Prabėgo pirmieji Rokiškio rajono savivaldybės tarybos kadencijos metai.
Prabėgo pirmieji Rokiškio rajono savivaldybės tarybos kadencijos metai.

Prabėgo pirmieji Rokiškio rajono savivaldybės tarybos kadencijos metai. Joje – 8 politikos naujokai. Jų nuomonės apie tarybos veiklą labai skirtingos…

Sąžinė
Praėjusių metų balandį pirmą kartą tarybos nario priesaikos žodžius ištarė 8 rajono tarybos nariai – Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) atstovai Vitalijus Jocys ir Darius Šapola, Darbo partijos – Virginijus Gaučys, Socialdemokratų – Tadas Barauskas, „Tvarkos ir teisingumo“ – Ramutė Markevičienė, Vilius Pliuškis ir Kazys Krisiūnas, Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos – Haroldas Saniukas.
Verslininkas V.Gaučys – vienintelis tarybos naujokas, nepriklausantis jokiai partijai, tačiau į savivaldos rinkimus ėjęs Darbo partijos sąrašuose. Būtent šios partijos tarybos frakcijai dabar jis ir priklauso.
Politiko manymu, nepriklausydamas jokiai partijai, jis išsaugo teisę balsuoti ne pagal partijos nurodymą, o pagal savo sąžinę. Bene sunkiausia jam buvo apsispręsti dėl rajono mokyklų tinklo pertvarkos plano, sukėlusio daug visuomenės aistrų ir diskusijų. Tarybos dauguma, kuriai priklauso Darbo partija, skatino balsuoti už „Linelio“ lopšelio-darželio uždarymą, o politiko sąžinė diktavo kitokį sprendimą. „Rajono švietimo reforma būtina. Ji vykdoma teisinga linkme, tačiau pasirinktos priemonės, būdas ir bendravimas su žmonėmis man nepriimtini, todėl balsavau prieš „Linelio“ uždarymą. Deja, mano ir mano bendraminčių balsų neužteko“, – aiškino p. Gaučys.

Nepamiršta ambicijų
Verslininkas V.Gaučys ryžosi dalyvauti savivaldos rinkimuose, nes siekė rajono taryboje atstovauti verslininkų interesams ir padėti vietos valdžiai narplioti ūkio klausimus. Jis įsivaizdavo, jog į posėdžius susirenkantys politikai konstruktyviai dirba, ieško gyventojų interesus atitinkančių sprendimų. Tačiau realybė politikos naujokui pasirodė visai kitokia. „Politikai, negalintys pamiršti asmeninių ambicijų, kelia sąmyšį ir visiškai nenusiteikę ieškoti racionalių sprendimų. Paprastai 2-3 tarybos nariai diktuoja visus sprendimus, o kiti privalo paklūsti jų valiai“, – metų tarybos veiklą apibūdino p. Gaučys. Jo įsitikinimu, konstruktyvaus darbo įmanoma pasiekti tik 100 proc. atnaujinus tarybos sudėtį, nes dabartiniai nariai yra labai susigyvenę, vienas kitą mėgsta kritikuoti, tačiau nesiūlo esminių sprendimų. „Tikėjausi, kad dirbdamas rajono taryboje galiu kai ką pakeisti, tačiau per pirmuosius veiklos metus suvokiau, jog ši misija – neįmanoma. Neigiamai vertinu ir savo veiklą taryboje. Matydamas visas negeroves, turiu į jas reaguoti, tačiau pakeisti nieko negaliu. Taip ir vaikštau su šiuo skausmu“, – aiškino p. Gaučys.
Politikas negailėjo kritikos ir savivaldybės administracijos specialistams. Anot pašnekovo, šių kompetencija – žemiau kritikos ribos. „Nors mano nuotaikos pesimistinės, tačiau atsisakyti mandato nesiruošiu. Stengsiuosi dirbti taip, kad nesusitepčiau savo rankų ir sąžinės“, – sakė p.  Gaučys.

Postai nedomina
Vis dar gaji visuomenės nuomonė, esą vietos politikai, dalyvaudami savivaldos rinkimuose, siekia asmeninės naudos. Anot tarybos nario V.Gaučio, jis nežino, kokios asmeninės naudos galėtų gauti dirbdamas taryboje. Mat jo nedomina savivaldybės ar jai pavaldžių įstaigų, organizacijų postai. Jo verslas taip pat nėra susietas su savivaldybės institucijomis.
Verslininkas neslėpė, jog pats eksploatuodamas privačią pirtį, aktyviai įsijungė į diskusijas, kokia turėtų būti Rokiškio visuomeninė pirtis, šiuo metu priklausanti AB „Rokiškio komunalininkas“.
„Nemanau, kad mane galėtų apkaltinti viešųjų ir privačių interesų konfliktu. Man tik rūpėjo sužinoti, kaip panaudojama kasmet iš rajono biudžeto pirčiai skiriama 96 tūkst. litų dotacija“, – teigė politikas. Beje, verslininkas nutarė stabdyti privačios pirties veiklą, nes negalėjo konkuruoti su visuomenine, gaunančia dotacijas. 

Derinti su kolegomis
Jauniausias tarybos narys V.Jocys neslėpė tikėjęsis rimtos ir konstruktyvios rajono tarybos veiklos. „Nemaniau, jog prieš balsavimą privalėsiu tartis su kitais tarybos nariais, derintis prie jų nuomonės. Pastebėjau, jog dalis politikų labai dažnai keičia savo nuomonę, tad negali numanyti, kada ir kaip jie balsuos. Išdavystės rajono taryboje – ne taip jau retas reiškinys“, – kartėlio neslėpė p. Jocys.
Šiam politikui sunkiausia buvo apsispręsti balsuojant už mokyklų tinklo pertvarką. Anot p. Jocio, tragiškai mažėjant vaikų skaičiui mokyklose nuo realybės nepabėgsi. „Dirbdamas mokytoju pastebiu, jog kasmet mažėja pedagogų krūvis. Tai mane paskatino balsuoti už švietimo įstaigų pertvarkos planą“, – teigė p. Jocys.
Politikos naujokas sakė nusivylęs tarybos nariais, kurie deklaruoja tarnaujantys žmonių labui, o iš tikrųjų siekia asmeninių tikslų. „Daug tarybos narių susigundo postais ir be jokios širdies graužaties atsisako tarybos nario mandato“, – pridūrė politikas.
Kiekvienas tarybos narys turi teisę teikti siūlymus, sprendimų projektus. Šia galimybe ketina pasinaudoti p. Jocys. Jo galvoje knibžda idėja – Nepriklausomybės aikštę paskelbti nerūkymo zona.
„Turim ypatingą unikalią miesto aikštę. Kai būna gražus oras, joje renkasi daug žmonių. Mamos su mažais vaikučiais sėdi ant suolelių, ilsisi, o netoliese jų kiti dūmą traukia… Jei žmonės patys nesusipranta netinkamai besielgiantys, manau, draudimas rūkyti padėtų įvesti tvarką“, – įsitikinęs p. Jocys.

Prioritetas – medicina
Rajono tarybos narių gretas papildė gydytojai R.Markevičienė ir D.Šapola. Beje, dabartinėje vietos savivaldos institucijoje – daugiausia gydytojų: iš 25 narių – net 5.
Pirmą kadenciją taryboje dirbančiai R.Markevičienei buvo patikėtas Sveikatos ir socialinės apsaugos komiteto pirmininkės postas.
„Daugiau nei 25 metus dirbu gydytoja, 15 metų vadovauju Rokiškio rajono ligoninės Nervų ligų skyriui, per 10 metų dirbau medicinos audito vadove, ne kartą gilinau žinias audito, vadybos klausimais. O rinkimuose į rajono tarybą dalyvavau norėdama daugiau dėmesio skirti medicinos srities problemoms.  Patirtis ir žinios skatino prisiimti atsakomybę ir vadovauti komitetui. Dirbdama Rokiškio rajono ligoninėje gerai žinau jos problemas, gilinuosi į visų rajono sveikatos įstaigų veiklą“, – sakė p. Markevičienė.
Anot pašnekovės, dirbdama sveikatos srityje ir gerai žinodama jos problemas, ji gali aktyviau prisidėti prie jų sprendimo. Komitetas svarstė greitosios medicinos pagalbos reorganizacijos klausimą, surengė išvažiuojamąjį posėdį į Obelių vaikų globos namus. Komitete taip pat  reguliariai aptariama informacija apie rajono medicinos įstaigų veiklą. Ji teikiama Panevėžio teritorinės ligonių kasos stebėtojų tarybai. Tačiau tarybos narė kol kas nepateikė nė vieno savo siūlymo: ji mano, kad „naujai iškeptieji“ politikai turi apšilti kojas.

Sunkiau nei įsivaizdavo
„Darbas rajono taryboje kur kas įdomesnis ir sunkesnis, nei įsivaizdavau. Kai kuriuose jos posėdžiuose svarstoma po 40-50 klausimų. Ne visada spėju nors akies krašteliu peržvelgti sprendimų projektus. Kol nedirbau šio darbo, įsivaizdavau, jog tarybos narys privalo įsigilinti į kiekvieną iškeltą  klausimą, o svarstant rajono biudžetą – ne tik nuodugniai jį išanalizuoti, bet ir palyginti su ankstesnių metų rajono iždu, taip pat jo formavimo ypatumais kituose rajonuose. O tam reikia ne tik patirties, bet ir ekonominio išsilavinimo“, – pasirengimo posėdžiams subtilybes atskleidė p. Šapola.
Anot pašnekovo, iškilus kebliai situacijai jam gelbsti patyrusių kolegų patarimai, klausimų aptarimas rajono tarybos komitetuose bei LiCS narių susirinkimuose.
Išsamiau pakomentuoti veiklos taryboje p. Šapola negalėjo, nes pokalbio metu kolegos gydytojai jį pakvietė į operacinę. „Rokiškio rajono ligoninėje turiu labai didelį darbo krūvį. Iš tiesų man stinga laiko politiko veiklai, tačiau stengiuosi visur spėti. Darbas rajono taryboje mane įtraukė ir ateityje norėčiau tam skirti dar daugiau dėmesio“, – pridūrė p. Šapola.

 

Dalia ZIBOLIENĖ

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: