Prezidentui Bronislavui Marijai Komorovskiui įteikęs regalijas meras Antanas Vagonis (dešinėje) sakė
Prezidentui Bronislavui Marijai Komorovskiui įteikęs regalijas meras Antanas Vagonis (dešinėje) sakė

 

 

Spalio 13 d. Rokiškyje viešėjo kadenciją baigęs Lenkijos Respublikos Prezidentas Bronislavas  Marija Komorovskis. Jam Rokiškio dvaro menėje  įteiktos Rokiškio krašto garbės piliečio regalijos. Jo Ekscelenciją mero kabinete priėmė rajono vadovai. Prezidentą lydėjo delegacija ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Per atstovus Prezidentas perdavė, kad pokalbių metu vengs politikos.

Garbingo svečio sutiktuvės prasidėjo neįprastai: prezidentinio kortežo, kaip buvo viešai skelbta, rajono vadovai laukė prie mūsų rajono ribos Juodonių kaime. Tačiau paaiškėjo, kad delegacija į Rokiškį atvyko kitu maršrutu, tad iškilmingai sutikti Prezidentą ant rajono ribos nebespėta.

  

Rokiškio dvaro menėje, į kurią gausiai susirinko rajono tarybos nariai, švietimo ir kultūros įstaigų atstovai, prasidėjo pagrindinis viešnagės akcentas – Rokiškio krašto garbės piliečio regalijų įteikimo ceremonija Lenkijos prezidentui B.M. Komorovskiui. Įžanginį sveikinimo žodį taręs Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sakė, jog tai didžiulis įvykis ne tik Rokiškiui, bet ir visai Lietuvai. Pareigūnas padėkojo garbingam svečiui už indėlį stiprinant dviejų šalių geros kaimynystės ir bendradarbiavimo santykių tvirtinimą.

 Rajono meras Antanas Vagonis, įteikdamas prezidentui regalijas, garbingam svečiui sakė, jog šis vardas – ne tik garbė, bet ir įsipareigojimas Rokiškio kraštui.

„Mūsų giminė tris šimtmečius valdė Kavoliškio dvarą, net kelios kartos. Širdyje esu lenkas, bet daug vietos joje yra Lietuvai. Lietuviai man yra broliai. Atsiprašau, kad nekalbu lietuviškai, nors daug ką suprantu. Rokiškį gerai žinau nuo pat gimimo, nes apie šį mano giminės kraštą pasakojo seneliai, tėvai,“- padėkos žodyje šiltus jausmus mūsų kraštui išsakė prezidentas, kelis kartus pakartojęs, jog didžiuojasi, kad jo šaknys – Rokiškyje.   Į regalijų įteikimo ceremoniją pakviestas Gačionių dvaro šeimininkas, baronas Piotras Rozenas sakė, jog ši diena jam ypatingai maloni, nes jis, plačios ir žymios grafų dinastijos atstovas, dvare susitiko Lenkijos grafą Komorovskį, kuriam Rokiškis – tėvų žemė.  

 Muziejui B.M. Komorovskis įteikė didelę vertybę – Kavoliškio dvaro žemėlapių, dokumentų, dvare veikusio saldumynų fabriko produkcijos etikečių, apdovanojimų ir Komorovskių giminės fotografijų, kurių paroda per iškilmingą renginį buvo atidaryta ir papasakojo smagių istorijų apie dvarą, kurias girdėjo iš tėvų ir senelių. Parodą papildė ir muziejaus surinkti eksponatai bei fotografijos apie klestėjusio dvaro gyvenimą.

Istorijos ir dabarties tema vyravo ir garbingam svečiui lankantis Kavoliškyje, kur ant kalnelio ilsisi prezidento proseneliai. B.M. Komorovskį ir jį lydinčią delegaciją šiltai sutiko kapavietę daug metų prižiūrinti Kavoliškio bendruomenė. Po trumpų susikaupimo minučių prezidentas ir kiti svečiai pakviesti pasodinti Komorovskių giminęs ąžuolą bei pušaitę. Šilto susitikimo sujaudintas B.M. Komorovskis sakė nesitikėjęs čia sutikti žmonių, dirbusių Komorovskių dvare ir gerai pamenančių grafus Komorovskius. Spausdamas dvaro amžininkams rankas jis kiekvienam po kelis kartus dėkojo lietuviškai.  

Iš Kavoliškio prezidento kortežas grįžo į Rokiškį: aplankytas miestas, Šv.Mišios barnyčioje, vėliau svečiai išvyko į Gačionių dvarą, kur Lenkijos prezidentą ir jį lydinčią delegaciją priėmė dvaro šeimininkas, baronas Piotras Rozenas.

Renginio akimirkos – šios svetainės nuotraukų galerijoje.  

 

Aldona Minkevičienė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: