Virš Žuvinto pelkių pasirodžiusios pempės gentainės greitai klykaus ir mūsų pelkėse. Virginijaus Stumbrio nuotr.
Virš Žuvinto pelkių pasirodžiusios pempės gentainės greitai klykaus ir mūsų pelkėse. Virginijaus Stumbrio nuotr.

 

Žuvinto pelkės pakraštyje vasario 5 d. klykavo „Gyvi, gyvi“  pempė.  Gamtininkų teigimu, tai pati ankstyviausia pavasarinio parskridimo registracija pirmajame šalies gamtos rezervate per visą daugiau nei pusės šimto metų stebėjimų laikotarpį.

Matyt, nutarusi aplenkti artėjančios šilumos bangą, pempė nustebo radusi dar šiek tiek sniego. Kaip tyčia, Žuvinto apylinkėse iš vakaro pasnigta, nors tai tik menka plutelė, kurios per savaitgalį visiškai neliks. Pievose įšalas neišėjęs, bet gerokai atitirpusioje žemėje pempė kaip nors prasimanys maisto. Lengvas šaltukas naktimis to paukščio labai negąsdina, teigiama Žuvinto biosferos rezervato pranešime spaudai.

Iki šiol ankstyviausia pempių parskridimo data laikyta 1989 metų vasario 7 d., pirmoje vasario pusėje pempės registruotos ir 1990 bei 2001 metais.

Pavasarišką aplinką liudija ir daugiau reiškinių:  apsiskraidė bitės, sprogsta karklų, alyvų, juodųjų serbentų  pumpurai. Pirmas dirvinis vieversys Žuvinte stebėtas labai anksti – sausio 10 d. O praėjusio mėnesio pabaigoje virš ežero jau girgsėjo pirmos pavienės pilkosios, želmeninės žąsys, klykavo gulbės giesmininkės. Dabar ežero pakrančių pievose jau ganosi kelios čia perėti parskridusių žąsų poros.

Pavasarį pranašaujančios gamtos reiškinius miške, laukuose, soduose ir kiemuose kviečiame stebėti, fiksuoti ir apie tai pranešti „Gimtajam…“

 

Aldona Minkevičienė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: