Mariaus Karlono nuotr.
Mariaus Karlono nuotr.

 

 

Gandrai mūsų šalį paliks jau rugpjūčio mėnesį ir sugrįš tik kitą pavasarį. Jų tarpe yra ir baltieji gandrai, kurių didžioji dalis atsisveikins su Lietuva jau rugpjūčio paskutinę savaitę.

Prie jų „prisijungs” žalvarniai, raudongalvės sniegenos, lakštingalos, kai kurios nendrinukių rūšys, čiurliai ir dar daug kitų sparnuočių. Daug anksti išskrendančių paukščių, tarp kurių yra ir baltieji gandrai, kregždės leisis į itin sudėtingą, bei didelės ištvermės reikalaujančią kelionę – per jūras, dykumas, tropinius miškus iki pat pietinės Afrikos. Kiti gi žiemai apsistos apie ekvatorių ar net šiauriau jo.

Tačiau gandrų laukia ne vienas pavojus, tarp kurių ir susidūrimai su aukštos įtampos laidais. Siekdama maksimaliai sumažinti šių paukščių žūtį atsitrenkus į aukštos įtampos laidus ar įvykus trumpajam jungimui nutūpus ant jų, Lietuvos ornitologų draugija (LOD) su parneriu pasirūpino, kaip apsaugoti paukščius nuo trumpojo jungimo, atsitrenkimo į laidus. Didinamas laidų matomumas gandrų pamėgtose nakvynės vietose ant aukštos įtampos atramų įrengiant specialias apsaugas.

Šiuo metu taip pat vykdoma stebėsena ir renkami duomenys apie rastus žuvusius paukščius po aukštosios įtampos laidais. Aukštosios įtampos laidų tinklas Lietuvoje apima daugiau nei 6 tūkst. kilometrų elektros perdavimo oro linijų ir visų jų reguliariai stebėti neįmanoma. Radę negyvą paukštį po aukštosios įtampos laidais praneškite tel. (8 5) 213 04 98, el. p. info@birdlife.lt

 

 

Mariaus Karlono nuotr. 

Lietuvos ornitologų draugijos inform.

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: