Žaidimo „Geras skonis“ dalyviai (pirmoje eilėje iš kairės) Giedrius Kujelis
Žaidimo „Geras skonis“ dalyviai (pirmoje eilėje iš kairės) Giedrius Kujelis

Po kelerių metų pertraukos Bajorų (Rokiškio kaim. sen.) kaimo bendruomenės nariai vėl neria į skonių jūrą: žaidimas „Geras skonis­-2″ skatins pažinti pasaulio tautų virtuvę. Jau ragauti itališki patiekalai, žavėtasi traškiais karamelizuotais duonos trupinėliais ir desertu su ožkos sūriu.

Intrigai – slaptas ingredientas

Bajorų kaimo bendruomenės žaidime „Geras skonis-2″ ryžosi dalyvauti septynios komandos. Priešingai nei pirmajame, vykusiame 2012 m., šiemet dalyvaus ne tik šeimos, bet ir jų giminaičiai. Pasak aktyvios bendruomenės narės Nijolės Čirūnienės, komandoje – po du narius, visi svečiuosis vienas pas kitą ir vaišinsis italų, ukrainiečių, turkų, indų, japonų, graikų bei vokiečių patiekalais. Vertinant šeimininkų paruošas vaišes, bus atsižvelgiama į skonį, serviravimą, patiekalų patiekimą. Rengiant meniu, būtina į jį įtraukti karštą nacionalinį patiekalą.

Siekiant sukurti intrigą, deserte būtina panaudoti slaptą ingredientą, kurį visi turės atspėti. Kokį ingredientą naudoti, šeimininkams nurodo kitos komandos. „Geras skonis – tai ne tik maistas, bet ir dozė džiaugsmingo bendravimo. Jau pradėjau mintyse planuoti, kaip reikės perstumdyti namuose baldus, kad būtų patogu ir malonu dvylikai svečių, o ir  šeimininkėms liktų vietos”, – juokėsi N. Čirūnienė. Ji kartu su dukra Anele studijuoja turkų virtuvės paslaptis…

Beje, žaidimo dalyviai turėjo sumokėti 10 eurų startinį mokestį. Už juos buvo pagaminti magnetiniai lipdukai su žaidimo logotipu, o likusieji pinigai skirti nugalėtojų prizams. Paragavę patiekalų, žaidimo dalyviai išsako  savo nuomonę specialiose anketose. Pasibaigus žaidimui, bus suskaičiuoti rezultatai ir paskelbtas nugalėtojas.

Gamino itališką daržovių sriubą

Burtai lėmė, jog pirmieji italų virtuvės patiekalus gamino, žaidimo dalyvius vaišino Nemira ir Vytautas Statulevičiai. Jie vakaro kodui pasirinko Italijos mafijos įvaizdį.

Šeimininkė gamino itališką sriubą su mėsos kukulaičiais.

Produktai: 300 g jautienos, 200 g kiaulienos, 1 kiaušinis, 200 g parmezano sūrio, 3-4 bulvės, 2 morkos, 2 svogūnai, 3-4 skiltelės česnako, 1 skardinė marinuotų pupelių, 200 g smulkių makaronų, 100 g šparaginių pupelių, petražolių, krapų, baziliko.

Gaminimas: mėsą sumaišyti su tarkuotu sūriu, įmušti kiaušinį, smulkiai sukapotus svogūnus ir česnaką suberti į plačią keptuvę su trupučiu aliejaus, iš mėsos formuoti mažus kukuliukus, kloti juos ant svogūnų, viską apkepti ir sudėti į verdantį vandenį. Virti kartu su smulkiai pjaustytomis morkomis ir bulvėmis, joms apvirus, sudėti makaronus, pupeles, žalumynus. Dar pavirti 10-15 min., ir patiekalas baigtas. Patiekiant būtina užbarstyti krapų ir tarkuoto sūrio. Valgoma su trijų rūšių užkepėlėmis – su džiovintais pomidorais, baziliku ir garstyčių padažais.

Grietinėlė su ožkos sūriu

Daugiausia diskusijų kilo ragaujant saldųjį desertą. „Slaptasis ingredientas – ožkų sūris – mūsų vos neįspietė į kampą. Nei knygose, nei internete neradome desertų su ožkos sūriu, kai kurie žmonės šio produkto iš viso nemėgsta. Taigi patiems teko eksperimentuoti, derinant įvairius produktus”, – pasakojo N. Statulevičienė.

Deserto produktai: 4-5 juodos duonos riekelės be plutos, 5 šaukštai cukraus, 2 šaukštai sviesto, 1 citrina, 300 g plakamos grietinėlės, 300 g ožkos sūrio (kreminio), 1 stiklinė spanguolių, 200 g bet kokio džemo arba uogienės.

Gaminimas: duoną sutrinti trupinėliais, plačioje keptuvėje ištirpinti sviestą, įdėti 4 šaukštus cukraus ir duonos trupinėlius, kepant gerai maišyti, kol trupinėliai pasidarys lyg stikliniai. Maišytuvu išplakti grietinėlę su citrinos sultimis  ir cukrumi, baigiant plakti sudėti ožkos sūrį ir atsargiai išmaišyti. Atskirai sutrinti spanguoles. Į desertinius indelius sluoksniuoti: duonos trupinėlius, kremą, džemą, vėl kremą, tada trintas spanguoles, vėl kremą. Viršų apibarstyti trupinėliais, papuošti netrintomis spanguolėmis. Desertas turi „prisirpti” – valandą palaikyti šaldytuve.

Anot šeimininkės N. Statulevičienės, svečiams labai patiko traškūs karamelizuotos duonos trupinėliai. Po ilgų spėlionių grietinėlėje svečiai užčiuopė ožkos sūrio pėdsakų. „Savo desertą galėtume patentuoti: mat originaliame nenaudojamas ožkos sūris, o mums pasisekė pagaminti išskirtinio skonio patiekalą”, – aiškino N. Statulevičienė.

Dalia ZIBOLIENĖ

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: