Salų  krašto žmonės mokosi pinti iš vytelių. R. Kalnietienės nuotr.
Salų krašto žmonės mokosi pinti iš vytelių. R. Kalnietienės nuotr.

Salų (Kamajų sen.) krašto žmonės nori pažinti senuosius amatus: mokosi pinti iš vytelių įvairius padėkliukus, krepšelius, dėžutes. 

Bendruomenės pirmininkė Irina Kalnietienė džiaugėsi, kad į pirmąjį vytelių pynimo užsiėmimą susirinko 14 žmonių. Kaip pasiruošti vyteles, kaip pinti įvairius daiktus jiems aiškino Salų tautodailininkė Augenija Ruželienė. Dauguma susirinkusiųjų sutiko, jog  įgudusių rankų pinti darbai yra unikalūs ir saviti, nors iš pažiūros trapūs, tačiau gana patvarūs. Jie namų interjerui suteikia jaukumo, šilumos.

Salose per amatus stengiamasi suburti bendruomenę. Moterys jau mokėsi megzti kojines, prieš šv,. Kalėdas savo gaminius jos dovanojo vienišiems, neįgaliems seniūnijos gyventojams. Salietės užsimojo naujam gyvenimui prikelti labai keistą ir seniai namų šeimininkių pamirštą užsiėmimą – grindų patiesalų, žmonių vadinamų palavikais, nėrimą. Daug teigiamų emocijų bendruomenės nariai patyrė gamindami Užgavėnių kaukes. Po pynimo iš vytelių mokymų jų dar laukia dekupažo užsiėmimai ir vilnos vėlimas.

 

Dalia Zibolienė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: