Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad šią savaitę nustatyti 4 afrikinio kiaulių maro (AKM) atvejai laukinėje faunoje, diagnozė patvirtinta 5 šernams (4 sumedžiotiems ir vienai rastai šerno gaišenai).

Vienas maru užsikrėtęs šernas buvo sumedžiotas Kauno rajono Lapių, du – Rokiškio rajono Obelių ir vienas – Jonavos rajono Žeimių seniūnijų miškuose. Šerno gaišena rasta Trakų rajono Rūdiškių apylinkėse.

Kauno, Rokiškio, Jonavos ir Trakų seniūnijos patenka į 3 zoną, kurioje taikomi patys griežčiausi apribojimai. Vadovaujantis Europos Komisijos sprendimu, Lietuvos teritorija suskirstyta į 3 zonas: I – rizikos, II – užkrėsta zona, kurioje AKM užregistruotas tik laukinėje faunoje ir III – užkrėsta teritorija, kurioje AKM užregistruotas tiek laukinėje faunoje, tiek kiaulių ūkiuose.

Iš viso Lietuvoje nuo šių metų pradžios užregistruoti 95 AKM atvejai laukinėje faunoje, nustatyta 114 maru užsikrėtusių šernų (55 nugaišę ir 59 sumedžioti).

Siekiant užkirsti tolesnį AKM viruso plitimą, Lietuvos medžiotojai skatinami mažinti šernų populiaciją. Iki 2016 m. gruodžio 15 d. už sumedžiotas šernų pateles bus skiriamos išmokos (už 12-24 mėn. pateles – 50 eurų, už vyresnes nei 24 mėn. – 100 eurų).

 

GR inform.

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: