Taikos gatvės parke – dešimtys lapų krūvų
Taikos gatvės parke – dešimtys lapų krūvų

Rudenį vienas svarbių miesto švarinimo darbų – lapų grėbimas ir išgabenimas. Bepigu kaimuose – sugrėbtus lapus galima sudeginti, o mieste tokia veikla draudžiama. Todėl išgabenti galybę lapų kainuoja ne tik daug laiko, bet ir pinigų.

Lapų išgabenti nebespėja

Rokiškio miesto seniūnas Arūnas Krasauskas sakė, jog seniūnijos rūpestis – kad lapai viešose teritorijose būtų sugrėbti, o išgabenti juo turi AB „Rokiškio komunalininkas“, nes su šia bendrove yra sudaryta paslaugos sutartis. Kadangi lapų kiekiai dideli, anot seniūno, vienu metu viską išgabenti nėra galimybių.

Miesto vadovas sakė, jog gyventojai sugrėbė lapus ne tik savo teritorijose, bet ir daug prisidėjo ir valydami kitas miesto zonas. Viena tokių teritorijų – Ąžuolų gatvė, palei kurią plyti lapuočių parkas. Kadangi mieste lapuočių medžių gausu, rudenį vienu metu išvalyti nuo lapų visas teritorijas nėra paprasta. Todėl Taikos gatvės parke ir tebestyro dešimtys lapų krūvų. Pakilus vėjui lapai pasklinda  aplinkui, tad juos vėl tenka sugrėbti.

Nauja tvarka pasiteisino

Pasak miesto vadovo, mikrorajonas šį rudenį aplinką susitvarkė labai puikiai: teritorijos, priskirtos daugiabučiams, laiku sutvarkytos, lapai surinkti ir dauguma jų išgabenti. A. Krasausko teigimu, pavasarį įsigaliojus naujai aplinkos priežiūros tvarkai daugiabučių gyventojai buvo labai išsigandę, baiminosi, jog kils didelių rūpesčių dėl namams priskirtų zonų priežiūros. Dalis daugiabučių nusprendė tvarkytis patys, kiti samdė tvarkytojus, treti pirko aplinkos tvarkymo paslaugą iš AB „Rokiškio komunalininkas“. Didesnių nesklandumų dėl aplinkos priežiūros nebuvo. Kelių namų gyventojai iš pradžių tyčia nesitvarkė, maištavo, pora kartų teko spręsti daugiabučių nesutarimus dėl priskirtų teritorijų ribų. Pastaruoju metu seniūnija sulaukia daugiabučių bendrijų prašymų išvalyti sniegą iš kiemų.

Lapus – kompostuoti 

Panevėžio regiono  aplinkos apsaugos departamento Rokiškio agentūros vadovė Danutė Baronienė sakė, jog medžių lapus galima panaudoti ūkiškai: juos kompostuoti ir turėti gerą dirvožemio papildą. Jeigu žmonėms toks lapų tvarkymas nepriimtinas, juos reikėtų išgabenti į Ruzgų sąvartyne esančią žaliųjų atliekų aikštelę arba į augalų atliekas priimančią ir perdirbančią UAB „Rokvesta“.

Praėjusią savaitę AB „Rokiškio komunalininkas“ direktoriaus pavaduotoju tapęs Vingaudas Šarmaitis sakė, jog užsakymų išvežti lapus – daugiau nei leidžia bendrovės pajėgumai. Todėl dalis lapų gali likti žiemoti. Prioritetas  – seniūnijos ir daugiabučių namų bendrijų, sudariusių su komunalininkais teritorijų priežiūros paslaugų sutartis, užsakymai.

Pirmadienį lapai vežti iš J. Smuškevičiaus aikštės, Vytauto gatvės, artimiausiu metu bus išgabenti Taikos g. parke sugrėbti lapai.

V. Šarmaičio teigimu, lapų išvežimas – labai imli darbo sąnaudų paslauga. Pagal patvirtintus įkainius, tonos lapų išvežimas paslaugos užsakytojui kainuoja 19,2 Lt (be PVM). Kasdien bendrovė išveža po 3-5 tonas lapų.

 

 

 

 

 

 

Aldona Minkevičienė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: