Rokiškio rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Aurimas Laužadis. Redakcijos archyvo nuotr.
Rokiškio rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Aurimas Laužadis. Redakcijos archyvo nuotr.

Prognozuojama, kad šiemet mokslo metus šalyje pradės 28 tūkst. pirmokų – tūkstančiu daugiau nei pernai. Praėjusiais mokslo metais mokėsi 27 tūkst. pirmaklasių. Planuojama, kad šalies mokyklose mokysis 343 tūkst. mokinių, iš jų – 30,5 tūkst. abiturientų. Praėjusiais mokslo metais mokėsi 357,5 tūkst. moksleivių. Mūsų rajone, palyginti su pernai, moksleivių skaičius mažėja maždaug trimis šimtais. Dėl to kai kurios švietimo įstaigos priverstos atleisti mokytojus, o likusiems – mažinti pamokų krūvius…

Tik viešųjų ryšių akcija
Pedagogai dėl mažėjančių krūvių ir algų, nepakankamo mokyklų finansavimo į mitingą prie Vyriausybės buvo susirinkę birželio mėnesį. Nieko nepešus, tuomet kalbėta apie galimus streikus spalio mėnesį. 
Rokiškio švietimo darbuotojų profsąjungų lyderis Erikas Gaigalas sakė, jog vasarą vyko pokalbiai dėl darbo grupės mitingo metu iškeltoms problemoms spręsti. „Švietimo ir mokslo ministras lyg ir apsiima būti tos darbo grupės vadovu. Kadangi jau buvo daug visokių darbo grupių, labai didelių vilčių neturim. Kai susirinks mokytojai, kalbėsim apie protestų galimybes ir formas“, – sakė E. Gaigalas. O keliais litais mokytojams padidintą mokestį už darbų tikrinimą ir simbolišką mokinio krepšelio didinimą nuo naujųjų mokslo metų profsąjungų lyderis pavadino ministerijos viešųjų ryšių akcija.

Ne specialistai dėstyti nebegalės
Dar praėjusių mokslo metų pabaigoje keletas kolegų į profsąjungų lyderį kreipėsi pagalbos. Mat jie netenka pamokų, nes mažėja vaikų ir nesusiformuoja  klasių, ypač pradinukų, komplektai. „Be to, nuo rugsėjo 1-osios mokytojai ne specialistai nebegalės dėstyti. Tarkim, jei aš esu istorikas, man nebeleidžiama mokyti geografijos. Iki šiol tai buvo galima daryti su tam tikrom išlygom“, – sakė pašnekovas. Jis neabejoja, kad šitas dalykas bus skaudus kai kurių mažųjų mokyklų mokytojams, mokiusiems vaikus kelių dalykų: jie neteks dalies pamokų.

Daugiau ketvirtadienio GR

Reda MILAKNIENĖ

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: