Jakovo Smuškevičiaus aikštės zonų schema. Terra firma LT eskizas.
Jakovo Smuškevičiaus aikštės zonų schema. Terra firma LT eskizas.

Esu Sąjūdžio augintas žmogus ir kreipiuosi į Jus kviesdama šią savaitę susitelkti. Savivaldybė birželio 4-6 dienomis yra paskelbusi gyventojų apklausą dėl J.Smuškvičiaus paminklo iškėlimo. Kreipiuosi į Jus ne kaip Rokiškio rajono vietos veiklos grupės pirmininkė, bet tiesiog kaip rokiškėnė – Rokiškyje gimusi ir augusi.

Pasinaudokime pilietine teise ir padėkime vietos valdžiai apsispręsti, ar sovietiniam reliktui – SSRS karo aviacijos vado Jakovo Smuškevičiaus paminklui vieta vienoje iš trijų Rokiškio miesto aikščių, Lietuvos, kuri apgynė nepriklausomybę, aikščių? Sutikau nemažai žmonių, sakiusių, kad jiems vis tiek pat ar yra paminklas, ar jo nėra, kad neįdomu, kas per veikėjas paminklu pagerbtas. Tačiau viešoji miesto aikštė turi tarnauti miesto pilietinei dvasiai arba vilčiai žadinti. Rokiškio kraštas išaugino daug Lietuvai nusipelniusių ir Europos įvertintų žmonių – tai teisininkas Mykolas Römeris ir visa Römerių dailininkų dinastija, tai Nepriklausomos Lietuvos Ministrai Pirmininkai –Antanas Tumėnas, Juozas Tūbelis, Vladas  Mironas, Algirdas Mykolas Brazauskas (jis ir Lietuvos Respublikos Prezidentas), tai pasiaukoję Lietuvos laisvei partizaninio judėjimo vadai, pasirašę 1949 m. vasario 16 d. Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio Tarybos deklaraciją – Vytautas Gužas-Kardas, Leonardas Grigonis-Užpalis, tai ištisa plejada kultūros žmonių-legendų ir mokslininkų. Jiems turėtume statyti paminklus ir savo vaikams apie juos pasakoti. Nes tik taip širdyse įtvirtinsime dvasinius orientyrus, rasime atsaką priesakui, kurį ainiams testamentu paliko Mykolo Römerio prosenelis Motiejus: „nuolankiai prašau ir maldauju visų savo vaikų ir anūkų, kad mūsų namuose jie visada puoselėtų garbingą, taurią, ištikimą meilę Tėvynei, kad tėvai perduotų šį priesaką vaikams ir niekada, ypač kai sunku, jo neatsižadėtų.“

Praėjusį rudenį Rokiškio sąjūdžio grupės narių ir muziejininkų iniciatyva surengtoje diskusijoje dėl paminklo Jakovui Smuškevičiui iškėlimo iš aikštės Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro vadovė Teresė Birutė Burauskaitė patvirtino, kad aikštės nėra tinkama vieta, kai kalbama apie tokius kaip šis paminklas istorinius eksponatus, nes šiems žymenims reikia konteksto, reikia paaiškinimų. Pagarbiam paminklo iškėlimui į kitą vietą neprieštarauja ir žydų bendruomenė, taip patikino Seimo narys Vytautas Saulis.

Kai mūsų krašte politinės partijos abuojai tyli, nes ši apklausa jų gerovės nei pagerins, nei pablogins, mes nevyriausybininkai parodykime savarankišką susitelkimą ir aktyvumą – dalyvaukime savivaldybės rengiamoje apklausoje ir paprašykime iškelti sovietinį reliktą į labiau sovietmečio istorijai tinkančią vietą –  II-ojo pasaulinio karo karių kapines, ten galima vesti istorijos pamokas ir papasakoti apie legendinius sovietinius veikėjus, sovietinio realizmo kūrėjus-aukas.

Apklausa vyksta visame rajone: visose seniūnijose, kaimuose, išsamesnė informacija savivaldybės tinklalapyje: http://www.rokiskis.lt/lt/naujienos/gyventoju-apklausa.html

Taigi, norėdami turėti Lietuvos žmonių vertą erdvę, turime padaryti labai nedaug – tiesiog dalyvaukime savivaldybės paskelbtoje apklausoje ir balsuokime už paminklo iškėlimą. Pakvieskime dalyvauti savo šeimos narius, draugus, savo organizacijų narius, parodykime, kad esame ne statistiniai vidurkiai, bet valią turintys žmonės.

Rudenį vykusios diskusijos dėl paminklo Jakovui Smuškevičiui internetinės nuorodos:

https://www.youtube.com/watch?v=t90N-h8EsX4

https://www.youtube.com/watch?v=L3w0HPn7_bs

Raimonda Stankevičiūtė-Vilimienė, rokiškėnė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: