Vėžliukų gabenimas muitinejė.
Vėžliukų gabenimas muitinejė.

Kovo 3-oji – pasaulinė Laukinės gamtos diena. Lietuvos muitinės ir kitų tarnybų pastangomis šią dieną gali švęsti ir 5 nauji Lietuvos zoologijos sodo gyventojai – vėžliukai.

Vėžliukai į zoologijos sodą pateko po to, kai vasario 1 d. jie buvo sulaikyti Medininkų kelio poste. 8 vėžliukus iš Baltarusijos vežęs lietuvis A. V. muitinės pareigūnams nepateikė jų gabenimui reikalingų leidimų, taip pažeisdamas Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencijos (CITES) nuostatas. Vyriškis nepasirūpino ne tik „keleivių“ dokumentais, bet ir tinkamomis jų kelionės sąlygomis – keli vėžliai buvo įsirausę tarp asmeninių daiktų krepšyje, o kitus pareigūnams teko rankioti po visą automobilį. Vyriškis teigė vėžliukus pirkęs Maskvos turguje, o apie draudimą įvežti juos į Lietuvą nieko nežinojęs.

Sulaikyti vėžliai buvo perduoti Medininkų pasienio veterinarijos postui. Atlikus tyrimą nustatyta, kad jie priklauso Testudo genčiai (stepiniai vėžliai), kuri yra įrašyta į CITES II priedą. Roplių savininkui paskirta 290 eurų bauda, o vėžlius nuspręsta perduoti zoologijos sodui.

Deja, persikraustymo į naujus namus 3 vėžliukai nesulaukė – nugaišo. Lietuvos zoologijos sodo Šaltakraujų gyvūnų skyriaus vedėjos Almos Pikūnienės manymu, taip galėjo atsitikti dėl netinkamų gabenimo sąlygų, šalčio. „Vėžliams gyventi reikalinga +30 laipsnių temperatūra, o jie iš Baltarusijos buvo vežami žiemą, automobilyje galbūt traukė skersvėjai ir gyvūnai, matyt, peršalo“, – sakė specialistė. Jos teigimu, visa laimė, kad Medininkų veterinarijos poste sąlygos jiems laikyti buvo geros, todėl galima džiaugtis 5 išgyvenusiais vėžliukais.

Šaltakraujų gyvūnų skyriaus vedėja pasakojo, kad šiandien išgyvenę vėžliukai laikosi gerai, nors jiems iki kovo vidurio dar taikomas karantinas. „Kai juos pasiėmėme, visi buvo labai nusilpę, vienas iš jų, manėme, galėjo ir neišgyventi, nes buvo nuolat užsimerkęs. Tačiau paskyrėme jiems gydymą – vitamino C ir antibiotikų, ir dabar mūsų naujokai judrūs, sveikai maitinasi – ėda daug kopūstų, morkų, kitų daržovių“, – juokavo A. Pikūnienė.

Pasaulinę Laukinės gamtos dieną Lietuvos muitinė mini kartu su viso pasaulio muitinėmis, Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės konvencijos (CITES) sekretoriatu bei kitomis Jungtinių Tautų agentūromis ir organizacijomis. Šią dieną 1973 m. Vašingtone buvo pasirašyta CITES konvencija. Pagrindinė šios konvencijos nuostata skelbia, kad tarptautinė prekyba laukiniais gyvūnais ir augalais neturi grėsti jų išlikimui.

Gyvi gabenami egzotiniai gyvūnai ar augalai muitinėje sulaikomi nedažnai. Dažniausiai be leidimų ir reikiamų dokumentų bandoma įvežti gyvų vėžliukų, nedidelių papūgėlių ar kitokių smulkių gyvūnėlių, taip pat nedidelių augalų ar jų ūglių.

Vieni įdomesnių atvejų – Afrikos pilkųjų papūgų, labiau žinomų „Žako“ pavadinimu, sulaikymai. Viena jų buvo sulaikyta 2004 m. Vilniaus oro uoste. Papūgą gabenusi Lietuvos pilietė, atvykusi reisu iš Kijevo, aiškino nežinojusi, kokius dokumentus reikia turėti ir pateikti muitinės kontrolei.

2010 m. taip pat Vilniaus oro uoste muitinės pareigūnai sulaikė dar vieną Afrikos pilkąją papūgą. Su paukščiu iš Jordanijos grįžęs lietuvis neturėjo paukščiui gabenti reikalingų specialių leidimų, todėl papūga nelegalė buvo konfiskuota.

2011 m. muitinės pareigūnai Vilniaus universiteto Botanikos sodui perdavė 4 nelegaliai iš Tailando mėgintas parsisiųsdinti retas orchidėjas ir 3 karpažoles, kurios nelegaliai atkeliavo iš Indijos vienos moters krepšyje. Šiems augalams įvežti buvo reikalingi CITES leidimai.

Eglė Cibienė, Muitinės departamento Komunikacijos skyriaus viršininko pavaduotoja

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: