Savaitgalį sostinės centrinės gatvės skęs Kaziuko mugės šurmulyje. Didžiuliame liaudies meistrų sambūryje savo kūrinius siūlys ir mūsų rajono amatininkai. Dalyvauti tokiose didelėse mugėse gali tik didelę patirtį turintys meistrai. Į juos pavydžiai žvelgia pradedantys auksarankiai, kurie tik laisvalaikiu prisėda prie pamėgtų rankdarbių.

 

Naujam gyvenimui prikelia senas knygas

Daiva Lukošiūnienė iš Lailūnų (Pandėlio sen.) antrajam gyvenimui prikelia senas, jau nebenaudojamas knygas ir iš jų pagamina originalius sveikinimus, paveikslėlius. Pirmąjį dekoruotą knygą ji pamatė pas senelius. Moteris ne tik išsiaiškino jos gamybos būdą, bet ir pabandė pati kažką panašaus padaryti. Pirmajam rankdarbiui pavykus, pradėjo improvizuoti. „Senieji knygos lapai sutvirtinami karštais klijais ir nudažomi purškiamais dažais, o viršeliai pridengiami audiniu, popieriumi ar kitokia medžiaga. Rankdarbis dekoruojamas pačiomis įvairiausiomis detalėmis – karoliukais, gėlių žiedais, lapeliais, džiovintais augalais… Puošdama atsižvelgiu į metų laiką, nuotaiką, jei žadu dovanoti, tai  žmogų, jo pomėgį. Visi darbai būna skirtingi”, – rodydama įvairaus dydžio dekoruotas knygas pasakojo D. Lukošiūnienė.

 

Anksčiau tekstą atverstos knygos lapuose ji pati rašydavo ranka. Norint išgauti gražų braižą, reikėdavo labai daug pastangų ir laiko. Dabar vis dažniau šriftą suranda kompiuteryje ir tekstą atsispausdina spausdintuvu. Dekoruotos knygos – pats mėgstamiausias D. Lukošiūnienės rankdarbis. Jų suskaičiavo iki šimto, o po to nustojo skaičiuoti. Skoningai floristinėmis detalėmis papuoštos knygos tapo tokios populiarios, jog jas išvežė dovanų į užsienio šalis.

 

D. Lukošiūnienė vadovauja vietos kaimo bendruomenei. Norėdama atsidėkoti aktyviems žmonėms, ji pagamino 40 nedidelių knygelių, o didžiulę išdekoruotą knygą pakabino ant sienos bendruomenės salėje. Koridoriuose ir naudoja kaip skelbimų lentą. Moteris parodė ir keletą spalvingai dekoruotų puodelių, paveikslų, vazų, butelių, dėžučių.

Dalia Zibolienė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: