Konferencijoje jubiliejaus proga „Pragiedrulių“ vadovą Algį Narutį (kairėje) sveikino jo kraštiečiai – Žiobiškio bendruomenės pirmininkė Virginija Ardavičienė ir aktyvus bendruomenės narys Vilius Pliuškis. D. Zibolienės nuotr.
Konferencijoje jubiliejaus proga „Pragiedrulių“ vadovą Algį Narutį (kairėje) sveikino jo kraštiečiai – Žiobiškio bendruomenės pirmininkė Virginija Ardavičienė ir aktyvus bendruomenės narys Vilius Pliuškis. D. Zibolienės nuotr.

Rokiškio rajono savivaldybė ir Vilniaus rokiškėnų klubas „Pragiedruliai“ antrą kartą Rokiškyje inicijavo konferenciją verslo, aplinkos gerinimo ir turizmo vystymo klausimais. Konferencijos įspūdžiais dalinosi vienas aktyviausių renginio organizatorių – Vilniaus rokiškėnų klubo „Pragiedruliai“ prezidentas Algis NARUTIS.

– Kokių minčių, idėjų kilo po konferencijos?

– Pirmoji konferencija vyko 2011 m. Po ketverių metų pajutau kur kas didesnę  rajono vadovų ir renginio dalyvių susidomėjimą verslo aplinkos gerinimo problemomis bei galimybėmis, norą keisti situaciją. Manau, pozityvus žmonių nusiteikimas yra svarbiausia proceso varomoji jėga. Tai savo pranešime pabrėžė ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis.

Pozityvu tai, kad rajone verslininkai susibūrė į klubą. Jo buvimas atsveria rajono verslininkų asociacijos, mano manymu, nepakankamą veiklą ir gali tapti įrankiu verslininkams telkti. Manau, klubui svarbiau koncentruotis į bendrus klubo ar rajono verslininkų interesus, bet ne į partinius klausimus. Aktyvesnis Verslo klubo veikimas politikoje suskaldys rajono verslo bendruomenę, o tai jau būtų didelis nuostolis visiems.

Yra ir Rajono verslininkų asociacija, tačiau nejuntu jos pozicijos. Manau, ateityje ši asociacija veiks aktyviau, ras naujas bendradarbiavimo su savivaldybe formas ir, svarbiausia, bus tas branduolys, kuris sutelks visus rajono verslininkus.

– Daug diskutuojama apie verslo ir savivaldybės bendradarbiavimą. Kokiose veiklose jis įmanomas?

– Verslininkai turi susitelkti ir išgryninti verslo aplinkos gerinimo rajone priemones bei prioritetus  3–5 metams. Šis labai svarbus darbas reikalauja verslininkų kvalifikacijos ir laiko. Numatomos priemonės verslui skatinti turi atsipirkti, o ne tapti vien našta biudžetui. Antras žingsnis – „įdėti“ šias priemones į rajono strateginius plėtros ir metinius planus. Skaitydamas rajono strateginio plėtros plano iki 2022-ųjų metų projekto dalis, susijusias su verslo aplinka, juntu labiau „valdišką“ nei „verslo“ dvasią. O šiame etape savivaldybė galėtų turėti įtakos verslo plėtrai: nukreipti ar iškelti tam tikrus reikalavimus paramai gauti. Trečias žingsnis – planų įgyvendinimas ir periodinė rezultatų kontrolė.

Prioritetą suteikčiau verslo prestižui kelti ir verslumui ugdyti nuo mokyklos suolo. Taip pat verslininkams telkti, jų dalyvavimo asocijuotose struktūrose remti, kvalifikacijai kelti, rajonui svarbiems rinkodaros produktams remti, kvalifikuotai darbo jėgai pritraukti, aukštesnę pridėtinę vertę kuriantiems verslams skatinti. Toks metodas telktų visus racionaliam darbui, sumažėtų „aistrų“ ir „gaisrų gesinimų“.

–  Kokia kryptimi siūlytumėte plėsti rajono turizmą?

– Turizmo situaciją apžvelgęs rajono savivaldybės specialistas Petras Blaževičius pateikė daug siūlymų, tačiau reikia išskirti prioritetinius. Verslo aplinką gerintų, jei į Rokiškį pritrauktume daugiau turistų.

Atsiradus rinkai, verslininkai patys supras, kur ir kaip investuoti. Svarbiausiu turistų traukos objektu išlieka Rokiškio dvaras. Deja, turistų skaičius sukasi apie 50 tūkst. per metus ir, ko gero, šiemet turės tendenciją mažėti. O 1989 metais Rokiškį aplankė net 112 tūkst. turistų. Siūlyčiau iškelti tikslą bent jau padvigubinti atvykstančių turistų skaičių ir numatyti priemones tikslui įgyvendinti. Atliktos apklausos rodo, kad Rokiškyje trūksta apgyvendinimo paslaugų, todėl reikėtų statyti viešbutį, kuriame tilptų visi dideliu autobusu atvykę turistai. Rokiškio rajonui būtina įsilieti į „Baltijos dvarų kelio“, gastronomijos ir žydų kultūrinio paveldo programas.

– Pirmą kartą verslo plėtros konferencijoje buvo skatinami dalyvauti žemdirbiai. Kodėl? 

– Verslo aplinkos gerinimo požiūriu rajono savivaldybei turi būti vienodai svarbūs ir verslininkai, ir ūkininkai. Ir tai reikėtų akcentuoti. Galimo bendradarbiavimo pavyzdžiu galėtų būti kooperatinė bendrovė „SV Obeliai“, kurios direktorius Henrikas Asauskas konferencijoje kalbėjo apie žemdirbių ir verslo kooperavimąsi gamyboje.

– Kaip prie Rokiškio krašto turizmo plėtros galėtų prisidėti Vilniaus rokiškėnų klubo „Pragiedruliai“ nariai?

–                    Klube paskelbėme iniciatyvą „Vasarą nesėdime Vilniuje, o važiuojame į gimtinę“. Klubo nariai, ypač Donatas Smalinskas, daug prisidėjo prie paminklo Obeliuose Birželio sukilimo dalyviams atminti atstatymo. Tai dar viena turistų traukos vieta. Klubo nariai rengia ekspedicijas po Rokiškio rajoną, renka medžiagą leidyklos „Versmė“ monografijoms. Jau baigiama rengti knyga apie Kamajų valsčių. Aktorius Ferdinandas Jakšys spektaklį „Vaižgantas“ suvaidino dešimtyje rajono bažnyčių. Jolanta Žuklienė surengė kūrybos parodą Krašto muziejuje. Dažnas svečias gimtinėje ir Arvydas Bagdonas bei jo kolegos. Prisidedame užmezgant Rokiškio bedradarbiavimą su partneriais iš Lenkijos.

–                    Dėkoju už pokalbį.

 

Dalia Zibolienė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: