Dėl išaugusios skerdienos savikainos UAB „Daivida“ priėmė sprendimą uždaryti daugiau kaip dešimtmetį miesto pašonėje veikusią skerdyklą. A. Mackuvienės nuotr.
Dėl išaugusios skerdienos savikainos UAB „Daivida“ priėmė sprendimą uždaryti daugiau kaip dešimtmetį miesto pašonėje veikusią skerdyklą. A. Mackuvienės nuotr.

Daugiau kaip dešimtmetį Rokiškio miesto pakrašty veikusi UAB „Daivida“ skerdykla skaičiuoja paskutines dienas: balandžio 10-ąją stabdoma visa joje vykdyta veikla. Pasak bendrovės generalinio direktoriaus Vidmanto Kanopos, toks sprendimas priimtas dėl stipriai išaugusios skerdienos savikainos.

Uždarymo priežasčių – ne viena

Po poros savaičių nustos veikti Rokiškio ežero pakrantėje įsikūrusi UAB „Daivida“ skerdykla. „Veiklą pristabdome, nes miesto teritorijoje veikiančiai skerdyklai taikomi įvairiausi reikalavimai stipriai padidino savikainos kaštus. Viskas susidėjo į krūvą: problemų nuolat kildavo ir dėl skerdyklą supančios miesto aplinkos, aplinkinių gyventojų skundų, didžiulių mokesčių už vandens taršą UAB „Rokiškio vandenys“, –  „Gimtajam…“ teigė bendrovės generalinis direktorius V. Kanopa. Pasak jo, pastaruoju metu skerdyklos išlaikymo sąnaudos išaugo tiek, kad bendrovei palankiau tapo skerdimo paslaugą pirkti kitose skerdyklose.

Nepatogumų neturėtų iškilti

„Gimtojo…“ paklaustas, ar tokiam sprendimui neturėjo įtakos dėl afrikinio kiaulių maro plitimo grėsmės iš rajono gyventojų tvartų „dingusios“ kiaulės, V. Kanopa atsakė: „Ne, iš pavienių laikytojų kiaulių niekada nesupirkdavome. Tuo tarpu ypač paklausios jautienos problema, uždarius skerdyklą, iškils. Jautienos poreikis didžiulis, tad atlikti galvijų skerdimo paslaugą tikriausiai prašysime kitų skerdyklų. Ilgainiui rasime sau tinkamą darbo modelį ir dirbsime, kaip dirbę.“

Pasak generalinio direktoriaus, skerdyklos uždarymas kitokių pokyčių neturėtų atnešti nei bendrovei, nei vietos galvijų augintojams. „Daug mėsos perdirbimo įmonių sėkmingai veikia neturėdamos savų skerdyklų. Juolab kad mūsiškė – mažytė, nuo seno buvo pritaikyta nedidelės įmonės veiklai: per mėnesį paskersdavome apie 60-80 t kiaulienos ir maždaug 15-20 t jautienos. Jau kurį laiką buvome priversti naudotis ir kitų įmonių teikiamomis skerdimo paslaugomis“, – teigė verslininkas. Pasak jo, vietos galvijų augintojai irgi neturėtų pajusti nepatogumų, nes rajone veikia Ričardo Valiulio gyvulių skerdykla, čia pat – Biržai, Panevėžys.

Pirkėjai nenukentės

Visą laiką lietuviškos skerdienos naudojimą savos produkcijos gamyboje akcentavusios bendrovės vadovas V. Kanopa tikina, jog šiuo atžvilgiu irgi niekas nesikeis. „Nenorime nuvilti pirkėjų ir į lenkišką skerdieną nesidairome, o deramės su lietuviškos skerdienos gamintojais. Pasiūla didelė, taigi problemų neturėtų iškilti. Stengsimės išbandyti visus darbo modelius, tad tikėtina, jog į „Daividą“ atkeliaus ir artimiausiose skerdyklose paskersti mūsų rajono gyventojų galvijai“, – teigė pašnekovas. Pasak jo, sprendimas sustabdyti skerdyklos veiklą neturės įtakos ir „Rokiškio mėsinės“ produkcijos kainai.

Apie išsaugotus darbuotojus ir planuojamą plėtrą

Pasak V. Kanopos, pastaruoju metu UAB „Daivida“ skerdykloje darbavosi septyni žmonės: vedėja, keturi skerdikai, vairuotojas ir valytoja. „Nebus atleistas nė vienas žmogus. Visiems jiems buvo pasiūlytas darbas plečiamame kulinarijos ir žuvies gamybos ceche. Visi sutiko, taigi be darbo nė vienas nesėdės“, – teigė pašnekovas. „Gimtojo…“ paklaustas, kas bus nenaudojamose skerdyklos patalpose, V. Kanopa atsakė: „Turime įvairiausių vizijų, o tai kaip ten bus – padiktuos pats gyvenimas. Galimybės plėtoti naują veiklos kryptį nesvarstome, tačiau apie dabar vykdomos veiklos plėtrą galvojame.“

„Gyvulininkus „nuvarys“ iki galo…“

Ką apie skerdyklos uždarymą galvoja mūsų rajono galvijų augintojai? „Asmeniškai man tai jokios įtakos neturės, nes jau trečius metus ūkyje išauginti mėsiniai galvijai keliauja ant šveicarų stalo. Tačiau bendra situacija rodo, jog galvijų augintojai, kaip ir pienininkai, netrukus bus „nuvaryti“… Kuo daugiau skerdyklų, tuo didesnė konkurencija“, – sakė vienas didžiausių rajono galvijų augintojų Virginijus Stumbrys iš Maineivų (Juodupės sen.) kaimo. Jo ūkyje šiandien mūkia per 400 galvijų.

 

 

 

Agnė Mackuvienė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: