Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.

Pastaruosius mėnesius valstybinius miškus tvarkančios urėdijos vėl buvo atsidūrusios tarp priekalo ir kūjo – politikų ir suinteresuotų verslininkų grupių. Kol kas miškininkai gali lengviau atsidusti: praėjusį ketvirtadienį Seime neleista nuo žemės „nušluoti“ urėdijų, nebus ir kardinalių pokyčių medienos pardavimuose. Tačiau mūšyje dėl miškininkų valdomo didžiulio valstybės turto ginklais tebežvanginama…  

„Optimizatorių“ apetitas nepasotintas

Ne pirmas kartas interesų grupės siekia panaikinti šalies urėdijas, o valstybinių miškų – didžiulio valstybės turto – valdymą „optimizuoti“ –  perduoti į „vienas rankas“.  Balandžio 16 d. Seime aršiai kautasi ne tik dėl urėdijų skaičiaus, bet ir medienos pardavimo tvarkos. Tačiau reformatorių planas neišdegė.

Seimas priėmė Miškų įstatymo pataisą, kuria įteisinta nuostata, jog Lietuvoje veiklą vykdo konkretus 42 miškų urėdijų skaičius.  Už įstatymo pataisas, įtvirtinusias dabar veikiančių 42 urėdijų skaičių, balsavo 79, prieš –  5, susilaikė 16 parlamentarų.

Nori būti pirmi, bet pirkti pigiau?

Ketvirtadienio plenariniame posėdyje karštai kautasi ir dėl medienos pardavimo tvarkos pakeitimų. Šalies medžio perdirbimo verslo gigantų pageidavimus palaikantys politikai bandė „prastumti“  pataisas, kurios įteisintų, kad urėdijų pagaminta žaliavinė mediena prioriteto tvarka būtų parduodama vietiniams perdirbėjams, o ne užsienio rinkai, už medieną mokančiai brangiau.  Urėdijų teigimu, suteikus vietos verslininkams pirmumo privilegiją, būtų sujaukta konkurencija ir mažėtų urėdijų pajamos, o tuo pačiu – ir jų įnašas į valstybės biudžetą.

Seimas Miškų įstatymo pataisas dėl medienos žaliavos apsvarstė ir pritarė, kad miškai turi būti tvarkomi siekiant aprūpinti šalies pramonę žaliava. Tačiau šių nuostatų įtvirtinimo prievolę permetė Vyriausybei, kuri turės sukurti atskiras taisykles. Už šias pataisas (be privilegijos šalies medienos perdirbėjams prieš užsienio rinkas) balsavo 79 Seimo nariai, prieš – 5, susilaikė 16 parlamentarų. Akcentuota, jog saviems perdirbėjams suteikus žaliavos įsigijimo pirmenybę bus peržengtos  ES teisės ribos. „Esame pasirašę ES laisvos prekybos sutartis ir jų pažeisti negalima“, – komentavo Algimantas Salamakinas, Seimo aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas.

Komentarai

Kovo pabaigoje urėdo pareigas palikęs ilgametis Rokiškio miškų urėdas Rimantas Kapušinskas, išgyvenęs ne vieną interesų grupių karą dėl valstybinių miškų reformų ir urėdijų naikinimo vajų, sakė, jog ir pastarųjų savaičių batalijos kvepia tuo pačiu – siekiu privatizuoti dar likusį neprivatizuotą bei gerai sutvarkytą didžiulį valstybės turtą. Pasak R. Kapušinsko, vėl viskas daryta  „po skvernu“: urėdams neleista susipažinti su dokumentais, galinčiais pagrįsti reformų dėl medienos pardavimo tvarkos keitimo ar urėdijų optimizavimo ekonominio naudingumą. Buvusio urėdo nuomone, tokių dokumentų gal nė nebuvo. 

„Dėl Miško įstatymo pataisų balsavau teisingai – taip, kaip įstatymas ir priimtas. Valstybinių miškų situaciją ir urėdijų veiklą neblogai pažįstu. Dar pasikonsultavau ir su Rokiškio miškininkais. Kol kas viskas gerai“, – tuoj po posėdžio, kuriame priimtos Miško įstatymo pataisos, komentavo Seimo narys Vytautas Saulis. 

 

 

 

Aldona Minkevičienė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: