Projekto rėmėjo logotipas
Projekto rėmėjo logotipas

Atėjęs pavasaris ir gražėjantys orai vis dažniau žmones gena iš namų pasigrožėti bundančia gamta. Pasivaikščioti, pailsėti ar tiesiog pabūti gryname ore norintys Obelių miesto gyventojai antrus metus džiaugiasi 2007-2013 m. Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramos lėšomis sutvarkyta, vietos gyventojų, svečių ir turistų reikmėms pritaikyta viešąja miesto erdve – senu parku prie Rastupio upelio. Rajono savivaldybei įgyvendinus projekto „Rekreacinių teritorijų Rokiškio rajone sutvarkymo ir pritaikymo viešajai turizmo infrastruktūrai“ paprojektį „Obelių miesto parko pritaikymas viešajai turizmo infrastruktūrai teritorijoje prie Rastupio upelio Obelių seniūnijoje“ pagal priemonę VP3-1.3-ŪM-05-R-51-001 obeliečiams atsirado galimybė laisvalaikį bei poilsį planuoti nuo seno Obelių reprezentacine vieta laikytame parke, kuriame trykšta kiekvienam jėgų ir sveikatos suteikti galintis Ramintos šaltinis…

Parkui prikelti – daugiau
nei pusantro šimto tūkstančių
Medžiais apaugusi teritorija prie Rastupio upelio – nuo seno Obelių miesto gyventojų pamėgta įvairių švenčių ir susibūrimų vieta. „Joninės, tradicinė Obelių miesto šventė „Obelinė“ ir dar daugybė įvairiausių renginių bei koncertų užsukti į šią vietą traukė ir tebetraukia vietos gyventojus. Tuo tarpu bendruomenės jėgomis pasodinto obelų sodo pašonėje trykštantis Ramintos šaltinis nuo seno yra savotiška miesto vizitinė kortelė, svečiams pateikiama drauge su didingu Obelių bažnyčios ir vertingu muziejaus vaizdiniu“, – sakė Obelių seniūno pavaduotoja Aldona Žėkienė.
Tačiau, pasak pavaduotojos, kurį laiką vesti miesto svečius per parką prie minėto Ramintos šaltinio buvo nejauku ir gėda, mat į jį vedė tik čia besilankančiųjų ištryptas takas, akis badė pavasarinio Rastupio upelio potvynio išmėginimo neišlaikančios lieptelių ar medinių suoliukų konstrukcijos.
Kadangi viešoji miesto erdvė nebetenkino nei vietos gyventojų, nei turistų poreikių, Rokiškio rajono savivaldybės administracija įgyvendino 2007-2013 m. Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų lėšomis remiamo projekto „Rekreacinių teritorijų Rokiškio rajone sutvarkymo ir pritaikymo viešajai turizmo infrastruktūrai“ paprojektį „Obelių miesto parko pritaikymas viešajai turizmo infrastruktūrai teritorijoje prie Rastupio upelio Obelių seniūnijoje“ pagal priemonę VP3-1.3-ŪM-05-R-51-001.
Bendra projekto įgyvendinimo vertė – 160 tūkst. 804 Lt 62 ct. „Iš jų 149 tūkst. 663 Lt 17 ct – ES struktūrinių fondų dengiamos lėšos, 28 tūkst. 831 Lt 15 ct prie projekto įgyvendinimo prisidėjo rajono savivaldybė“, – teigė projekto vadovas, savivaldybės Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vyriausiasis specialistas Stasys Parojus.

Atlikti darbai
„Panaudojus ES struktūrinių fondų paramą, reprezentaciniame Obelių miesto parke buvo suprojektuotas ir pastatytas dviejų vietų tualetas su išsėmimo duobe, įrengti trys devynių metrų ilgio pėsčiųjų tilteliai per Rastupio upelį, įsigyta 30 vienetų trijų m ilgio medinių suoliukų, sumontuoti devyni dviejų metrų ilgio stacionarūs suoliukai, ant dolomitinės skaldos pagrindo įrengta 100 kv. m ploto dviračių stovėjimo aikštelė, pastatytos penkios keturkampės medinės pavėsinės (4 mx4 m) bituminių čerpių stogu, parko teritorijoje išklota 280 kv. m betono trinkelių šaligatvių, įrengta 400 kv. m ploto automobilių stovėjimo aikštelė su tepalo gaudytuvu, pastatytas vienas turistinis stacionarus bei šeši kilnojamieji informaciniai ženklai“, – po projekto įgyvendinimo apie neatpažįstamai pasikeitusį Obelių parką pasakojo S. Parojus.
Specialistas teigė, jog pagerinus pasenusią ir poreikių neatitinkančią viešąją infrastruktūrą, obeliečiams sudarytos visos sąlygos kultūrinei bei turistinei veiklai puoselėti.

Pasivaikščioti, pailsėti, pasigrožėti…
„Galimybė pasigrožėti Rastupio upelio vingiais, pasivaikščioti ir atsipalaiduoti senų medžių paunksmėje į parką kiekvieną dieną atgena nemažai jaunimo, vaikus auginančias šeimas, anūkus prižiūrinčius senelius. Pasisemti švaraus Ramintos šaltinio vandens žmonės atvažiuoja ir iš aplinkinių kaimų“, – sakė seniūno pavaduotoja A. Žėkienė. Pasak jos, panaudojus ES paramą moderniai sutvarkyta Obelių miesto viešoji erdvė palengvino įvairių švenčių ir renginių organizavimą: vykstant didesniems susibūrimams šalikelės nebeužkemšamos šventės dalyvių automobiliais, nes greta autobusų stotelės įrengta automobilių stovėjimo aikštelė. Pastarąja labai džiaugiasi ir savo artimuosius į kelionę išlydintys ar juos sutinkantys vietos bei aplinkinių kaimų gyventojai, pailsėti čia sustojantys krovininių automobilių vairuotojai ir kt.
Vietos jaunimas pamėgo po projekto įgyvendinimo parke „išdygusias“ medines pavėsines – šios išsyk tapo jų susibūrimų vieta. A. Žėkienės teigimu, viena jų, esanti arčiausiai estrados, įvairių švenčių ir renginių metu pasitarnauja ir kaip savotiška atlikėjų „bazė“, kurioje laikomi instrumentai, drabužiai ir kt. daiktai. Įvairių susibūrimų organizavimą obeliečiams labai palengvino ir projektinėmis lėšomis įsigyti mobilieji suoliukai, kurie pagal poreikį gali būti pastatyti ten, kur reikia.

Galvoja apie tolimesnį
ES paramos pritraukimą
ES struktūrinių fondų lėšomis moderniai sutvarkyta viešoji Obelių erdvė tapo ir savotišku bendruomeniškumo centru: vaikus krikštijančios šeimos vis dažniau po apeigų bažnyčioje su svečiais skuba į parką įsiamžinti fotografijose, ateities kartoms parke pasodina liepaitę ar ąžuoliuką… Pasidairyti po Obelių apylinkes užsukusio turisto akį parkas patraukia jaukiai sutvarkyta aplinka ir vietos bendruomenės įkomponuotomis degto molio skulptūromis, naujai trinkelėmis grįstu takeliu iki Ramintos šaltinio. „Smagu, kad tokiam nedideliam miestui kaip Obeliai buvo suteikta proga atsinaujinti. Sutvarkyta parko teritorija didina miesto patrauklumą. Viliuosi, jog naudą pajus ne tik Obelių bendruomenė, bet ir aplinkinių miestelių bei kaimų gyventojai ir svečiai“, – teigė A. Žėkienė. Pasak jos, neramina tik kai kurių parke besilankančių asmenų atsainus požiūris į visų bendrą nuosavybę: iš po nakties seniūnija sulaukia informacijos apie nulaužtus tiltelių turėklus ar kitą netoleruotiną elgesį. „Tačiau panašūs atvejai tik dar labiau patvirtina faktą, kad reikia galvoti apie šio projekto tęstinumą“, – tvirtino A. Žėkienė. Anot jos, tokiai galimybei atsiradus būtų svarstomi parko apšvietimo sistemos įrengimo darbai, o medinės pavėsinės aprūpintos baldais ir kt.

 

***

Žilvinas MISIŪNAS
Obelių bendruomenės pirmininkas
Po projekto įgyvendinimo važiuojant nuo Rokiškio pusės per Obelius atsiveria labai jaukus, romantiškas vaizdas. Kiekvienas toks viešosios erdvės sutvarkymo pavyzdys – geras ir pagirtinas. Tai, kiek bendruomenės nariai iš šios sutvarkytos erdvės sugebės pasiimti, kitas klausimas, priklausantis nuo individualių asmens poreikių. Mano požiūriu, vien toks erdvės sutvarkymas žmogų nuteikia gėriui, pozityvui, tuo tarpu norintiems kažką sulaužyti, nuniokoti kelio nepastos niekas. Ar visa tai obeliečiai būtų turėję, jei ne ES parama? Bendruomenės savarankiškai vykdoma veikla rodo, kad įmanoma, tačiau, nematau reikalo slėpti, jog tam būtų reikėję nežinia kiek laiko ir pastangų.

Alfredas Viktoras GAUDZĖ
Obelių miesto seniūnaitis
Jeigu obeliečiai tą parką lanko, jame ilsisi, bendrauja, tai kaip dar gali kilti toks klausimas, ar buvo verta jį prikelti antram gyvenimui? Žinoma, kad vertėjo. Džiaugiuosi, jog Obeliai turėjo galimybę pasinaudoti ES parama ir tikiuosi, kad tokių progų bus dar ne viena. Norėtųsi dar ežerą išvalyti, kad žmonės turėtų kur nusimaudyti karštą vasaros dieną, taip pat kelias viešąsias erdves sutvarkyti… Tikiuosi, jog žmonės šią dovaną tinkamai įvertins, o orientuotis į tuos, kurie visada visur mato tik bloga, ar į tuos, kurie yra „varomi“ chuliganiškų paskatų, neverta. Man smagu, jog obeliečiai nestokoja iniciatyvos ir daro viską, kas įmanoma, kad jų miestas gražėtų…

Vitalijus JOCYS
Obelietis
Taip sutvarkyti Obelių miesto parką be ES paramos – tikrai nebūtų pavykę. Gaila, kad mūsų visuomenė dar ne visada gerai suvokia tokios dovanos vertę. Galiu pasakyti tik tiek, kad dabartinė gražiai sutvarkyta erdvė primygtinai perša mintį apie šio projekto tęstinumą. Norėtųsi, jog čia užsukusios šeimos su vaikais rastų sūpuoklių, laipynių, norintys pasisėdėti ir pailsėti – daugiau suolų ir kt. Jau pastebėjau, kad jaunimas pamėgo prie autobusų stotelės įrengtą automobilių stovėjimo aikštelę. Nors pastaroji per tokį didelį susibūrimą, kaip, pavyzdžiui, „Obelinės“ šventę, iš esmės problemos neišspręs, tačiau judama gera linkme.

 

Užs. 756

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: