Projekto rėmėjo logotipas
Projekto rėmėjo logotipas

Rokiškio rajono savivaldybės administracija baigė įgyvendinti 2007–2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programos „Aplinka ir darnus vystymasis“ prioriteto „Energijos gamybos ir vartojimo efektyvumo bei atsinaujinančių energijos išteklių vartojimo didinimas“ uždavinio priemonę VP3-3.4-ŪM-04-R „Viešosios paskirties pastatų renovavimas regioniniu lygiu“ Europos Sąjungos (ES) ir valstybės biudžeto lėšomis finansuotą projektą „Rokiškio Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos pastato, esančio adresu Taikos g. 17, Rokiškis, energijos vartojimo efektyvumo didinimas“.

Be remonto –
daugiau nei keturis
dešimtmečius
Rokiškio Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos (toliau – gimnazija) direktoriaus Gedimino Matiekaus teigimu, 1972-aisiais pastatytas pastatas iki šiol nė sykio nebuvo kapitaliai remontuotas. „Situacija iš tiesų buvo prasta: pastato sienas vagojo ir šilumos energiją perniek vėjais į lauką leido vadinamosios temperatūrinės siūlės, trečiajame pastato aukšte esančių kabinetų sienas išmargino per kiaurą stogą ir lietaus kanalizaciją besisunkiančio vandens dėmės, klasėse buvo drėgna, žiemą – šalta. 1991-aisiais pakeitus langus situacija šiek tiek pagerėjo – klasėse tapo šilčiau, jaukiau, švariau, tačiau pagrindinės problemos – kiauras stogas, neapšiltintos išorinės pastato sienos – niekur nedingo, o liko laukti savo eilės…“ – neslėpė G. Matiekus.

Nebeatitiko keliamų
reikalavimų
2011 m. rugsėjo mėn. buvo atliktas gimnazijos pastato energijos vartojimo auditas. Nustatyta, kad išorinės pastato sienos, langai ir durys, sutapdintas stogas bei grindys ant grunto neatitinka keliamų reikalavimų, išorinių atitvarų šiluminės varžos yra per mažos. „Dėl išvardintų priežasčių nutarta pasitelkus ES struktūrinių fondų paramą pradėti tvarkyti mokyklos pastatą ir taip sutaupyti šilumos energijos, pailginti pastatų konstrukcijų ilgaamžiškumą, pagerinti pastatų estetinę išvaizdą bei efektyviau panaudoti išteklius, pagerinti mokymosi ir darbo sąlygas“, – sakė G. Matiekus.  

Pastato apšiltinimas
per metus padės sutaupyti
daugiau nei 60 tūkst. Lt
Pagrindinis ES struktūrinių fondų lėšomis įgyvendinto projekto tikslas – padidinti energijos vartojimo efektyvumą Rokiškio Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijoje. „Siekiant šio tikslo, mokykloje buvo pakeistos visos lauko durys naujomis, kai kurie 1991-aisiais nepakeisti langai, sutvarkytas sutapdintas stogas ir apšiltinta daugiau nei pusė išorinių pastato sienų“, – vardino G. Matiekus. Anot jo, po projekto įgyvendinimo tikimasi sutaupyti apie 242,47 MWh šilumos energijos, pagerinti pastato energetinį efektyvumą, sudaryti palankias darbo ir mokymosi sąlygas mokyklos darbuotojams ir mokiniams. „Specialistų skaičiavimai rodo, jog apšiltinus pastatą bus sutaupoma apie 65 tūkst. 490 Lt ir 85 ct per metus“, – teigė direktorius.

Pastato renovacijai –
beveik 1 mln. Lt ES struktūrinių fondų paramos
Bendra projekto įgyvendinimo vertė – 1 mln. 44 tūkst. 584 Lt ir 8 ct: iš jų 887 tūkst. 897 Lt ir 8 ct – ES struktūrinių fondų dengiamos lėšos, likusi dalis – Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšos. Už šias lėšas nuo projekto įgyvendinimo pradžios – 2011 m. rugpjūčio mėn. iki 2014 m. rugpjūčio mėn. buvo pakeista 20,31 kv. m langų, 43,75 kv. m durų,  apšiltinta 1 tūkst. 354,10 kv. m sienų ir cokolio bei 3 tūkst. 199 kv. m sutapdinto stogo.
Neseniai baigtų renovacijos darbų vykdytojas – UAB „Henvida“.

Būtinas projekto tęstinumas
Paskutinieji gimnazijos pastato renovacijos darbai baigti praėjusį mėnesį. „Apšildytose pastato dalyse vidaus oro temperatūra pakilo vidutiniškai 3-4 laipsniais. Kaip bus per šalčius – dar anksti kalbėti, tačiau jau dabar aišku, kad mokymosi ir darbo sąlygos bus daug geresnės“, – sakė G. Matiekus. Anot jo, abejoti pastato renovacijos nauda neleidžia jau pernai žiemą pasiteisinęs dalykas: iš išorės apšildžius gimnazijos pastato dalį, kurioje yra ugdymo įstaigos sporto salė, oro temperatūra joje pakilo vos ne dvigubai. „Dėl tos priežasties, jog iš ES struktūrinių fondų gautų lėšų užteko didesnei pusei gimnazijos pastato išorei apšildyti, planuose – projekto tęstinumas. Tikimės, jog pasitelkus europinę paramą netolimoje ateityje pavyks atnaujinti ir savo funkcijų nebeatliekančią gimnazijos vėdinimo sistemą“, – sakė pašnekovas.

***

Bronius BARŠAUSKAS
Gimnazijos abiturientas
Apšiltinus gimnazijos pastato išorę, jis tapo jaukesnis akiai, o viduje – šilčiau. Renovacijos nauda iš karto pasijuto sporto salėje ir fojė – oro temperatūra čia pakilo keliais laipsniais. Smagu ir dėl iš išorės neatpažįstamai pasikeitusio pastato vaizdo. Belieka tikėtis, jog netolimoje ateityje renovacijos sulauks ir likęs neapšiltintas fligelis, o mums, moksleiviams, labiausiai norėtųsi, kad imtų gražėti ir gimnazijos vidus.

Liudmila PERNAVIENĖ
Gimnazijos kūno kultūros mokytoja
metodininkė
Prieš gimnazijos pastato renovaciją žiemomis, kai lauke spausdavo 20 laipsnių šaltis, oro temperatūra sporto salėje siekdavo vos 5 laipsnius šilumos. Praėjusį rudenį iš išorės apšiltinus gimnazijos pastato dalį, kurioje įsikūrusi sporto salė, joje įmanoma normaliai dirbti, o moksleiviams – sportuoti. Anksčiau vargindavo šaltis, o dabar rūpestį kelia būtinybė atnaujinti vėdinimo sistemą. Tad visi nekantriai laukiame projekto tęstinumo ir tikimės, kad netolimoje ateityje, pasinaudojus ES struktūrinių fondų parama, pradėti darbai bus tinkamai pabaigti.

Jevgenijus VASILJEVAS
Gimnazijos kūno kultūros mokytojas
Dėl žiemomis sporto salėje tvyrojusio šalčio moksleiviai buvo linkę dažnai simuliuoti pamokas: esant tokioms sąlygoms, jie paprasčiausiai nenorėdavo persirenginėti. Dabar šios problemos nebeliko, nes temperatūra sporto salėje paprastai laikosi tokia, jog sportuoti moksleiviai gali net vilkėdami sportinę aprangą trumpomis rankovėmis. Visų gimnazijoje dirbančiųjų ir besimokančiųjų akį džiugina pasikeitęs gimnazijos pastato išorės vaizdas. Ar artimiausiu metu rajonas būtų išgalėjęs gimnaziją renovuoti pats? Manau, taip, tik to dar būtų reikėję laukti kokį dešimtmetį.

 

Užs. 1781

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: