blank

Ketvirtadienį Seime vyko paskutinis balsavimas dėl Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų priėmimo, numatančių, kad alkoholinius gėrimus jaunuoliai galėtų įsigyti tik sulaukę 20-ies metu. Daugumos parlamentarų balsavimu pataisa nepriimta.

Asmenys vartoti alkoholį ir toliau galės nuo 18 metų. Seimas atsisakė planų, uždrausti gerti stipriuosius gėrimus žmonėms iki 20 metų. Su nepilnamečiais dirbančios Rokiškio rajono policijos komisariato Prevencijos poskyrio vyresniosios specialistės Jolitos Baltrūnienės nuomone, alkoholio pirkėjo amžiaus didinimas buvo visai geras sumanymas. Pareigūnės nuomone, svarbiausiu aspektu vis tiek išliktų paties žmogaus supratimas.

„Seniai žinoma, kad ne nuo 18 metų jaunuoliai pradeda vartoti alkoholį. Esame daugybę kartų susidūrę su neblaiviais 11-12 metų vaikais. Buvo mergaitė, kuri alkoholį vartoti pradėjo nuo 10 metų. Pati mama jai pirkdavo sidrą… Dažniausiai nepilnamečius svaigalais vaišina draugai. 18-mečiai dvyliktokai laisvai nusiperka alkoholio. Kadangi jie draugauja su jaunesniais, kartu su jais ir vartoja alkoholį. Jei būtų buvusi priimta minėta pataisa, galbūt sumažėtų išgėrinėjančių moksleivių. Keletą metų stebime sumažėjusį neblaivių vaikų skaičių viešose vietose ar mieste vykstančių švenčių metu. Gal jaunimas mokosi švęsti be alkoholio? Tikiu, kad namuose vykstančių vakarėlių metu jaunuoliai alkoholį vartoja. Jei į ligoninę patenka alkoholiu apsinuodijęs vaikas, situacijos taip nepaliekame: domimės, su kuo jis buvo, iš kur gavo alkoholio“, – kalbėjo pareigūnė. 

Lietuva būtų tapusi vienintele šalimi Europoje, kurioje alkoholinius gėrimus jauni žmonės būtų galėję įsigyti tik sulaukę 20 m. Belgijoje, Austrijoje, Danijoje, Gruzijoje, Liuksemburge, Lichtenšteine, Moldovoje, Portugalijoje, dalyje Ispanijos, Šveicarijoje, su maistu – Jungtinėje Karalystėje lengvus alkoholinius gėrimus leidžiama įsigyti nuo 16 metų, Kipre ir Maltoje – nuo 17 metų, kitose šalyse – nuo 18 metų. Vokietijoje su tėvų leidimu ir priežiūra alų bei vyną leidžiama ragauti jau nuo 14 m., savarankiškai – nuo 16 metų.

Miglė Katinauskienė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: