Kruizinė kelionė laivu į Kanarų salas.
Kruizinė kelionė laivu į Kanarų salas.

Bornmute, Pietų Anglijoje prie La Manšo sąsiaurio, įsikūrusi 22-ejų kraštietė Vaiva GIRGŽDYTĖ iš Aukštakalnių kaimo (Kamajų sen.) „Gimtojo…“ skaitytojams pasakoja apie studijas, gyvenimą ir sėkmę svečioje šalyje…

Vaiva, prieš ketverius metus baigusi tuometinę Rokiškio Juozo Tūbelio gimnaziją, studijuoti į Angliją išvyko ne viena. „Svečioje šalyje buvome dviese su broliu, vienas kitą palaikėme, gyvenome kartu. Dar mokydamasi devintoje ar dešimtoje klasėje pradėjau svarstyti, kad Lietuvoje galimybės ribotos. Daug laiko praleidau internete ieškodama informacijos apie užsienio universitetus, patekimo į juos galimybes. Pasirinkau Angliją. Buvau daug girdėjusi ir skaičiusi apie šią šalį. Žinojau, jog anglai tolerantiški kitataučiams, buvo įdomu išbandyti gyvenimą kultūrų mišinyje. Žinojau, kad ten yra nemažai lietuvių. Be to, supratau, jog kitose šalyse man tektų ne tik tobulinti anglų kalbos žinias, bet ir mokytis tos šalies kalbos. Iš pažįstamų ir žiniasklaidos buvau girdėjusi, jog Anglijoje yra geresnis pragyvenimo lygis, o studentams lengva susirasti darbą. Visada maniau, jog lengviau grįžti į Lietuvą po studijų užsienyje, nei važiuoti į užsienį po studijų Lietuvoje. Jei po ketverių metų, praleistų Lietuvoje studijuojant, nepavyktų susirasti gerai apmokamo darbo, vienintelė išeitis būtų vykti į ekonomiškai stipresnę šalį. Ten viską tektų pradėti nuo pradžių: tobulinti kalbą, įgauti darbo patirties, adaptuotis prie svečios šalies kultūros.  Mums labai padėjo tėvai, pritarė mūsų sprendimui, nors jiems nebuvo lengva išleisti svetur abu vaikus“, – prisiminė Vaiva.

V. Girgdždytė su broliu mokosi viename – Bornmuto – universitete. Vaiva pasirinko psichologijos studijas, brolis – buhalteriją ir mokesčius. Bakalauro studijos trunka trejus metus, kartais – ketverius. „Studijos nebuvo sunkios, užtekdavo laiko ir darbui, ir laisvalaikiui. Žavėjo  universiteto aplinka, modernumas, technologijų naudojimas. Supratau, kad į mane, mano bendraamžius nežiūrima kaip į vaikus, leidžiama patiems pasirinkti, kada geriausia mokytis, kaip planuoti laiką, studentų nuomonė yra vertinama“, – pasakojo kraštietė.
Išsamiau – šeštadienio GR.

Justas Kačerauskas

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: