Leonas JANKAUSKAS
Leonas JANKAUSKAS

Savaitės pradžioje šalies Generalinė prokuratūra patvirtino vasarą gavusi Rusijos Federacijos teisinės pagalbos prašymą. Rašte teigiama, kad 1990-1991 metais Sovietų Sąjungos kariuomenę palikę Lietuvos piliečiai tą padarė neteisėtai ir jiems gresia baudžiamoji atsakomybė. Nepaisant to,  jog minėtu laiku Lietuva jau buvo nepriklausoma valstybė ir prievolės tarnauti didžiosios rytų kaimynės karių gretose nebeliko.
Generalinės prokuratūros atstovų teigimu, tokio pobūdžio prašymą Lietuvos teisėsauga gauna nebe pirmą kartą. Visus kartus vykdyti jį atsisakyta. Į paskutinįjį prašymą atsakymas Rusijai taip pat neišsiųstas.
Jeigu Generalinė prokuratūra vis dėlto ryžtųsi jį patenkinti, prasidėtų daugiau nei pusantro tūkstančio lietuvių persekiojimas. Rusijos Federacijos pareigūnų tikinimu, lietuvių dezertyravimas iš buvusios sovietų armijos laikomas nusikaltimu, tačiau pagal Lietuvos įstatymus žmonės nenusikalto. 

Rusijos veiksmai – paprasčiausias kabinėjimasis
Leonas JANKAUSKAS
Rokiškėnas, buvęs Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Rokiškio skyriaus pirmininkas

Rusijos reikalavimas išduoti tarnauti jos armijoje atsisakiusius Lietuvos kariškius visais atžvilgiais neteisėtas. Praėjus daugiau nei dvidešimčiai metų net sunkiausiems nusikaltimams taikomas senaties terminas. Tačiau kalbant apie lietuvių išėjimą iš sovietų armijos, tai negali būti traktuojama kaip nusikaltimas, nes mes tuo laiku jau buvome atskiros, laisvos ir nepriklausomos valstybės piliečiai. Būtent todėl nėra jokio teisinio pagrindo bausti vyrus, kurie, gavę šaukimus, nėjo tarnauti, arba po atostogų nebegrįžo į būrius.

Daugiau šeštadienio GR

Miglė KATINAUSKIENĖ

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: