Projekto rėmėjo logotipas.
Projekto rėmėjo logotipas.

Šiomis dienomis baigtas įgyvendinti projektas „Rokiškio rajono strateginio plėtros plano iki 2022 metų parengimas“ – ženkli investicija į rajono ateitį. Ir finansinė – bendra projekto vertė yra 95 073,28 Lt, iš kurių 80 812,28 Lt – Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšos, ir strateginė – plane ne tik detaliai analizuojama esama Rokiškio situacija, bet ir numatomos gairės jo tolesnei plėtrai. Šis projektas įgyvendinamas pagal 2007-2013 m. finansinio laikotarpio Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programą.

 

Patvirtino rajono taryba

Rajono visuomenė Rokiškio rajoną norėtų matyti versliu, veržliu, augančiu Lietuvos regionu. O štai kai kurie politinių partijų lyderiai nesivaržydami rėžia: „Rokiškio ateitis – tapti patogia vieta gyventi senjorams“. Kurie yra teisūs? Kurią ateities kryptį turi pasirinkti mūsų rajonas? Rajono savivaldybės specialistai, tardamiesi su verslo, kultūros bendruomene, visuomeninių organizacijų atstovais parengė Rokiškio rajono strateginį plėtros planą iki 2022 m.

 

Projektas „Rokiškio rajono strateginio plėtros plano iki 2022 metų parengimas“ įgyvendintas pagal

Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos prioriteto „Administracinių gebėjimų stiprinimas ir viešojo administravimo efektyvumo didinimas“ priemonę „Regioninės plėtros tobulinimas, regionų plėtros planai ir savivaldybių (ilgalaikiai / trumpalaikiai) strateginiai plėtros planai“.

 

Minėtasis projektas baigtas 2014 m. lapkričio 23 d. Rugsėjo pradžioje Rokiškio rajono strateginis planas 2016-2022 metams buvo pristatytas rajono visuomenei, o rugsėjo 23-ąją jį patvirtino rajono taryba.

Kuo jis svarbus mūsų rajonui? Nuoseklus ir sistemingas rajono vystymasis gali sukurti subalansuotą ir stabilią rajono ekonomiką, teikiančią pajamas bendruomenei, didesnius surenkamus mokesčius. Siekiant suformuoti palankų Rokiškio rajono įvaizdį, didinti teritorinę socialinę sanglaudą ir užtikrinti tolygią ir darnią rajono plėtrą, būtinos investicijos į strateginius dokumentus, kurie sudarytų sąlygas sumažinti netolygumus tarp regionų ir jų viduje“, – svarbiausi projekto tikslai įvardinami jo pristatyme.

 

Rajono plėtros strateginiame plane iki 2022 m. detaliai išanalizuota jo dabartinė situacija socialinės, ekonominės, demografinės raidos aspektais, įvertinta aplinkos ir infrastruktūros būklė, atlikta vadinamoji SSGG analizė: rajono privalumai ir trūkumai. Privalumų nemažai: ir augantis darbingų žmonių skaičius, ir mažėjanti migracija, didžiausias apskrities rajoninių savivaldybių tarpe vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis ir daugybė kitų. Tačiau ir grėsmių nemažai: augantis nusikaltimų ir gaisrų skaičius, mažėjanti vaikų dalis rajono visuomenėje, mažėjantis gydytojų ir slaugytojų skaičius, nors senėjant visuomenei gydymo paslaugų poreikis auga.

 

Plėtros kelrodis

Projekto vadovė, Rokiškio rajono savivaldybės Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vyriausioji specialistė Vilma Mečiukonienė pasakojo, kad remiantis šia analize ir kuriami strateginiai planai, kokį savo miestą ir rajoną rokiškėnai matys po 5 ar 10 metų. Pirmasis strateginis plėtros planas buvo parengtas dar 2003 m. Ne visus jo tikslus, žinoma, pavyko įgyvendinti. Anot pašnekovės, bene svarbiausia problemų priežastis – lėšų stygius. Kai kurie tikslai ir dabar dar yra siekiamybė, kitus teko koreguoti dėl pasikeitusios ekonominės, demografinės, socialinės situacijos. Tad kokį Rokiškio rajoną mato šio plano kūrėjai? Rajono savivaldybės vizija: „Rokiškio rajonas – konkurencingas, patrauklus lankyti, gyventi, dirbti, investuoti šiaurės rytų Lietuvos ekonominis, socialinis ir kultūros centras“.

Kad ši vizija taptų realybe, rajono savivaldybei ir jos žmonėms reiktų siekti šių tikslų: skatinti ekonominę plėtrą ir didinti konkurencingumą, kurti sumanią visuomenę ir socialinę gerovę, darniai vystyti teritorijas ir infrastruktūrą.

 

Siekiant išvardintų tikslų, anot V. Mečiukonienės, Rokiškio rajono strateginis plėtros planas iki 2022 metų bus vienas pagrindinių savivaldybės planavimo dokumentų, reglamentuojantis veiklos kryptis ir būdus, kaip efektyviausiai panaudoti turimus ir planuojamus gauti finansinius, materialinius ir žmogiškuosius išteklius.

Ar domitės rajono strateginės plėtros planais?

Raimondas Sirgėdas, verslininkas, visuomenininkas

Iki šiol visada domėjausi. Strateginiuose planuose – gražios rajono ateities vizijos, yra gerų idėjų. Tik labai gaila, kad tuos planus ne visuomet pavyksta įgyvendinti. Kodėl? Priežasčių daug… Bene svarbiausia jų – valdžių kaita. Strategijos neretai koreguojamos atsižvelgiant į tai, iš kur pučia politiniai vėjai. Parėmę valdžią dažniausiai nebenori tęsti pirmtakų darbų, o kartais juos netgi ima griauti. Štai ir mūsų politikai turėjo gražią idėją – pastatyti sporto kompleksą. O kur ji dabar? Todėl ir praeina noras skaityti rajono strateginius plėtros planus…

 

Sigita Baranovskienė, Rokiškio lopšelio-darželio „Varpelis“ direktorė

Mūsų lopšelis-darželis – rajono bendruomenės dalis. Todėl man svarbi rajono ateitis ir jo perspektyvos. Labiausiai domėjausi rajono strateginės plėtros plane analizuojamais švietimo klausimais. Svarbu, kad savivaldybės ir mūsų matomos rajono ateities vizijos derėtų tarpusavyje. Plano pristatymas visuomenei buvo labai įdomus ir informatyvus. Tik gaila, kad gana mažai rajono žmonių atėjo į šį renginį. Ten nebuvusiems patarčiau būtinai perskaityti strateginės plėtros planą. Jame – puiki ir itin išsami rajono ekonominės, socialinės situacijos analizė. Prisipažinsiu, plane pateikti duomenys praplėtė mano akiratį keletu rajonui svarbių klausimų. Malonu, kad planas – ne šiaip aptakus pasakojimas apie tai, ko rokiškėnams tikėtis ateityje. Sužavėjo, kad keliami labai aiškūs ir konkretūs tikslai, siūlomos detalios priemonės, kaip juos įgyvendinti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lina Dūdaitė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: