Projekto rėmėjo logotipas
Projekto rėmėjo logotipas

Esame unikalioje vietoje: pro moderniausios, naujausia įranga aprūpintos laboratorijos langą galiu stebėti, kaip lauku lapė vejasi riebų kiškį“, – apie darbo sąlygas modernioje UAB „Rokiškio pragiedruliai“ įmonėje Bajoruose (Rokiškio kaim. sen.) pasakojo jos mokslinis specialistas biochemikas maskvietis Eugenijus Žarkovas. Įmonės laboratorija įrengta panaudojus 2007-213 m. Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų paramą pagal Ekonomikos augimo veiksmų programos prioriteto „Ūkio konkurencingumui ir ekonomikos augimui skirti moksliniai tyrimai ir technologinė plėtra“. ES parama siekė 1,559  mln. Lt, dar milijoną investavo pati įmonė.

Apmokė specialistus
UAB „Rokiškio pragiedruliai“ gautas lėšas panaudojo inovatyviam pramoninės biochemijos tyrimų centrui. Bendrovės vadovas Viačeslavas Maslovas pasakojo, kad įmonės laboratorijai lygių nėra visame Panevėžio regione, o ir šalyje jai prilygstančias galima suskaičiuoti ant rankų pirštų. Joje itin moderniais prietaisais, įskaitant ir Japonijos firmos „Shimadzu“, atliekami itin tikslūs įvairiausių medžiagų tyrimai. Štai chromatografu tirti įvairias medžiagas moka vos keletas šalies specialistų. O savuosius specialistus Justiną Nėčiūnaitę ir Vaidą Misiovičių įmonė parengė ir apmokė pati, nepabijojusi pasitikėti jaunais žmonėmis ir į juos investuoti.

Preciziškas sterilumas ir tikslumas
Moderni laboratorija žavi ne tik įspūdingais, šimtus tūkstančių litų kainuojančiais įrenginiais. Tam, kad joje atliekami tyrimai būtų preciziškai tikslūs, yra sukurta įspūdinga aplinkos kontrolės sistema. Laboratorijoje dirbtinai kuriamas aukštesnis nei aplinkos slėgis tam, kad į ją nepatektų nefiltruotas, menkiausiais nešvarumais galimai užterštas oras. Todėl sukurta ištisa rekuperacijos sistema, itin hermetiški langai bei durys. Distiliuotą vandenį įmonė gamina pati, palaikoma nuolatinė jo cirkuliacija, kad vanduo neužsistovėtų. Kruopščiai kontroliuojami ir tokie aplinkos parametrai, kaip šiluma, drėgmė. Sukurti tokią uždarą, nepriekaištingai funkcionuojančią sistemą reikia didžiulių investicijų, pastangų, žinių ir kruopštumo. „Visa tai sukurta mūsų įmonės šešių žmonių rankomis“, – didžiuodamasis bendrovės specialistais pasakojo V. Maslovas.

Ypatingas produktas
Tokia įspūdinga laboratorija skirta ne mažiau įspūdingam, tačiau Lietuvoje dar mažai žinomiems produktams – bioflavanoidams tirti. Jie – natūraliai susidarančių augaluose cheminių junginių klasės sudėtinė dalis. Ši unikali medžiaga randama bet kurioje daržovėje ar vaisiuje, tačiau jos kiekiai ten labai nežymūs. Daug bioflavanoidų randama Sibiro maumedžiuose. „Sibiro taigoje vasarą vyrauja 30 laipsnių karštis, viduržiemį – 40 laipsnių šaltis. Joks augalas neištvertų tokių temperatūros svyravimų. Motina gamta sugalvojo, kaip išspręsti šią bėdą: šiomis ekstremaliomis sąlygomis augančių maumedžių dervoje itin gausus specialios medžiagos – flavanoido – kiekis“, – pasakojo inžinierius biochemikas, inovacijų diegimo pramonėje bei patentų specialistas maskvietis E. Žarkovas. Anot pašnekovo, unikalias šio junginio savybes jau pusę šimto metų tyrinėja Rusijos ir Europos biochemikai. Įmonės tiriamas bioflavanoidas – itin stiprus oksidatorius. Todėl šio natūralaus junginio nedidelė priemaiša gerokai padidina maisto produktų galiojimą. Pavyzdžiui, įprastinė grietinė, tinkamai laikoma, negenda iki 11 parų. O su nedideliu kiekiu bioflavanoido – iki 45 parų nepraranda nei skonio, nei maistinių savybių. „Jei jums kas duotų paragauti tokios grietinės, pasakytumėte – šviežia“, – sakė E. Žarkovas. Šis bioflavanoidas – reaktyvas,  puikiai pritaikomas ne tik maisto, bet ir farmacijos pramonėje. Žaliavą šiai medžiagai įmonė importuoja iš Rusijos ir grynina įmonėje. „Pavyko pasiekti 99,9 proc. grynumą“, – didžiuodamasis sakė E. Žarkovas. Gramas tokios medžiagos rinkoje kainuoja apie 20 tūkst. eurų.

Ypatingos trąšos –
imunomoduliatorius
Iš Rusijos importuojamoje žaliavoje – apie 74 proc. bioflavanoido. Likusios priemaišos – taip pat labai vertingos. Jose gausu naudingųjų polisacharidų ir natūralių kitų bioflavanoidų – imuninę augalo sistemą saugančių ir atkuriančių medžiagų. „Išmesti tokias naudingas priemaišas – nusikaltimas. Sugalvojome būdą joms panaudoti – sukūrėme ypač efektyvias, saugias, ekologiškas ir aplinką tausojančias „Rokiprag“ trąšas – imonomoduliatorių“, – sakė E. Žarkovas. Veiklioji medžiaga – bioflavonoidai (augalinės kilmės antioksidantai), o paviršiaus aktyvios medžiagos ir skiedikliai naudojami šokolado pramonėje, todėl gaminį „galima“ ragauti. „Esame vieninteliai Europos Sąjungos šalyse imunomoduliatoriaus iš bioflavonoidų gamintojai, ir čia tik pirmieji žingsniai. Valant dihidrokvercitiną buvo užregistruoti du visame pasaulyje galiojantys patentai. 95 proc. jų rengimo išlaidų kompensavo valstybė“, – sakė E. Žarkovas.
„Rokiprag“ labai koncentruotos, tad hektarui javų nupurkšti užtenka vos… 30-40 ml, bulvių ar pomidorų – 60-120 ml (palyginti, vandens stiklinėje yra 250 ml). Trąšų veikliosios medžiagos per augalo lapo membranas pasiekia jo ląsteles ir čia iš karto įsisavinamos. Taigi nereikia baimintis, kad naudingąsias medžiagas nuplaus lietus. Trąšos, net ir kelis šimtus kartų didesnės koncentracijos, nei reikalinga purkšti ir laistyti, yra saugios ir augalams, ir gyvūnams, ir žmonėms. Jos aplinkai turi tik teigiamą poveikį, kadangi nėra susintetintos, o pagamintos iš natūralių medžiagų.
Kokį poveikį turi šios trąšos? Jos skatina augalo šaknijimąsi ir lapojimą, taigi jos padeda pasisavinti kur kas daugiau dirvožemyje ir ore esančių maistingųjų medžiagų. Patekusios į dirvožemį, trąšos skatina naudingųjų mikroorganizmų vystymąsi ir augalui lengviau įsisavinti ten esančius mikroelementus. Bioflavanoidai – tik puikūs antioksidantai, imuninės sistemos stiprintojai ir atkūrėjai, vadinasi, augalai bus stipresni, atsparesni šalčiui, mažiau sirgs įvairiomis ligomis. Koks prognozuojamas derliaus padidėjimas? „Apie 20 proc. gerais metais ir ne mažiau 10 proc. nepalankiais“, – sakė biochemikas E. Žarkovas.
Kur šios natūralios ekonomiškos trąšos naudojamos? „Mūsų gaminys keliaus į daugelį pasaulio valstybių. Juo bus tręšiami Rusijos, Ukrainos, Indijos laukai. Rinka didžiulė. Tikimės, kad ir Lietuvos ūkininkai nuolat domėsis šia inovacija“, – sakė „Rokiškio pragiedrulių“ vadovas V. Maslovas. Įmonė savo trąšas rekomenduoja sodininkams bei daržininkams. Jos tinkamos ir vaismedžiams, ir daržovėms – pomidorams, agurkams ir kt. Puikių rezultatų duoda ir tokių jautrių kambarinių gėlių kaip dendrobiai (orchidėjų rūšis) tręšimas: akivaizdus spartesnis šių augalų keikių šaknijimasis. „Šios trąšos puikus vaistas nualintiems, mirštantiems augalams“, – sakė V. Maslovas. Jos visiškai netoksiškos – tinkamos ekologiniams, natūraliems, biodinaminiams ir, žinoma, paprastiems ūkiams.

Ar svarbi Bajorų
gyvenvietei ši įmonė?
Dalia Ziemelienė
Bajorų seniūnaitė
Anksčiau šiame pastate lyg ir buvo kuriamas automobilių servisas. Bet jis taip ir liko neužbaigtas. Baiminomės, kad didžiulis pastatas sulauks liūdno galo: arba bus apleistas ir išnešiotas po plytgalį, arba pateks kokiam nenaudėliui į rankas ir bus įkeistas už paskolą, o tada – visų pamirštas ir apleistas. Toks likimas ištiko daugelį šio krašto didesnių statinių. Laimė, šis pastatas pateko į geras ir rūpestingas rankas. Įmonėje nesu buvusi, bet smagu bent pažiūrėti, kaip gražėja statinys, jo aplinka. Matome čia atvykstančius specialistus. Žinoma, ir darbo vietų šioje įmonėje ne viena bus sukurta. Tikimės, kad gal ir Bajorų žmonės joje įsidarbins.

Vytautas Padvaiskas
Rokiškio kaimiškosios seniūnijos
seniūnės pavaduotojas
Bajoruose sėkmingai verslą plėtoja kelios įmonės: Juozo Simučio individualioji įmonė „Bajorų žuvis“, UAB „Rokvesta“, UAB „Rokiškio pragiedruliai“. Manyčiau, Bajorai verslininkus traukia, nes ši gyvenvietė yra prie pat Rokiškio, čia gana aktyvi ir iniciatyvi bendruomenė, yra daug verslui tinkančių pastatų. Svarbu, kad dar vienas iš jų turi šeimininką.

Inga Belovienė
Bajorų bendruomenės pirmininkė
Smagu matyti Bajoruose besikuriančias įmones. Kodėl esame įdomūs verslininkams? Esame labai patogioje vietoje, prie pat Rokiškio, puikus susisiekimas, o ir patalpas nuomotis ar įsigyti verslininkams galima čia kur kas pigiau nei pačiame mieste. Apie UAB „Rokiškio pragiedruliai“ žinome gana nedaug. Pasigrožime dailiai sutvarkytu pastatu, švaria ir tvarkinga jo aplinka. Tikimės, kad ateityje susipažinsime su bendrove artimiau. 

Užs. 899

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: