Goda ir Julius.
Goda ir Julius.

Šiuolaikinės panelės turi savo ikonas, tačiau nėra tuščios, kad aklai sektų mada. Bet panelės yra panelės – noras atrodyti pribloškiamai joms – įgimtas. Iš ko mokosi, kaip derina drabužius, kas joms svarbiausia kuriant įvaizdį? Apie tai „Gimtajame“ kalba gimnazistės ir studentės.

Karolina, dvyliktokė

Mada – subtilus dalykas. Kas patinka vienam, nebūtinai patiks kitam. Arba patiks, bet visiškai netiks…Kiekviena panelė seka madą, bet nebūtinai jos vaikosi. Kiekvieną vakarą sugalvoju, ką rengsiuosi kita dieną, bet kartais tai nepasiteisina. Taigi ryte tenka galvoti iš naujo – nuotaika padiktuoja, ką imti iš spintos. Lietuvoje rūbus renkuosi tik keliose  parduotuvių, kaip Zara, lindex, h@m, reserved. Šio pavasario sezonui svajoju įsigyti naują paltuką, „oxford“ stiliaus batukų ir “new balance”. Dažniausiai apsiperku internetu užsienio parduotuvėse Anglijoje ar Airijoje. Svajoju įsigyti naują paltuką, „oxford“ stiliaus batukų ir “new balance”, o minimali svajonė mano galvoje dabar –  “Prada” rankinė ir piniginė.

Mados ikonos, kuria aklai sekčiau, neturiu, nekuriu savo drabužių stiliaus pagal kitus. Kartais apsilankau internete ir čia pasisemiu aprangos bei įvaizdžio idėjų. Derinu tai,  kas man patinka ir gražu akiai. Kasdien stengiuosi atrodyti tvarkingai, suderinusi aprangos spalvas ir modelius. Be galo mėgstu juodą spalvą. Ji  – unikali, tinka visur, prie jos paprasta derinti kitas aprangos detales. Kad ir aksesuarus, kurių turiu daugybę. Žinoma, negali pamiršti ir makiažo bei šukuosenos, kurie atitiktų aplinką, kurioje praleisi dieną. Ryte prieš pamokas prie veidrodžio praleidžiu nemažai laiko, nes turiu ilgus plaukus ir juos kasryt reikia sutvarkyti, kad šukuosena būtų paprasta, bet neprasta…Manau, visos merginos savo įvaizdžiui skiria nemažai laiko. Juk privalu atrodyti tvarkingai, kvepėti, dvelkti švara, o ir nagučiai būtų dailūs. Bet svarbiausias aksesuaras – šypsena, ją nešiotis turi kiekviena.

Gabrielė,  medicinos studentė

Įvaizdis –  moterų galvos skausmas. Rūpi visoms – ir mažylėms, ir gyvenimą mylinčioms aštuoniasdešimtmetėms.

Kaip pati kuriu savo įvaizdį?  Aprangos idėjos kartais gimsta prieš miegą. Kitas, neslėpsiu, kopijuoju iš  pasaulyje žinomų žvaigždžių, tokių kaip Blake Lively ar Siena Miller. Dažnai atkreipiu dėmesį į „Stiliusos“ komandos su Agne Jagelevičiūte priešakyje, sukurtus derinius, o mano ikona yra Jazzu.

Kad apranga turi būti spalvinga, atspindinti asmenybę supratau pavasarį pažiūrėjusi filmą : “Advanced style” – apie gyvenimą begalo mylinčias senutes ir jų drąsų savęs išreiškimą per aprangą. Juk gyvenimas per trumpas, kad rengtumeisi nuobodžiai.

Rūbus perku visur – ir dėvėtiuose, ir „Zaroje“, „Benetone“. Mėgstamiausia šiuo metu parduotuvė „Pull and Bear“.

Kartais geriau nusipirkti pora brangesnių ir kokybiškesnių rūbų ir juos kartu derinti, negu turėti milijoną “skudurų”. Nors neslėpsiu, buvo toks momentas, kai spintoje kabėjo apie 50 suknelių…

„Aprangos kodas“ priklauso nuo to, kur eisiu: juk į teatrą neisiu vilkėdama džinsais, su kuriais trinu bibliotekos kėdę. Na, nebent  Oskaro Koršunovo spektaklis, o aš labai nespėju…  “Must have” sąrašo kol kas nesusidariau. Bet jame tikrai bus keletas ryškių suknelių pavasariui ir pora raudonų aukštakulnių prie tamsių rūbų. Nors nėra ko meluoti, dažniausiai noriu visko, ką pamatau ir vis tiek kaip nors…nusiperku. Turiu tokį bruožą, jei reikia, ir pro adatos skylutę sugebėčiau pralįsti.

Makiažui daug laiko neskiriu, kasdieniniam užtrunku apie 10 min., na o einat į vakarėlius turiu du „angelus sargus“Godą ir Gretą , kurie iš pelenės mane paverčia į princesę.

Gabija, dešimtokė

Savo įvaizdį kuriu pagal nuotaika. Dažniausiai renkuosi minimalistinio stiliaus drabužius. Jei noriu labiau pasipuošti, puikiai padeda makiažas.

Stengiuosi suderinti keletą skirtingų stilių. Na, tarkim sportinį su klasikiniu ir panašiai. Vengiu ryškių spalvų, geriausiai jaučiuosi  apsirengusi tamsių spalvų,  visiškai paprasto kirpimo,  neiššaukiančiais  drabužiais. Svarbu rūbas  kokybiškas, gražiai nugula ant kūno. Juk  kai jautiesi gerai, ir atrodai puikiai. Mažiau yra daugiau.

O perku ten, kur pamatau  patinkantį daiktą. Tai  gali būti  net ir  dėvėtų drabužių parduotuvė. Ten dažnai pavyksta  rasti ne tik  kokybiškų, bet ir įdomių rūbų.  Mados ikona man tikriausia yra  Rosie Huntington Whiteley , Blake Lively. Žavi  paprastumas, gan švelnus įvaizdis. Sekų daugybę merginų, iš kiekvienos galima pasisemti įvairių idėjų. Bet dauguma tų panelių  – užsienietės. Jų šiek tiek platesnis požiūris (juokiasi – aut. past.)

Makiaže vienas svarbiausių akcentų yra oda. Todėl kiekvieną dieną pirmiausia pasirūpinu ja , o paskui minimaliai paryškinu antakius bei akis. Šventėms dažniausia renkuosi raudonas arba vyno spalvos lūpas, o akis ryškinu švelniomis, būtinai TIK šiltomis spalvomis. Kadangi ir dirbu šiose srityje, stengiuosi paryškinti ir kitų merginų privalumus. Man „ant bangos“ šiuo metu – odinė apyrankė (sukurta Gretos). Ji prie visko tinka, atstoja laikrodį, dailus akcentas ant rankos. Dar…didelis languotas senelio šalikas. Mėgstu daiktus su istorija. Jie man reiškia netgi daugiau nei nauji, todėl radusi labai apsidžiaugiau.

Greta, dvyliktokė

Madų nesivaikau, laikausi savo stiliaus. Bet, aišku,   į  kurias nors detales, kurios tuo metu madingos, dėmesį atkreipiu. Apsipirkinėju įvairiose parduotuvėse.

Favoričių, kuo sekčiau madoje,  neturiu, nes mano aprangos pasirinkimas priklauso nuo nuotaikos. Paprastą dieną rengiuosi paprastai ir patogiai, valandų prie veidrodžio nepraleidžiu. Tačiau kai yra proga, stengiuosi atrodyti estetiškai ir puošniai, ir tai, aišku, užima daugiau laiko. Didelį dėmesį skiriu akcentams – tokiems kaip šalis, papuošalai ar rankinė. Makiažą  derinu prie aprangos ir, aišku, svarbu, kokia proga.

Žiemą spalvas renkuosi pastelines, orams šylant – ryškias. Jei renginys oficialus, stengiuosi įvaizdį papildyti originaliomis autorinėmis detalėmis, pavyzdžiui juvelyrika ar ypatinga rankine, kokias kuria mano mama.

Manau, kad šiuo metu labai madingos sijonkelnės prie lengvų, romantiškų marškinukų. Ir niekada neapsieinu be žiedų. Tai pagrindinė mano įvaizdžio dalis. Ką norėčiau įsigyti? Geltoną laisvo stiliaus   „Mojito“ paltuką ir „hunterius“.

Goda,  medicinos studentė, kaunietė

Įvaizdis – gana svarbi mano gyvenimo dalis. Rinkdamasi rūbus, ieškau klasikinio stiliaus, neįmantrių formų, kad turimi daiktai derėtų tarpusavy. Stilių pagyvinu ryškiomis spalvomis ar kita netikėta detale (kad ir cukraus vatos spalvos paltas žiemai). Neretai apsiperku dėvėtų rūbų parduotuvėse ar užsienyje. Ten lengviau rasti kokybiškų ir išskirtinių daiktų. Kita labai svarbi įvaizdžio dalis – makiažas. Dailus, bruožus paryškinantis makiažas yra pusė merginos ar moters grožio. Kasdienai renkuosi neutralų, per 5-10 minučių padaromą, na, o ruošiantis vakarėliui galiu prie veidrodžio ir keleta valandų praleisti. Dažytis mokausi stebėdama kitas merginas YouTube kanale. Yra begalė nuostabių ir gabių merginų, kurios kelia video pamokas pradedančiosioms ir jau įvaldžiusioms makiažo paslaptis. Labai patinka stebėti Carly Bybel kanalą, arba lietuvės Chanellette. Ir žinoma, stebiu socialiniuose tinkluose lietuvių stilistus. Agnė Jagelavičiūtė ar Agnė Gilytė yra tos moterys, kurių stilius mane žavi ir norisi semtis idėjų, kaip formuoti savo įvaizdį.

Sigutė Letukienė, J. Tumo – Vaižganto gimnazijos mokytoja

Mokyklos, kurioje dirbu, mokiniai vertina patogią ir nevaržančią aprangą. Į pamokas merginos ateina vilkėdamos marškinėlius, palaidines, megztukus, populiarūs išlieka ir džinsai.  Anksčiau  mokėsi ir keletas kitokią pasaulėžiūrą turinčių, meniškos prigimties mokinių. Tokie žmonės išsiskirdavo ir savo apranga, nors nešokiruodavo. Šiandien  turime uniformas, kurias mokiniai vilki šventinėmis dienomis. Kasdieninis merginų stilius kuklus ir tvarkingas, o jų jaunatviškas žavesys atsiskleidžia šimtadienio, išleistuvių šventėse, kada  puošiasi suknelėmis ir taip sau sukuria dar didesnę šventę. Žinoma, šiokių tokių pokyčių garderobe atsiranda ir pavasariui atėjus : dažniau matyti sijonai, suknelės. Šiaip vyrauja moksleiviškas aprangos stilius ir neatsiranda tokių, kurie puikuotųsi savo prabangiais apdarais ar taip didžiuotųsi geresne savo šeimos materialine padėtimi. Laikai, kada  vaikinai susikaupti negalėdavo dėl gilių mergaičių iškirpčių, senokai praėjo.

Gimnazijoje dirbantys jauni mokytojai, be abejonės, šiek tiek atsižvelgia į vyraujančias mados tendencijas ir nevaikšto seniai nebemadingomis  kelnėmis. Jų apsirengimo stilius yra artimas tam, kurį mėgsta gimnazistai. Manau, kad mūsų  mokiniai švietimo įstaigoje atrodo taip, kaip ir turėtų : tvarkingai ir kukliai. Iš bendraamžių išsiskirti gimnazistai siekia ne nusipirktais drabužiais, o savo pasiekimais, gebėjimais, talentais, asmeninėmis savybėmis ir tai yra svarbiausia.

Reda Milaknienė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: