Olia Samėnienė ir Tadas Jasinavičius rengiasi darbymečiui
Olia Samėnienė ir Tadas Jasinavičius rengiasi darbymečiui

Šiandien Lietuva renka savivaldybių merus ir tarybas. Balsavimas rinkimų apylinkėse prasidėjo 7 val. ir vyks iki 20 val. Mūsų rajonas iki 10 val. buvo tarp aktyviausiai balsuojančių. 14 val. duomenimis, mūsų rajone balsavo 25 proc. rinkėjų, įrašytų į rinkimų sąrašus.

 (papildymas 19. 30 val.)

 19 val. balsavimo aktyvumas rajone buvo 36 proc. Aktyviausiai balsavo Kalvių rinkėjai – 45 proc., Mikrorajono apylinkės – 42 proc., Duokiškio – 42 proc. Mažiausias aktyvumas – Zarinkiškio (21 proc.), Žiobiškio (24), Juodupės (26).

 (papildymas 18. 40 val.)

 Likus pusantros valandos iki rinkimų apylinkių uždarymo rajono rinkimų komisijos pirmininkė Olia Samėnienė sakė, jog pagrindinė rinkimų diena praėjo ramiai, pranešimų apie pažeidimus negauta. “Balsavimo valandomis buvo duomenų perdavimo VRK trikdžių. Blogiausia, kas gali nutikti – jeigu “užlūžtų” duomenų perdavimo sistema: stotų darbas rinkimų apylinkėse, informacijos apie rezultatus ilgai nesulauktų rinkėjai ir kandidatai. Tikėkimės, kad to nebus”, – sklandžios rinkimų pabaigos tikėjosi O.Samėnienė. Ji prognozavo, kad rinkėjų aktyvumas rajone sieks apie 45 proc., jos kolegos komisijos nariai spėjo, kad savo valią bus pareiškę ne mažiau 50 proc. rinkėjų.

 

(papildymas 15.50 val.)

VRK pranešimu, dėl galimų pažeidimų per rinkimus policija atlieka 29 ikiteisminius tyrimus. Tiek tyrimų pradėta iki sekmadienio 8 val., skelbia Policijos departamentas.  Sekmadienį ikiteisminių tyrimų, pirminiais duomenimis, nepradėta. Nuo metų pradžios policija gavo 225 pranešimus apie galimus pažeidimus, susijusius su rinkimais. 

 (papildymas 14.40 val.)

14 val. duomenimis, mūsų rajone savo valią pareiškė ketvirtadalis rinkėjų, įrašytų į rinkimų sąrašus. Aktyviausiai balsavo Konstantinavos rinkimų apylinkė (33 proc.), Lailūnų (31 proc.) ir Obelių kaimiškoji (30 proc.). Pasyviausiai balsuota Zarinkiškių (17 proc.) ir Antanašės (18 proc.) apylinkėse.

  Iki 14 val. šalyje balsavo 24,64 proc. rinkėjų. Aktyviausiai balsuota Pagėgių ir Druskininkų savivaldybėse: atitinkamai 33, 93  ir 33, 06 proc., mažiausias aktyvumas – Klaipėdos raj. ir Vilkaviškio savivaldybėse –  19, 03 ir 19, 21 proc. 

 (papildymas 12 val.)

 

Senamiesčio rinkimų apylinkėje – apgultis: balsuotojams teko laukti ilgoje eilėje, kad galėtų pareikšti savo valią. Apie pusė 12 val. buvo balsavę 350 šios apylinkės rinkėjų (sąraše – 2528). Komisijos nariai sakė, jog tokio aktyvumo nebuvo nė per vienus rinkimus. Biuletenių laukę žmonės domėjosi kandidatais į merus, sakė, kad visi šeši gražūs, bet gaila, kad tarp kandidatų nėra nė vienos moters.

( papildymas 10 val.)

 

Kultūros centre dirbančioje rinkimų 5 NR. apylinkėje iki 9 .30 val. balsavo 120 rinkėjų iš 2418. Prie balsavimo apylinkės kalbina rokiškietė Genovaitė sakė prie balsadėžės eina dar nepaisprendusi, už kurį kandidatą į merus balsuoti. „Nė vieno jų asmeniškai nepažįstu. Tik prieš pora metų į Rokiškį atvykau gyventi iš Panemunėlio. Žinoma, kad svarbu, koks meras bus. Reikai, kad pensijas padidintų. Gal geriau būtų, kad rajonui vadovautų moteris, bet tarp kandidatų į merus jų nėra. Lauksiu pažįstamų, gal jie patars, už kurį kandidatą balsuoti“, – svarstė rinkėja.

  10 val. rajono rinkėjų aktyvumas – 7 proc. Aktyviausiai balsavo Pakriaunių ir Panemunio apyl. – po 12 proc.. mažiausias aktyvumas – Aukštakalnių apylinkėje (4 proc.), po 5 proc. rinkėjų iki 10 val. balsavo Juodupės kaimiškojoje, Salų, Kriaunų, Laibgalių, Antanašės ir Sriubiškių apylinkėse. (Sekmadienio rinkimų duomenys).

 

 Iki 10 val. savo valią jau pareiškė 5,26 proc. rinkėjų, per praėjusius rinkimus tuo metu buvo balsavę 4,37 proc. rinkėjų, žurnalistams sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas. VRK duomenimis, iki 10 val. savo valią jau pareiškė 5,26 proc. šalies rinkėjų. Sekmadienį kol kas didžiausias aktyvumas Šalčininkų rajone – 9,74 proc., Ignalinos rajone – 8 proc. , o mažiausias Klaipėdos mieste, 3,38 proc. balsavusių iki 10 valandos.

 Per praėjusius rinkimus tuo metu buvo balsavę 4,37 proc. rinkėjų. 2011 metais galutinis aktyvumas siekė 39,73 proc.

 Mūsų rajone į rinkėjų sąrašus įrašyti 29579 gyventojai, turintys teisę balsuoti. Rinkimų naujienas „Gimtasis…“ skelbs  svetainėje www.grokiskis.lt. Apie pastebėtus rinkimų pažeidimus gyventojai gali pranešti policijai tel. 8 698 21746 arba bendruoju pagalbos tel .112.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) rengs keturias spaudos konferencijas – 11 val., 15 val., 20 val. ir 23 val.

 

 

 

 

 

 

 

Aldona Minkevičienė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: