Kuosių kaimo ūkininkė
Kuosių kaimo ūkininkė

Rokiškio rajono ūkininkai dalyvavo Lietuvos žemės ūkio kooperatyvų (ŽŪK) asociacijos „Kooperacijos kelias“ narių susirinkime, vykusiame Žemės ūkio rūmuose (ŽŪR) Kaune. Apie kooperatyvų veiklos plėtrą su ūkininkais diskutavo žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.                     

Reikšdama išskirtinį dėmesį žemdirbių kooperacijai, kovo 3ąją LR žemės ūkio ministrė Virginija  Baltraitienė lankėsi Lietuvos žemės ūkio kooperatyvų asociacijos „Kooperacijos kelias“ išplėstiniame narių susirinkime.

„Kooperacijos kelias“, kurį sudaro pieno, galvijų, daržovių, produkcijos realizavimo kooperatyvai, V. Baltraitienę į susirinkimą pakvietė siekdami aptarti kooperacijos skatinimo priemones žemės ūkio sektoriuje, kooperacijos įstatymo ir mokestinės bazės keitimo galimybes.

Pieno gamintojų kooperatyvai taip pat išsakė opiausią šiandienos problemą – ypač sudėtingą situaciją pieno sektoriuje, itin žemas žaliavinio pieno supirkimo kainas ir įtemptą santykį su pieno perdirbimo įmonėmis. Tiek kooperatyvų vadovai, tiek pati ministrė V. Baltraitienė ne kartą pabrėžė, kad santykius pieno grandinėje būtina sureguliuoti, nes šiuo metu akivaizdžiai trūksta balanso tarp pieno gamintojo, perdirbėjo ir prekybininko, nėra skaidri ir sąžininga pieno produktų kainos sandara.

Pieno gamintojui, patiriančiam didžiąją dalį darbo ir sąnaudų, tenka mažiausia pieno produktų kainos dalis. Kooperacija visų susirinkimo dalyvių įvardinta vienu geriausių įrankių, didinant žemdirbių, ypač smulkiųjų, konkurencingumą ir derybinę galią, todėl su Ministre sutarta skirti didelį dėmesį kooperacijos reiškinio skatinimui ir kooperacijos naudos viešinimui. Be to, sutarta ateityje surengti tikslinius susitikimus, skirtus aptarti kooperacijos įstatymo tobulinimui, eliminuojant galimybę taip vadinamiems „pseudo“ kooperatyvams naudotis kooperacijos lengvatomis, bei mokestinei bazei, siekiant paskatinti ūkininkus kooperuotis ne tik kalbomis, bet ir realiomis mokestinėmis lengvatomis. 

Susitikime gimimo dienos proga pasveikinta garbaus amžiaus kooperatyvo „Pieno puta“ narė, Rokiškio rajono Kuosių kaimo ūkininkė Giedrė Velžienė. O Kuosių (Kamajų sen.) kaimo ūkininkė, tautodailininkė Birutė Kairienė Žemės ūkio ministrei Virginijai Baltraitienei dovanojo savo paveikslą.

 

GR inform.

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: