blank
"Stebuklingi" obuoliai. A. Mackuvienės nuotr.

 

Kaip manote, kas liktų iš močiutės sode skinto obuolio, šį pusantrų ar pora metų palaikius šaldytuve? Tikėtina – tik puvėsiai. O kas po pusantrų metų atsitiktų prekybos centre pirktam importiniam raudonskruosčiui? Pasirodo, beveik nieko…

Smalsumą sukėlė pamiršti vaisiai

Rokiškėnė Snieguolė Galvelienė, kaip pati sako, visai netyčia atliko eksperimentą, kuris ne vienam importinių daržovių ar vaisių mėgėjui turėtų atverti akis. „2015-ųjų pavasarį tėvukas viename prekybos centre nusipirko atvežtinių obuolių. Nusipirko, įdėjo į šaldytuvą ir… užmiršo. Prabėgus kelioms savaitėms tvarkydama šaldytuvą juos aptikau ir paklausiau, kodėl nevalgo. Sako: „Tai kad neturiu.“ Tik paskui prisiminė, kad šių buvo nusipirkęs jau prieš kelias savaites. Pagalvojau, obuoliai – praėjusių metų derliaus, šaldytuve – kelios savaitės, o gražut gražutėliai, nesuvytę, nė vienos dėmelės… Įdėjau kelis atgal į šaldytuvą ir nutariau stebėti, kada jie ims pūti“, – pasakojo rokiškėnė.

Pusantrų metų – ne riba?

Atsitiktinai pradėtas eksperimentas, pasak pašnekovės, ją kaip reikiant nustebino: šaldytuve daržovių skyriuje laikomi obuoliai ir po mėnesio, ir po kelių išliko vis tokie patys, kokius tėvukas parsinešė iš parduotuvės. Pūti ar vysti jie nepradėjo net po pusmečio! Smalsumo vedina rokiškėnė obuolius šaldytuve iš viso išlaikė beveik pusantrų metų ir… „Ogi beveik nieko: nesupuvo, nesuminkštėjo, nesusiraukšlėjo, kaip įprastai nutinka ilgai laikomiems vaisiams iš nuosavo sodo. Šiek tiek puvinio atsirado tik prie vieno obuolio kotelio… Atsitiktinai pradėtas eksperimentas privertė susimąstyti apie tai, kokios kokybės vaisius ir daržoves perkame prekybos centre, todėl šiandien užsukusi apsipirkti šių prekių skyrius stengiuosi aplenkti“, – neslepia S. Galvelienė. Pasak jos, apie prekybos centruose perkamų atvežtinių vaisių ir daržovių kokybę ypač vertėtų susimąstyti tiems, kurie jais maitina mažus vaikus ar ligonius.

Nebent vakuumo kameros

Kiek laiko įmanoma išlaikyti obuolius, „Gimtasis…“ teiravosi patyrusio sodininko Virgilijaus Bulovo, Ilgalaukių kaime (Rokiškio kaim. sen.) turinčio beveik septynių hektarų sodą.

„Esu girdėjęs apie vieną obuolių veislę, kurią užkietėję sodininkai geba išlaikyti metus. Bet čia kalbame apie specialias vakuumines kameras, kur palaikoma pastovi obuoliams tinkama temperatūra ir drėgmė, o ne apie namuose turimus, kiekvieną mielą dieną varstomus šaldytuvus“, – sakė sodininkas. Jis neslėpė, jog gegužę ėmus perrinkinėti paskutiniuosius pernykščio derliaus vaisius nemažai jų keliauja į mišką žvėreliams.

„Nepurkštus obuolius išlaikyti iki kito derliaus sudėtinga. Savoms reikmėms kokią dėžę ar pora stengiamės pasilikti dar ir birželiui, bet jie jau būna nebe tokie. Tie, kurie sugeba obuolį sveiką išsaugoti pusantrų metų ar daugiau, nesiskelbia, bet aišku, kad to padaryti be chemijos neįmanoma“, – sakė V. Bulovas.

Patarimai

Tiems, kurie galvoja apie savo sveikatą ir turi galimybę obuoliais apsirūpinti patys, sodininkas V. Bulovas patarė nepatingėti ir jau dabar sode atlikti keletą svarbių darbų  – nugenėti vaismedžius ir pasirūpinti, kad pomedžiuose neželtų žolė. „Žemaūgių obelų šaknys – paviršinės, todėl norint, kad pomedyje augančios žolės nepasisavintų maisto medžiagų, reikalingų medelių šaknims, reikia neduoti joms augti“, – patarė sodininkas. Pasak jo, pomedžio spindulį įprastai „nusako“ vaismedžio šakų plotis.

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: