Bendruomenės slaugytoja Zita Verbickienė: „Jūžintų BPGK esantis vaistinės punktas vietos gyventojams sutaupo daug laiko
Bendruomenės slaugytoja Zita Verbickienė: „Jūžintų BPGK esantis vaistinės punktas vietos gyventojams sutaupo daug laiko

„Ko savo pacientams palinkėtumėme ateinančiais 2015-aisiais? Labiau rūpintis savimi… Brangiausias žmogaus turtas – sveikata – mūsų pačių rankose. Jei nors kartkartėmis leistumėme sau trumpam stabtelti ir pagalvoti, ką galime padaryti dėl geresnės savo  savijautos, tai būtų gera pradžia…“ – sako Jūžintų ir Laibgalių bendrosios praktikos gydytojo kabinetuose (BPGK) besidarbuojanti šeimos gydytoja Rima Baltrūnienė ir pastebi, jog būtent įtemptas gyvenimo tempas ir šiandienos žmogaus negebėjimas atsirinkti tikrųjų vertybių lemia daugelį sveikatos problemų.

Gyventojų sveikata rūpinasi keturiese

Nedideliuose, jaukiai ir šiuolaikiškai įrengtuose Jūžintų ir Laibgalių BPGK yra prisiregistravę beveik pusantro tūkstančio mūsų rajono gyventojų: 757 – Jūžintų BPGK, 550 – Laibgalių BPGK.

„Dauguma pacientų – vyresnio amžiaus žmonės, nes, kaip ir kituose pramonės ir verslo „užmirštuose“ kampeliuose, jaunimas ilgam neužsibūna: po mokslų į tėviškę grįžta retas. Dėl šios priežasties ir vaikų – vos kelios dešimtys: registruotų Jūžintų BPGK – 80, Laibgalių BPGK – 47. O kaip kitaip, jeigu, pavyzdžiui, per visus šiuos metus Jūžintuose registruotas vos vienas naujagimis?“ – pasakoja gydytoja R. Baltrūnienė ir teigia, jog šiuo pacientų būriu ji rūpinasi kartu su trijų pagalbininkių komanda: Jūžintuose jai talkina bendruomenės slaugytojos Zita Verbickienė ir Aldona Pajedienė, Laibgaliuose – bendruomenės slaugytoja Albina Dapkuvienė.

Visos būtiniausios medicininės paslaugos

Penkias dienas per savaitę pacientams atviruose Jūžintų  ir Laibgalių BPGK prieinamos visos būtiniausios medicininės paslaugos: šeimos gydytojo apžiūra bei konsultacija, elektrokardiograma, įvairūs kraujo tyrimai (bendro cholesterolio kiekio, gliukozės, CRB koncentracijos kraujyje nustatymas ir kt.), šlapimo tyrimas, išmatų tyrimas užslėptam storosios žarnos kraujavimui nustatyti, vykdomos širdies ir kraujagyslių ligų, krūties vėžio, priešinės liaukos bei storosios žarnos vėžio ankstyvosios diagnostikos programos, atliekama regos patikra, daromos lašinės infuzijos, perrišamos ir tvarstomos žaizdos, pildomi dokumentai kompensacinei technikai gauti, specialiesiems poreikiams bei darbingumo lygiui nustatyti ir kt.

„Tam, kad atokiai gyvenantiems žmonėms nereikėtų kiekvienąsyk gaišti laiko kelionėms į Rokiškį, antradieniais kabinetuose imami ir į Rokiškio poliklinikos klinikos diagnostikos laboratoriją vežami mėginiai biocheminiams kraujo tyrimams. Pacientų laiko, jėgų bei pinigų sutaupo ir Jūžintų BPGK įsikūręs vaistinės punktas, kuriame vietos ir aplinkinių kaimų gyventojai gali įsigyti jiems reikalingų receptinių ir nereceptinių medikamentų“, – pasakoja Z. Verbickienė ir juokais Jūžintų BPGK veikiantį vaistinės punktą įvardija kaip savo darbo „lauką“, tuo tarpu laboratoriją ir procedūrinį – kaip A. Pajedienės „arkliuką“.

Kai pamirštame save…

Dvi dienas per savaitę pas Laibgalių, tris – pas Jūžintų BPGK pacientus skubanti šeimos gydytoja R. Baltrūnienė pasakoja, kad dauguma jos šiandieninių pacientų skundžiasi aukštu kraujospūdžiu, širdies ligomis, sparčiai daugėja sergančiųjų cukriniu diabetu. „Greitas gyvenimo tempas, nepilnavertė mityba, kasdien patiriamas stresas ir įtampa dėl netinkamai pasirenkamų gyvenimo vertybių daro savo: vieni taip įnikę į darbus, kad norint juos prisikviesti į mūsų vykdomas prevencines programas nepadeda nei paštu siuntinėjami pranešimai, nei skambučiai, kiti, jau „perdegę“, sėdi namuose, laukia pašalpų ir nė nesuka galvos, kad nėra socialiai drausti… Mažai verslo objektų turinčiuose rajono kampuose socialiai nedraustų, nemokamai tik būtinąją medicininę pagalbą galinčių gauti asmenų vis daugėja“, – aptarnaujamos apylinkės skaudulius pastebi gydytoja ir priduria: „Jei nors kartkartėmis leistumėme sau trumpam stabtelti ir pagalvoti, ką galime padaryti dėl geresnės savo  savijautos, tai būtų gera pradžia… O šiandieninė praktika tokia: tuos, kurie galėtų pasitikrinti profilaktiškai ar prevenciškai, reikia gaudyti, nes tokių, kurie ateitų neraginti, – vienetai.“ Pasak gydytojos, žmonių nemeilė sau atsispindi paprasčiausiuose kasdieniuose įpročiuose. „Kartais keista matyti net savo daržovių negalintį užsiauginti kaimo žmogų… Dažniausia tokių replika: „O kam? Juk visko galima nusipirkti“, – apgailestauja R. Baltrūnienė.

Apie darbo sąlygas ir reiklius pacientus

Gydytojai R. Baltrūnienei asistuojančios bendruomenės slaugytojos į pagalbą Jūžintų ir Laibgalių apylinkių gyventojams skuba jau daugiau nei tris dešimtmečius. „Būta visko: pas sergančiuosius yra tekę skubėti ir arklio tempiamu vežimu, ir rogėmis. Dirbome menkai apšildomose patalpose, kuriose net šilto vandens nebūdavo. O dabar – viskas gražu, švaru, nauja… Smagu išgirsti, kaip pas mus užsukę didmiesčių gyventojai nesuvaidintai nusistebi mūsų medicinine baze, vietoje gaunamų paslaugų kiekiu bei kokybe“, –  pastebi A. Pajedienė. Tuo tarpu Z. Verbickienė pastebi, jog kintant darbo sąlygoms, keitėsi ir pacientai. „Dabartiniai pacientai reiklesni, žinantys savo teises. Daugelis – dar ir patys sau gydytojai, nuolat reikalaujantys siuntimų pas, jų nuožiūra, reikalingus specialistus… Todėl darbas, nors ir mielas, bet ne iš lengvųjų“, –  šypsosi ji.

Žemiškas kolektyvas…

Kas šio negausaus kolektyvo moterims padeda atsipalaiduoti ir pabėgti nuo rūpesčių? Pasirodo, žemė… „Esame labai žemiškas kolektyvas. Rankų sukišimas į žemę mus visas veikia raminamai, lyg savotiška iškrova“, – juokiasi gydytoja R. Baltrūnienė ir netyčiom prasitaria: „Jeigu iš anksto būčiau žinojusi, kiek atsakomybės reikalauja šis darbas, matyt, dabar būčiau žemdirbė. Rinkdamasi specialybę blaškiausi būtent tarp šių dviejų sričių – norėjau, kaip ir tėvelis, ūkininkauti…“

GR inform.

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: