Projekto rėmėjo logotipas
Projekto rėmėjo logotipas

AB „Panevėžio energija” tiekia šilumą Rokiškio miesto daugiabučiams namams, savivaldybės administraciniam pastatui, švietimo, kultūros įstaigoms, verslo įmonėms. Bendrovė, pasinaudojusi Europos Sąjungos (ES) lėšomis, palaipsniui modernizuoja senas trasas. Po rekonstrukcijos sumažėja šilumos nuostoliai, pagerėja būsto šildymo kokybė.

Šilumos tiekėjai nerimavo
dėl blogos tinklų būklės  
Minėta akcinė bendrovė sėkmingai užbaigė projektą „Šilumos trasos nuo boilerinės Nr.2 iki SK -104 modernizavimas Rokiškyje“. Jo įgyvendinimui skirta 591 tūkst. 728 Lt ES 2007-2013 m. finansavimo laikotarpio Sanglaudos skatinimo veiksmų programos pagal Europos regioninės plėtros fondo priemonę „Šilumos tiekimo sistemos modernizavimas ir plėtra“. Beveik milijoną litų prie šio projekto pridėjo vykdytojai – AB „Panevėžio energija“.
Taikos ir Jaunystės gatvių šilumos trasa buvo nutiesta 1967 m., iki rekonstrukcijos tai buvo viena seniausių trasų mūsų rajone. Šilumos tiekėjai nerimavo dėl jos būklės: atšiauresnę žiemą vamzdžiai galėjo trūkti, o įvykus avarijai, be šilumos liktų mikrorajono daugiabučiai namai.   

Seni vamzdžiai pakeisti naujais
Pasak „Panevėžio energijos“ bendrųjų reikalų skyriaus atstovės Daivos Paulauskienės, projekto pagrindinis tikslas buvo modernizuoti senus ir susidėvėjusius centralizuoto šilumos tiekimo  vamzdynus. Iš viso  buvo pakeista 754 metrai vamzdyno. Naujieji vamzdžiai – 0,25 m diametro,  pramoniniu būdu izoliuoti poliuretanu su nuotėkio kontrolės sistema, atitinkantys šiuolaikinius reikalavimus ir Europos standartus.
Investicijos į šilumos trasų atnaujinimą ne tik taupo išlaidas kurui, vandeniui, mažina trasų eksploatacines išlaidas, tačiau prisideda ir prie aplinkos kokybės gerinimo. Atlikta šilumos trasų  modernizacija didina šilumos tiekimo efektyvumą, užtikrina kokybišką ir patikimą jos tiekimą vartotojams.
Šilumos gamintojų skaičiavimu, modernizavus šią trasą, nuostoliai sumažės: per metus planuojama sutaupyti iki 300 MWh šilumos, o tai sudaro apie 45 proc. šiame ruože patiriamų šilumos nuostolių.

Laukia kitų šilumos trasų
atnaujinimas  
AB „Panevėžio energija“ pasinaudojusi ES parama modernizavo ne tik trasas, bet ir rekonstravo Rokiškio rajoninę katilinę: prieš keletą metų buvo sumontuoti kuro degimo įrenginiai, pritaikyti naudoti vietinius energijos išteklius. Katilinės rekonstrukcijos metu buvo išplėstas biokuro sandėlis, sumontuota kuro transportavimo sistema, kuro pakura bei valdymo įranga. Iki rekonstrukcijos katilinėje naudotas mazutą kūrenantis katilas pritaikytas biokurui kūrenti.
Per ateinančius dvejus metus „Panevėžio energija“ įgyvendins dar septynis ES finansuojamus šilumos tiekimo tinklų rekonstrukcijos projektus ne tik Rokiškyje, bet ir Panevėžyje, Kėdainiuose, Pasvalyje, Kupiškyje. Jiems skirta per 9 mln. Lt parama. Dar apie 10 mln. litų savo lėšų investuos AB „Panevėžio energija“. Rokiškio mieste numatyta  rekonstruoti 1 tūkst. 162 m šilumos trasų Jaunystės, Juodupės  gatvėse bei tarp gyvenamųjų namų Aukštaičių, Respublikos, Taikos, Laisvės gatvėse. Projekto investicijų bendra suma sudarys daugiau nei 1,35 mln. litų.

 

****

Rimvydas Povilavičius
AB „Panevėžio energija“
Rokiškio rajono šilumos tinklų viršininkas
Prieš pradėdami įgyvendinti projektą skaičiavome, kad per metus galime sutaupyti iki 300 MWh šilumos. Rezultatai pranoko lūkesčius: tokį kiekį sutaupėme vien tik per šildymo sezoną. Tai rodo, kad rekonstruoto ruožo šilumos izoliacijos bei vamzdyno būklė buvo žymiai prastesnė negu vidutinio renovuotino tinklo, ir investicija atlikta labai laiku. Be to, buvo sumontuotos naujos atšakinės sklendės į atšakas vartotojų namų link. Tai užtikrina patikimą vartotojų atjungimą gedimo ar avarijos atveju. Supaprastėjo minėto ruožo eksploatacija ir sumažėjo bendra viso miesto tinklų trūkimų rizika.  

Egidijus Teišerskis
Daugiabučius namus
eksploatuojančios įmonės vadovas
Šilumos tiekėjus rūpintis trasų vamzdžių tvirtumu paskatino avarija Telšiuose, kai šaltą žiemą žmonės liko be šilumos, nes užšalo ir sprogo vamzdžiai, radiatoriai. Daugiabučių gyventojams nieko kito neliko, kaip ieškoti laikinos pastogės pas draugus, giminaičius. Rokiškio rajone tokių didelių avarijų trasose nėra pasitaikę. „Panevėžio energijos“ specialistai reguliariai prieš šildymo sezoną atlieka trasų bandymus. Aptikę silpnesnes vietas, jas remontuoja. Manau, kad svarbiausia nelaukti iki paskutinės minutės, o laiku pastebėti trūkumus ir juos šalinti.

Vytautas Abarius
Rokiškėnas
Daug metų dirbau Rokiškio miesto seniūnijoje. Buvau atsakingas už miesto ūkį. Kiekvieną žiemą spustelėjus šaltukui iki 35 laipsnių trūkdavo vandentiekio, kanalizacijos vamzdžiai, į paviršių prasiverždavo vanduo. Norėčiau pagirti šilumos tiekėjus – jų avarijų pasitaikydavo rečiau. Manau, kad geras šeimininkas spėdavo apžiūrėti savo ūkį. Šeimininkiškumą liudija ir įmonės gebėjimas įsisavinti Europos paramos lėšas ir jomis atnaujinti katilinę, trasas. Juk senosios miesto šilumos trasos buvo klojamos bent prieš ketvertą dešimtmečių, statant pirmuosius mikrorajono namus. 

Užs. 1421

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: