Projekto rėmėjo logotipas
Projekto rėmėjo logotipas

Obelių vaikų globos namai visoje Lietuvoje žinomi kaip aktyviai rengiantys įvairius respublikinius projektus. Vienas jų – festivalis „Nuoširdumo keliu“, iki šiol vienijęs daugiau šokančius, dainuojančius ir vaidinančius vaikus, o nuo šių metų tapo ir sportuojančiųjų renginiu.

Trijų dalių spartakiada

Obelių vaikų globos namai, Panevėžio A. Bandzos kūdikių ir vaikų globos namai bei Antazavės vaikų globos namai šiemet suvienijo jėgas organizuojant bendrą projektą – respublikinę vaikų globos namų spartakiadą. Ji gegužės 7 dieną prasidėjo Obeliuose ir tęsis birželį kitose šalies vaikų globos įstaigose. Anot socialinės pedagogės Vidos Žaržojienės, tai trijų etapų sporto turnyrai: pirmasis – Obelių vaikų globos namuose jau įvykęs tinklinio turnyras, antrasis – krepšinio turnyras, vyksiantis Panevėžio A. Bandzos kūdikių ir vaikų globos namuose, trečiasis – futbolo turnyras, planuojamas Antazavės vaikų globos namuose.

„Minėto projekto tikslas – puoselėti sportines tradicijas, plėsti masinę sveikatingumo ir sportinę veiklas. Beje, tai ne tik sportinis projektas, bet ir socialinis: jo metu vaikai ugdysis socialinius įgūdžius – stiprins savivertę ir pasitikėjimą, tarpusavio bendravimo įgūdžius, mokysis spręsti ir valdyti iškilusias problemas. Sportinė veikla motyvuos vaikus sveikai gyventi“, – sakė V. Žaržojienė.

Kaip kilo idėja?

Socialinė pedagogė pasakojo, jog graži idėja – susijungti į spartakiadą – kilo dėl to, kad jau keletą metų Lietuvos vaikų globos įstaigų vaikų krepšinio turnyras rengiamas Panevėžio A. Bandzos kūdikių ir vaikų globos namuose. Šiais metais pradėtas organizuoti tinklinio turnyras Obelių vaikų globos namuose. Anot pašnekovės, tai puiki galimybė tęsti tradicijas, apjungiant į vieną bendrą projektą. Prie šios gražios iniciatyvos prisijungė ir Antazavės vaikų globos namai, pasiūlę organizuoti jų mėgstamą futbolo turnyrą. „Tai puiki galimybė populiarinti savo mėgstamą sporto šaką, dažniau susitikti, pabendrauti ir smagiai praleisti laiką kartu“, – sakė V. Žaržojienė ir patikslino, kad spartakiadoje dalyvauja visos norinčios Lietuvos vaikų globos namų įstaigos. Kiekvieno turnyro nugalėtojai bus apdovanoti organizatorių prizais, o susumavus trijų turnyrų rezultatus paaiškės spartakiados nugalėtojai – jiems atiteks pereinamoji taurė.

Spartakiados finale vyks futbolo turnyras, po jo ir paaiškės nugalėtojai.

Parengė menines programas

Viena respublikinių projektų dalimi galima vadinti Obeliuose gegužę vykusį respublikinį vaikų globos namų įstaigų menų ir sporto festivalį „Nuoširdumo keliu“. Į jį rinkosi svečiai iš Klaipėdos, Kauno, Marijampolės, Panevėžio, Ventos, Antazavės, Molėtų bei Utenos vaikų globos namų. Vienuoliktą kartą vykusio festivalio dalyvius pasveikino Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) Šeimos ir bendruomenių departamento direktorė Ingrida Venciuvienė. Ji įstaigas-dalyves apdovanojo SADM ministrės Algimantos Pabedinskienės padėkos raštais. Į šventę su dovanomis atvyko ir Rokiškio rajono meras Antanas Vagonis bei savivaldybės administracijos direktorius Valerijus Rancevas.

Festivalio dalyviai buvo parengę menines programas pasirinktinai ar sintezuojant kelias meno rūšis (muzikinį kūrinį, šokį, spektaklį), taip pat atvežė vaikų darytus dailės, fotografijos, keramikos darbus bei įvairius rankdarbius. Festivalio globėjas, buvęs Obelių vaikų globos namų auklėtinis Laurynas Janulis įsteigė specialųjį pereinamąjį prizą – taurę – kūrybiškiausiems.

Dalyvius pradžiugino aktoriaus Giedriaus Arbačiausko vedama kūrybinė studija. Jos metu aktorius vaikams pasakojo apie savo darbą, pasiruošimą pasirodymams, kalbėjo apie tai, kokia yra gero aktoriaus sėkmės formulė. Vėliau visi kartu improvizuodami paruošė festivalio uždarymui muzikinį kūrinį.

O prizas už kūrybiškumą šiais metais atiteko Klaipėdos vaikų globos namų „Rytas“ komandai.

Išsamiau apie tinklinio turnyrą

Tuo pačiu metu Obeliuose organizuotose tinklinio varžybose dalyvavo 6 komandos. Vyko įnirtinga kova, bet geriausi čia buvo šeimininkai – Obelių vaikų globos namų komanda. Spartakiadai įsteigta pereinamoji taurė po varžybų buvo perduota Panevėžio A. Bandzos kūdikių ir vaikų globos namams. Čia birželio 12 d. vyks antra spartakiados dalis – krepšinio turnyras. Iš Panevėžio taurė keliaus į Antazavės vaikų globos namus, kur vyks futbolo turnyras. Po jo, kaip minėta, ir išaiškės spartakiados nugalėtojai.

Anot V. Žaržojienės, vaikai įnirtingai ruošiasi spartakiados krepšinio ir futbolo turnyrams. Šiandien, gegužės 28 d., vyks draugiškos Obelių vaikų globos namų auklėtinių ir Rokiškio rajono policijos komisariato pareigūnų futbolo varžybos, skirtos Tarptautinei vaikų gynimo dienai.

 ***

Tadas STAKĖNAS, Obelių vaikų globos namų direktorius

– Jūs sugalvojote rengti respublikinę globos namų vaikų spartakiadą. Kodėl?

– Kadangi pats mėgstu sportą ir manau, jog tai labai naudinga kiekvienam vaikui augti ir asmenybei tobulėti. Respublikiniai sporto renginiai  iki šiol pas mus nevykdavo. Pabendravę su kitų globos namų vadovais, sugalvojome apjungti visų veiklas – mat aš prijaučiu tinkliniui, Panevėžio A. Bandzos kūdikių ir vaikų globos namų vadovas – krepšiniui, o Antazavės – futbolui. Viskas pavyko lyg ir savaime. Tai pirmas toks spartakiados bandymas. Ateityje tikimės, kad prie mūsų prisijungs daugiau vaikų globos namų.

Nuo pat atėjimo vadovauti šiai įstaigai stengiuosi vaikams pasiūlyti kuo daugiau užimtumo. Menų veiklos pas mus yra, šiai sričiai vadovauja Daiva Kundelienė, o aš stengiuosi sudaryti sąlygas vaikams sportuoti. Vaikai gali važinėti į  tinklinio, dziudo, krepšinio, futbolo treniruotes, įrengėme paplūdimio tinklinio aikštelę. Ja naudojasi ne tik mūsiškiai, bet ir Obelių jaunimas. Turime ir futbolo aikštę, žodžiu, visą sporto kompleksą. Be to, įrengėme ir naują vaikų žaidimų aikštelę.

– Kiek projektinių lėšų per šiuos metus ketina gauti Jūsų vadovaujama įstaiga? 

– Tinklinio aikštelę įrengėme paramos lėšomis, remiami įstaigų ir Rokiškio Rotary klubo. O žaidimų aikštelei „Vaikų svajonių sodas”, vaikų užimtumo programoms, sporto stipendijai per projektus skaičiuojame 24 tūkst. 500 eurų.  

 

Reda Milaknienė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: