Milano parodos „Expo 2015“ lankytojai dvi savaites stebės

Milane (Italija) vykstančioje tarptautinėje parodoje „Expo 2015“, į kurią šiemet planuoja susirinkti per 140 šalių atstovai, dalyvaus ir rokiškėnai:  juodupietė Laimutė Sadauskienė pristatys šakočius, UAB „Daivida“ atstovai – įvairius gaminius. L. Sadauskienė į Italiją išvyks liepos 13-ąją ir ten bus dvi savaites. Tuo tarpu „Daividos“ darbuotojai – rugpjūčio pabaigoje ir parodoje dalyvaus keturias dienas.

Vešis visą įrangą

Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) skelbtame konkurse dėl kelialapio į parodą „Expo 2015“ varžėsi daug šalies įmonių, tačiau laimė išvykti į ją nusišypsojo nedaugeliui. Tarp laimingųjų – dvi Rokiškio rajono įmonės.

„Mes dalyvavome konkurse dėl kelialapio į Milaną ir jį laimėjome. Įmonės turėjo atitikti nurodytus kriterijus, turėti Tautinio paveldo sertifikatą ar būti paženklintos kitu ženklu. Tai parodomoji, degustacinė paroda – Lietuvos įmonės pristato savo gaminius, parodo tai, ką turi savito. Mes pakviesti kepti šakočių. Prie šios sėkmės tikriausiai prisidėjo dalyvavimas „Žaliojoje savaitėje“ Berlyne (Vokietija). Grįžę gavome padėką už tai, kad labai gerai pasirodėme: Berlyne mūsų stendą aplankė didelis srautas žmonių. Taigi iš mūsų tikimasi, kad ir Milane pritrauksime žmonių. „Expo 2015“ jau pristatyta lietuviška gira, duona, savo darbus vežė tautodailininkai. Visi jie dalyvavo minėtoje mugėje po keturias dienas ir vežėsi jau padarytus gaminius. O mes svečiuosimės dvi savaites ir šakočius kepsime vietoje“, – pasakojo L. Sadauskienė.

Pasak verslininkės, į kelionę teks vykti su itin dideliu bagažu: „Į parodą vežamės visą kepimo įrangą ir dalį reikiamų žaliavų, kad tektų kuo mažiau pirkti. Keliaujame dviese, nes patiems reikia mokėti už viešbutį, lėktuvo bilietus, rūpintis įrangos nugabenimu. Tai nemažai kainuoja. Be to, juk reikia, kad ir kepykloje kas nors liktų… ŽŪM skyrė dalį pinigų. Užteks jų ar ne, bus aišku, kai grįšime.“

Liepos 15-oji „Expo“ – Lietuvos diena

Milane dvylika dienų šakočius kepsiančioms moterims viena diena bus ypatinga: „Liepos 15-ąją numatyta nacionalinė Lietuvos diena. Jau 11 val. reikės būti pasitempusioms ir pasiruošusioms, nes tądien į parodą atvyks mūsų šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė, o apžiūrėti Lietuvos stendo rinksis mugėje dalyvaujančių šalių prezidentai ar atstovai. Džiugu, kad patekome į mugę tą savaitę: juk aukšti valdžios pareigūnai ragaus mūsų šakočių. Neslėpsiu: kai ŽŪM patvirtino, kad į parodą važiuojame mes, širdis suvirpėjo… Iš mažo miestelio tu važiuoji jau ne dėl savęs, o atstovauti visai šaliai, ją reprezentuoti…“ – teigė L. Sadauskienė ir pridūrė: „Kitas laikas parodoje nebus toks įtemptas, manau, turėsime laiko ir po Milaną pasivaikščioti. Kiekvieną dieną nuo 12 val. suplanuota valandos degustacija, kurios metu turėsime rodyti, kaip kepame šakočius. Paskui maždaug iki 16 val. pertrauka ir vėl valandos trukmės pasirodymas. Keliausime diena anksčiau, nes norime apsidairyti, kaip ten viskas vyksta. Iš Milano išvyksime taip pat diena vėliau.“

Ragaus skilandžio

UAB „Daivida“ generalinis direktorius Vidmantas Kanopa atskleidė, kad iš gausios įmonės produkcijos Milano parodai atrinko vienintelį mėsos gaminį – skilandį.

„Mūsų delegacija Milano parodos lankytojams pristatys šaltai rūkytą „Rokiškio skilandį“. Kadangi įmonės pasirodymas „Expo 2015“ daugiau nei po mėnesio, kelionės reikalai dar derinami. Į Milaną vyks vienas arba du „Daividos“ žmonės. Kol kas tik dėl vieno jų apsisprendėme 100 proc. Gal į Milaną vyksiu ir aš. Savaitės pabaigoje važiuosiu į Vilnių, kur galutinai paaiškės techninės detalės: kaip pristatyti produktą, ar reikės ten būti garbės svečiu, ar degustacijų metu vaišinti interesantus. Aptarsime ir tai, kiek skilandžių gabenti į parodą. Džiaugiamės, kad iš gausaus norinčiųjų būrio į pasaulinę parodą atstovauti šaliai buvo pasirinkta mūsų įmonė, mūsų produktas. Tai kelia „Daividos“ prestižą“, –  teigė V. Kanopa. 

 

Miglė Katinauskienė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: