Pavelas Šmidtas–Pšezdzieckis Rokiškyje viešėjo su dukra Kataržina ir sūnumi Michalu. Autorės nuotr.
Pavelas Šmidtas–Pšezdzieckis Rokiškyje viešėjo su dukra Kataržina ir sūnumi Michalu. Autorės nuotr.

  
Rokiškio krašto muziejuje vyko tarptautinė mokslinė konferencija  „Grafų Tyzenhauzų giminės palikimas“.

Atskleidė naujų faktų 
„Didikų Tyzenhauzų giminė savo veikla paliko ryškų pėdsaką Europos istorijoje. Jos paveldas sulaukia vis didesnio dėmesio, o šios šeimos gyvenimo ir darbų tyrinėjimu užsiima vis daugiau mokslininkų“, – sakė konferencijos organizatorius, rajono savivaldybės Kultūros, turizmo ir ryšių su užsienio šalimis skyriaus vedėjas Petras Blaževičius.
Rokiškio krašto muziejuje mokslininkai iš Lietuvos ir Baltarusijos skaitė pranešimus apie Tyzenhauzų palikimą, archyvus, veiklą, įtaką įvairioms mokslo sritims, apžvelgė išsaugotus dokumentus. Tiesa, ne visi lektoriai atvyko į konferenciją, tačiau visa medžiaga išspausdinta specialiame leidinyje „Grafų Tyzenhauzų giminės paveldas“. Jame – pranešimai tokiomis temomis: „Tyzenhauzai ir Žaludkas“, „Tyzenhauzų giminės ir Rokiškio dvaro dokumentai Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskio vardo bibliotekos rankraščių skyriaus fonduose“, „Švietimo epochos idėjų įtaka Antano Tyzenhauzo reformatoriškai veiklai“, „Tyzenhauzų giminės Peterburgo atšaka“, „Antanas Tyzenhauzas – aukštojo medicininio išsilavinimo pradininkas Baltarusijoje/Lietuvoje“ ir kt.
Konferencijos metu mokslininkai kalbėjo rusiškai, o minėtame leidinyje galima rasti jų pranešimų vertimą į lietuvių kalbą. Įdomu tai, kad tekstuose net Tyzenhauzų pavardė rašoma skirtingai: nenorėta, kad būtų iškreiptos pranešėjų mintys ir supratimas.
„Iš tiesų konferencija turėjo nemažą naudą, nes buvo atskleista faktų, kurių visuomenė iki šiol nežinojo“, – sakė  istorikė Onutė Mackevičienė.

Daugiau ketvirtadienio “Gimtajame…”

Reda MILAKNIENĖ

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: