Paskutinis šios kadencijos rajono tarybos posėdis rožėmis papuoštoje salėje žadėjo gerą nuotaiką. Tačiau aistrų būta kaip niekada daug, o darbas užtruko valanda ilgiau, nei buvo planuota. Opozicijos siūlymai taupyti skolose skendinčio rajono pinigus ir atsisakyti dviejų apmokamų mero patarėjų atmesti daugumos „buldozerio“, neišgirstas liko ir opozicijos siūlymas politikams nedidinti atlygio už darbą taryboje.

Pagerbė ledo ritulininkus

Posėdžio pradžioje pagerbta Juodupės ledo ritulio komanda ir jos treneris Antanas Gricius, Lietuvos ledo ritulio čempionato bronzos laimėtojai bei komandos rėmėjas Algirdas Kazinavičius. Jiems dovanų įteikęs rajono meras Vytautas Vilys taip pat buvo apdovanotas: gavo firminę juodupėnų komandos kepuraitę ir linkėjimą pasibaigus kadencijai laisvalaikiu prisijungti prie komandos.

 

Ataskaitoms pritarta be diskusijų

Kadenciją baigiančiai tarybai atsiskaitė rajono įmonės ir įstaigos bei kadenciją baigiantys meras, savivaldybės administracijos direktorius ir kontrolierius. Dėl ataskaitų politikams klausimų nekilo, tad joms buvo pritarta beveik vienbalsiai. Kitą klausimų bloką sudarė žemės sklypų detalieji planai, kurių procedūros reikalavo tarybos pritarimo. Juos svarstant diskusijų nebūta. Taryba pritarė ir bendradarbiavimo sutarčiai su Panevėžio apskrities policijos vyriausiuoju komisariatu, vykdančiu visuomenės saugumo projektą, pagal kurį apskrities rajonuose bus rengiamos vaizdo stebėjimo kameros, atliekama gyventojų apklausa bei kuriamas interaktyvus žemėlapis. Iš viso apskrities rajonuose planuojama įrengti 64 vaizdo kameras, kol kas neaišku, kiek jų bus mūsų rajone. Šis projektas, didžiąja dalimi finansuojamas Norvegijos (85 proc.), bus įgyvendintas per trejus metus. Dabartinės vaizdo kameros yra pasenusios ir realios naudos visuomenės saugumui nebeduoda.

 

Mūšis dėl mokesčio važiuoti vieškeliais

Taryboje aistros įsiplieskė svarstant mokesčių rinkliavos už sunkiosios ir didelių gabaritų technikos važiavimą žvyrkeliais. Nors įstatymas, numatantis šį mokestį, priimtas 2008 m., bet, kaip paaiškėjo, jis iki šiol realiai neveikė. Vyriausybės atstovas apskričiai rajono tarybą įpareigojo patvirtinti mokesčio nustatymo ir rinkimo tvarką, tą taryba ir padarė. Opozicijos lyderis Almantas Blažys bei tarybos narys Haroldas Saniukas kritikavo savivaldybės specialistų parengtą projektą, nes jame nėra konkrečiai nurodyta, už kokį svorį ar gabaritus viršijančią techniką jos valdytojas privalo mokėti. Tarybos narė Jūratė Čypienė prašė bent vieną seniūną pasakyti, kaip jie šiuos mokesčius rinks ir kaip žinos, iš kurios priemonės valdytojo šiuos mokesčius jau būtina rinkti? Rokiškio kaimiškosios seniūnijos seniūnė Dalia Janulienė sakė, jog seniūnija neturi galimybių išsiaiškinti technikos gabaritų ir svorio. Jos teigimu, patys technikos savininkai privalo deklaruoti šiuos parametrus, už juos mokėti mokesčius Mokesčių inspekcijai, o pažeidėjus turėtų bausti ne seniūnija, bet policija. Klausimą pristačiusi Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vedėja Vida Paukštienė teigė, jog projektas parengtas gerai, yra visos nuorodos, kur rasti išsamią informaciją. Opozicijos bandymai projektą patobulinti ir tik tada svarstyti daugumos atmestas.

Kibo į atlapus dėl didinamų kompensacijų ir patarėjų

Daugiausia aistrų įplieskė balsavimas dėl ateinančią kadenciją balandyje pradėsiančios tarybos darbo reglamento. Prieš tarybą opozicija pateikė du siūlymus: vienas jų, A. Blažio siūlymu, palikti dabartinę tarybos narių darbo apmokėjimo tvarką ir pajamų dydį (tarybos nariams – 0,25 proc. minimalios algos, komitetų pirmininkams – 0,32 proc). Kitas siūlymas, pateiktas savarankiško tarybos nario Virginijaus Lukošiūno, savivaldybei atsisakyti dviejų politinio pasitikėjimo mero patarėjų pareigybių, o juos pakeisti visuomeniniais patarėjais ir taip taupyti biudžeto lėšas.

Abu opozicijos siūlymai valdančiosios daugumos (socialdemokratų, „darbiečių“ ir „tvarkiečių“) iškritikuoti ir atmesti. Klausimą pristačiusi savivaldybės Juridinio ir personalo skyriaus vedėja Regina Strumskienė paaiškino, jog dauguma savivaldybių tarybos nariams už darbą kompensuoja gerokai dosniau, nei siūloma. Ateinančius ketverius metus taryboje dirbsiantys politikai turės galimybę kas mėnesį gauti pusę minimalios algos (už kurą, kanceliarines reikmes). Padidinti politikams atlygį iki pusės minimalios algos pasiūlė vicemeras Egidijus Vilimas ir šią poziciją jis palaikė per svarstymą.

Susipliekta dėl siūlymo atsisakyti apmokamų mero patarėjų. Šio klausimo darbotvarkėje nutarta visai nesvarstyti, nes, R. Strumskienės paaiškinimu, toks siūlymas neatitinka galiojančių savivaldos įstatymo kelių punktų, be to, jam nepritarė teisės komitetas. Opozicija tikino, jog savivaldybės teisininkė neteisingai interpretuoja, teigė, jog komitete dėl šio siūlymo net nebuvo balsuota, ir reikalavo, kad jis būtų svarstomas. Tačiau spendžiamąją daugumą turinti pozicija atmetė abu opozicijos siūlymus.

Į šį valdančiųjų žingsnį sureagavęs A. Blažys replikavo, jog dauguma valdančiųjų bus ir kitos tarybos nariai, tad „amoralu ir neteisinga nuo to pradėti dirbti“, o tokia tarybos daugumos nuostata kvepia diktatūra. 

Po aistrų – dovanos

Pasibaigus įtemptai darbotvarkei prasidėjo paskutinis posėdžio akcentas – tarybos nariams, tarp jų ir dirbusiems ne visą kadenciją, įteikta po rašiklį, knygą ir rožę. Merui V. Viliui teikti dovanas talkino šią kadenciją pradėjęs ir vėliau pareigas palikęs eksmeras Vidmantas Kanopa. Atsisveikindamas su mero pareigomis, kuriose dirbo dvejus metus, V. Vilys padėkojo tarybai ir savivaldybės specialistams už bendrą darbą. Jam įteikta atsisveikinimo dovana.

Po šios ceremonijos visi pakviesti į trumpą pobūvį.

 

 

Aldona Minkevičienė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: