Spaudos
Spaudos

Rokiškio krašto muziejaus per 13 metų sukauptoje kolekcijoje – apie 100 prakartėlių. Dauguma jų – iš medžio. Ne vieną kūrė garsiausi Lietuvos medžio meistrai Saulius Lampickas iš Alytaus, Adolfas Teresius iš Garliavos, Rimantas Zinkevičius iš Ukmergės, a. a. Jonas Tvardauskas iš Anykščių, Pranas Dužinskas iš Telšių bei kiti. Šiandien muziejininkai jau kviečia suskubti ruoštis 14–ajai parodai, kuri po pertraukos rengiama šiais metais ir pradės veikti gruodžio mėnesį…    

Laukia kūrinių iš patvarių medžiagų
Rokiškio krašto muziejus šiemet organizuoja 14-ąją respublikinę prakartėlių parodą. Norintieji joje dalyvauti iki gruodžio 4 d. turi pristatyti į muziejų po vieną darbą. „Norėtume, kad jie būtų sukurti iš medžio, molio ir kitų patvarių medžiagų, nes paroda bus įrengta muziejaus kluone“, – sakė Dailės skyriaus vedėja Dalia Kiukienė.

Apie ilgą kūrimą
Krašto muziejus respublikines prakartėlių parodas rengia nuo 1998–ųjų. Ne paslaptis, kad šią idėją rokiškėnams pasiūlė italų dailininkas, verslininkas ir mecenatas Andželas Frosijas. „Tai buvo visai nauja, todėl muziejininkams teko įdėti nemažai pastangų, kad tokios tada dar neįprastos parodos virstų tikrove“, – prisiminė  D. Kiukienė.
Po kelerių metų apie Rokiškyje rengiamas parodas jau žinojo visa Lietuva, jose veržėsi dalyvauti ir žinomi, ir nežinomi kūrėjai, o lankytojų kartais buvo sulaukiama net rekordinio skaičiaus. Vieną tokią rekordinę dieną, muziejininkai suskaičiavo, parodą aplankė 600 žmonių. Ja domėjosi mokinukai, dvasininkai, svečiai iš užsienio, net žinomi Lietuvos politikai.

Netaikė apribojimų
Muziejininkai ir A. Frosijas buvo nutarę parodose eksponuoti tik erdvines prakartėlių kompozicijas ir netaikyti jokių apribojimų medžiagoms (tiesa, dabar apribojimų yra: prakartėlės eksponuojamos kluone, tad baiminamasi, kad jų, sukurtų iš nepatvarių medžiagų, nesugraužtų pelės).
Svarbiausias kriterijus – meniškumas ir originalumas. Paisydami organizatorių norų, respublikinėms parodoms darbus pateikė ir garsūs Lietuvos tautodailininkai, ir moksleiviai, ir darželinukai, ir tokie žmonės, kurie anksčiau neužsiiminėjo jokia kūryba.
Kasmet beveik visiems buvo teikiamos vienokio ar kitokio dydžio A. Frosijo įsteigtos premijos. Buvo ir išskirtinių apdovanojimų. Tarkim, tuometinis Europos Parlamento vicepirmininkas Gvidas Podesta savo premiją daugiau nei prieš dešimtmetį įteikė už prakartėlę, kurios autorius sugebėjo suderinti nacionalines tradicijas ir šiuolaikiškumą. Taip buvo įvertintas medžio drožėjas iš Vilkaviškio Zenonas Skinkys. 

Laki kūrėjų fantazija
Parodų organizatoriai seniai pastebėjo, kad prakartėlių kūrėjai pasižymi lakia fantazija ir didele išmone. „Yra meistrų, kurie dalyvavo beveik visose parodose. Kiekvienais metais jie nustebina ieškojimais ir bandymais kitaip pažvelgti į Kristaus gimimą. Šiuo požiūriu ypač daug dirba Saulius Lampickas (Alytus), Adolfas Teresius (Kauno r.), Julija Šarkauskienė, Gintaras Varnas (Rokiškis), Vytautas ir Rokas Jackūnai (Pasvalys), Janina Listvina (Jonava), Skaidrė Račkaitytė (Anykščiai)“, – vardijo D. Kiukienė.
Prakartėles, jos žodžiais, meistrai kuria įvairiausia maniera. Vieni jas drožia detaliai vaizduodami personažus, kiti – labai apibendrintas, nesileisdami į tikroviškumo paieškas. Kai kurie autoriai stengiasi atkurti Kristaus gimimo laikotarpiui būdingas detales. Yra tokių autorių, kurie prakartėlę perkelia į etnografinės Lietuvos trobą.
Anot D. Kiukienės, parodų dalyviai kasmet būna labai įvairūs. Maža to, prakartėles ne vienerius metus kūrė ištisos šeimos, klasės ir kiti kolektyvai.

Pamato ir kiti rajonai, ir kitos šalys
Trylika metų rengtos parodos ne tik tapo reiškiniu. Rokiškio muziejininkams jos padėjo sukaupti, ko gero, vienintelę Lietuvoje prakartėlių kolekciją. Mat geriausi kūriniai arba muziejininkų nuperkami, arba meistrų dovanojami muziejui. „Šiandien turime visą šimtą prakartėlių. Jos eksponuojamos kluone. Prakartėles lankytojai gali pamatyti ištisus metus“, – sakė D. Kiukienė.
Dalis šios kolekcijos pristatyta Lietuvos dailės muziejaus parodoje „Krikščionybė Lietuvos mene“ 2001-aisiais. Nemažai prakartėlių prieš Kalėdas keliauja į parodas pas kaimynus. Jos pabuvojo Biržų, Zarasų, Utenos, Pasvalio ir kituose rajonuose.
2008–ųjų lapkričio mėnesį 20 gražiausių prakartėlių iš Rokiškio krašto muziejaus kolekcijos buvo išvežta į Austrijos miestą Lincą – tuometinę Europos kultūros sostinę. Čia jos atstovavo Lietuvai.

Pasisekimas sostinėje
Pasisekimo prieš keletą metų prakartėlės sulaukė ir Vilniuje, kur dalį kolekcijos rokiškėnai parodė „Litexpo“  parodų rūmuose.
Tuomet į  tradicinės parodos „Žiemos puokštė“ programą pirmą kartą buvo „įkomponuotos“ 33 Rokiškio krašto muziejaus kolekcijos prakartėlės. Muziejaus direktorės pavaduotoja Marytė Mieliauskienė tuomet džiaugėsi, jog jiems buvo skirtas didžiulis ekspozicinis plotas – gerokai daugiau, nei užima Rokiškio dvaro menė. Todėl, anot muziejininkų, prakartėlėms užteko erdvės, jas buvo galima apžiūrėti iš visų pusių, geriau, nei tai galima padaryti jų nuolatinėje vietoje – kluone šalia Rokiškio dvaro.
Be rokiškėnų kūrinių, Vilniuje parodyti žinomų drožėjų Prano Dužinsko, S. Lampicko, Teresių šeimos – Adelės, Dovydo, Augustino ir Adolfo, taip pat J. Listvinos, Laimio Kaziukonio ir kitų darbai, priklausantys Rokiškio muziejui.

Tai buvo mūsų miesto reklama, mat parodą aplankė gausybė žmonių. Kai kurie lankytojai parodos kuratoriams net su ašaromis akyse sakė „ačiū“ ir atviravo netikėję,  kad Lietuvoje toks grožis gali būti. 
„Kai kurie prašė meistrų adresų, planavo užsisakyti prakartėles namams, klausė  rokiškėnų patarimo, kur ir kaip jas įkurdinti interjere“, – pasakojo tuomet M. Mieliauskienė. 

Planavo baigti
D. Kiukienė prisiminė, kad maždaug prieš porą metų muziejininkams  brendo mintis baigti šią veiklą, nes kluonas jau pilnas unikaliausių darbų, be to, dalyvių būrys sumažėjo, kai kas manė, jog tai jau išsemta idėja. Tokioms mintis bręsti, aišku, „padėjo“ ir lėšų trūkumas. Tačiau muziejininkai sulaukė daugybės skambučių ir laiškų su vieninteliu klausimu: ar šiemet vežti prakartėles? Todėl idėjos nusprendė visiškai neatsisakyti. Tiesa, dabar parodos rengiamos ne kasmet.

Septintojoje parodoje pirmą kartą buvo eksponuojama prakartėlė, kurios figūros – suaugusio žmogaus dydžio. Ją sukūrė meistras iš Garliavos Adolfas Teresius. Rokiškio krašto muziejaus archyvo nuotr.

 

Reda MILAKNIENĖ

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: