Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.

Beveik du metus tęsėsi teisminiai bylų nagrinėjimai dėl šiurkštaus medžioklės taisyklių pažeidimo, apie kurį 2014 m. vasario 28 dienos ryte buvo informuoti Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai. Pranešime buvo nurodyta, kad Rokiškio rajono Panemunėlio seniūnijos apylinkėse, „Salagirio“ medžiotojų klubo medžioklės plotuose šaudomos stirnos. Paskutinėmis 2015 metų dienomis pagaliau baigtas teismų maratonas dėl šio šiurkštaus medžioklės taisyklių pažeidimo.     
      Aiškinantis neteisėtos medžioklės aplinkybes nustatyta, kad neteisėtai, draudžiamu stirnas medžioti laiku, Panevėžio miesto gyventojai J. B. ir A. J., veikiant bendrininkų grupėje, sumedžiojo suaugusią stirnos patelę ir suaugusį stirnos patiną. Jų automobilyje rastas medžioklinis-graižtvinis šautuvas, šiam šautuvui pritaikytas garso slopintuvas, naktinio matymo prietaisas, turintis elektroninį vaizdo keitiklį. Medžioklės Lietuvos Respublikos teritorijoje taisyklės draudžia šiuos įrankius naudoti ir turėti medžioklėje. Taip pat rasta daug skirtingų kalibrų šovinių tūtelių, šovinių, atitinkančių turėto šautuvo kalibrą.
       Ši padaryta veika turėjo nusikaltimo bei baudžiamojo nusižengimo požymių, todėl Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai paprašė Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Rokiškio rajono policijos komisariato operatyvinės grupės atlikti ikiteisminį tyrimą. Brakonierių džipas, medžioklinis šautuvas, kiti neteisėtos medžioklės įrankiai buvo perduoti Rokiškio rajono policijos komisariato kriminaliniam skyriui.
     Jau sunku ir suskaičiuoti, kiek kartų teko Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnams vykti į Rokiškio apylinkės teismą, o vėliau ir Panevėžio apygardos teisme vykusius posėdžius, nes brakonieriai gynybai buvo pasisamdę net du advokatus. Tačiau tiesa nugalėjo ir teismo verdiktas toks: abu brakonieriai pripažinti kaltais padarę nusikaltimą, numatytą Baudžiamąjame kodekse. Jiems paskirtos baudos po 80 MGL, t. y. po 3013 eurų, jas sumokant per vienerius metus. Taip pat išspręsta nuosprendžio dalis dėl civilinio 3174,23 eurų ieškinio, jis priteistas solidariai iš J. B. ir A. J. Teismo nuosprendžiu konfiskuotas graižtuvinis šautuvas, garso slopintuvas, optinis taikiklis, naktinis optinis taikiklis, turintis elektroninį vaizdo keitiklį, 17 vnt. šovinių, naktinio matymo žiūronai ir naktinio matymo prietaisas “Dedal – 45”. Konfiskuota įranga bus perduota Lietuvos Respublikos Ginklų fondui.
       Galima sakyti, kad brakonieriams dalinai pasisekė, nes medžiodami bet ką, nušovė stirnos patiną ir nevaikingą stirnos patelę, o už sunaikintą vaikingą arba jauniklius vedžiojančią (maitinančią) patelę būtų nustatytas trigubas bazinis tarifas ir  3174,23 eurų ieškinys būtų padidėjęs tris kartus.

 

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento inform.

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: