, jei turi ilgą barzdą ir esi tikras vikingas, imi šerno kulšį į rankas, užsigeri gėrimu iš priešo kaukolės, o barzdoje likusį maistą ir gėrimus nusivalai rankove. Vieninteliai barzdos minusai, nors juos pavadinčiau verkšlenimu, – trukdo apsauginei kaukei šiuo koronaviruso laikotarpiu ir žiemą ilgiau pabuvus lauke atsiranda keletas varveklių“, – juokiasi pašnekovas.

O kas pašnekovą priverstų nusiskusti? Kaip jis vertina į „No shave November“ akciją?

„Aplinkiniai jau susitaikė, kad aš visą laiką su barzda. Antra pusei ji netrukdo. Joks įvykis, jokia moteris negalėtų manęs priversti nusiskusti. Tai turėtų būti tik mano paties sprendimas. Kalbant apie akciją, veiksmai, ne kalbos ir performansai svarbu, o pati idėja – paaukoti pinigų barzdos priežiūrai“, – tikina T. Maskaliovas.

Nei simbolis, nei statusas, nei mada

45-erių Linas Pauliukas turbūt daugumai pažįstamas dėl šventiniu laikotarpiu įkūnijamo Kalėdų Senelio personažo.

„Barzda man tik darbo priemonė arba tingėjimas rytais ją skusti. Prižiūrėtos barzdos yra gražu, bet man gaila jų priežiūrai švaistomo laiko. Vyriškumas? Galbūt kai kas barzdą tam ir augina, o aš ir taip jaučiuosi vyriškas. Man ji nei simbolis, nei statusas, nei mada. Pliusą matau tik vieną – paslepia mažą smakrą arba nukarusius skruostus, o minusų begalė: nuolatinė priežiūra, pakibę trupiniai, vandens kaupimasis prausiantis, lindimas į burną… Pats pastebiu, kad atsirado įprotis nuolat ieškoti ko nors joje, net jei nevalgau. Barzdos priežiūrai nenaudoju jokių specialių priemonių, plaunu tik šampūnu. Man patinka trumpa barzda. Labiau paaugintą reikia šukuoti, o mane erzina tas laiko gaišimas“, – pasakoja Linas.

„Vienokią ar kitokią barzdą auginu nuo tada, kai tik pradėjo augti: turiu jautrią veido odą, todėl nusprendžiau jos neerzinti, po to iš tingėjimo, o galiausiai – dėl darbo. Kiek ilgesnę barzdą auginu jau nuo birželio mėnesio, kaip Kalėdų Senelis ir dera“, – sakė pašnekovas. Jis džiaugiasi, kad barzda netrukdo antrajai pusei: „Ji niekada nėra dėl to priekaištavusi, ji turbūt vienintelė mane priverstų nusiskusti.“

Paklaustas apie lapkričio mėnesį vykstančią akciją pašnekovas atsakė trumpai: „Viena ausimi esu girdėjęs apie tai. Sveikinu visas socialines akcijas, bet pats jose nedalyvauju: barzdos neskutu ištisus metus, o pinigų aukoti man patinka tiesiai į sąskaitas tų, kuriems reikalinga“, – atsakė L. Pauliukas.

„Nusiskutęs gavau pastabų“

35-erių Laurynas Mišanovas kilęs iš Panevėžio, bet jau kuris laikas gyvena Rokiškyje. Jis barzdą pradėjo auginti prieš gerus dešimt metų.

„Kai buvau 25-erių, vis pabandydavau paauginti barzdą, tačiau vis nuskusdavau. Vos pradėjus auginti didžiausias iššūkis – niežulys, jei kasaisi, niežti dar labiau. Gavau barzdočių patarimą naudoti veido kremą, tačiau neišbandžiau. Tas kelias savaites reikia tiesiog prakentėti. Nuolat su barzda jau šešeri metai, kai įsigijau šunį. Per šį laiką tik kartą buvau nusiskutęs, kai gyvenau Kipre. Rūpėjo sužinoti, ar bus šiek tiek vėsiau ar ne“, – pasakoja L. Mišanovas.

Tiesa, šiuo metu Laurynas nusiskutęs, o tai padaryti privertė šuns netektis. „Atsisveikinau su savo geriausiu draugu, todėl „atidaviau“ ir dalelę savęs. Tai savotiškas gedulas. Visgi barzdos neatsisakysiu ir šį mėnesį ją vėl auginsiu. Savotiškai prisidėsiu prie „No shave November“ akcijos“, – atvyrauja pašnekovas.

Jo nuomone, barzda tikrai ne vienintelis būdas parodyti vyriškumą. „Kita vertus, barzdotą tikrai sunku sumaišyti su moterimi. Barzdotų vyrų buvo visais laikais. Šumerai, senovės Graikai, vikingai, Europos karaliai, kunigaikščiai ir šiaip valstiečiai. Tenka daug bendrauti su žmonėmis, todėl visada turiu atrodyti reprezentatyviai, manau, tik neprižiūrimos barzdos trukdo. Jai prižiūrėti naudoju tik aliejų, nes plaunant dingsta plauko švelnumas. Beje, nusiskutęs gavau keletą pastabų, kad su barzda atrodau geriau. Tai paglostė širdį“, – juokiasi L. Mišanovas.

Rokiškyje – profesionalus barzdų tvarkymas

Rokiškyje atsirado vietų, kur vyrai gali patikėti savo barzdą profesionalams, dažnai vadinamiems „barberiais“. Ką gi renkasi vyrai Rokiškyje? Kaip teisingai auginti barzdą?

Vyriškumo, solidumo simbolis

Viktorija Armonavičienė jau daugiau nei pusantrų metų Rokiškyje užsiima barzdų tvarkymu. Šis amatas ją žavėjo jau seniai, o mokytis paskatino šios srities specialistų trūkumas mūsų mieste.

„Lankiau Bardaskučių akademiją Vilniuje. Šio amato mane mokė mokytojas iš Sirijos, jis puikiai perteikė žinias iš Rytų šalių, iš kur ir atėjo ši mada. Dabar pati sėkmingai dirbu. Barzdočių mūsų mieste išties daug ir įvairaus amžiaus. Barzda tarsi vyriškumo, solidumo simbolis, žinoma, ja būtina prižiūrėti“, – pasakoja Viktorija.

Pasak pašnekovės, norintiems pradėti auginti barzdą tiesiog reikia imti ir pasiryžti. „Barzdos auga vieniems geriau, kitiems sunkiau. Barzdą reikėtų plauti jai skirtu šampūnu, naudoti aliejų ir balzamą, kurie maitina, minkština, apsaugo ir padeda formuoti, ypač kai ji ilga. Daugeliui vyrų, pradedančių auginti barzdą, pirmąsias savaites dirgina veido odą, todėl patartina rinktis aliejus. Šiuo metu vyrauja klasikinis ir retro barzdos stiliai ir ilgi, užriesti ūsai. Tarp rokiškėnų madingos vidutinio ilgio barzdos, yra tik keli vyrukai ilgomis barzdomis bei užriestais ūsais“, – džiaugiasi pašnekovė.

Prižiūrima nekelia rūpesčių

Renata Kiršulė barzdų tvarkymo ėmėsi neseniai, tačiau net ir baigusi mokslus žinias ir toliau gilina.

„Plataus profilio kirpėjos pasirinkta specializacija manęs netenkino. Norėjau susikoncentruoti į viena sritį. Ilgai brendo mintis apie vyrų kirpimą ir barzdos tvarkymą, galų gale gavau spyrį į užpakalį. Mokslus turėjau derinti su šeima, todėl savaitgaliniai „barberių“ kursai Kaune man tiko. Sutikau nuostabų mokytoją profesionalų „barberį“ iš Libijos Nuri. Jis noriai dalijasi patirtimi, net baigus mokymus draugystė tęsėsi,  Nuri buvo atvykęs į Rokiškį patikrinti, kaip man sekasi. Barzda – vyriškumo simbolis ir stiliaus detalė, net  mada. Labai džiaugiuosi, kad vis daugiau vyrų patiki man savo barzdas“, – džiaugiasi pašnekovė.

Jos teigimu, neretai vyrai barzdos neprižiūri, o vėliau tiesiog nusiskuta, kai ji prižiūrima ir tinkamai formuojama, rūpesčių nekelia. „Barzda reikia rūpintis, plauti, šukuoti, naudoti tinkamas priemones, nepamiršti ir itin jautrios veido odos. Rokiškyje daug barzdočių. Gaila, ne visi išdrįsta užsukti pas meistrą, dažniau ją tvarkosi namuose“, – pasakoja R. Kiršulė.

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: