Sula iš klevų jau teka
Sula iš klevų jau teka


Šiemet kaip niekada anksti iš klevų pradėjo tekėti sula. Iš beržų medžio syvai ims tekėti šiek tiek vėliau. Šis žmogaus organizmui naudingas skystis medžiams gali tapti pražūtimi, jeigu sulos mėgėjai elgsis neatsakingai.  Rajono aplinkosaugininkai sako, jog dabar galiojanti tvarka sulos tekinti nedraudžia, tačiau įpareigoja laikytis tam tikrų taisyklių.

Norint prisileisti sulos, medžio kamieno apačioje gręžiama nedidelė skylutė, į kurią įstatomas latakėlis sulai surinkti. Per sezoną iš vieno brandaus beržo ir klevo galima surinkti kelias dešimtis litrų sulos  ir medžiams nepadaryti žalos. Būtina įsidėmėti, jog baigus rinkti sulą skylutę reikia užkimšti šakele ar mediniu kamščiu, o aplink kamštį užtepti sodo tepalu ar derva. Taip medžio kamieną apsaugosime nuo puvinio.

Aplinkos ministerijos taisyklėse numatyta, kad sulą leisti galima iš tų medžių, kurie bus kertami ne vėliau kaip po 5 metų ir ne plonesnių kaip 20 cm skersmens. Skylės sulai leisti gręžiamos ne aukščiau kaip 1 m nuo žemės paviršiaus, jų skersmuo neturi viršyti 2 cm, o gylis medienoje –iki 3 cm. Tarpai tarp išgręžtų skylių turi būti ne mažesni kaip 10 cm.

Sula pradeda tekėti vidutinei paros temperatūrai pakilus iki 4–6 °C ir teka apie porą savaičių. Iš jos galima pasigaminti gardžių gėrimų. Beržo sula vertingųjų savybių nepraranda ir konservuota. Joje gausu vitamino C, gliukozės, fruktozės, kalio, kalcio, magnio ir kitokių organizmui naudingų medžiagų. Sula  padeda iš organizmo pašalinti susidariusius akmenis, teršalus, toksinus, druskas, stiprina ir valo organizmą, reguliuoja medžiagų apykaitą, gerina virškinimą.

Tačiau sulą rinkti patariama iš beržų ir klevų, tačiau esančių kuo toliau nuo judrių gatvių. Šviežią sulą reikėtų išgerti per 2–3 dienas, per dieną jos išgerti galima iki poros litrų, geriausia gerti likus pusvalandžiui iki valgio. Klevų sula saldesnė, nes ji  turi cukraus. Užkonservuotą sulą galima laikyti net keletą mėnesių.

Sulos receptai: 

Raugintos sulos gėrimas

Į didelį dubenį ar kubilą sulos įmeskite riekę juodos ruginės duonos, keletą razinų, o ant viršaus užpilkite maždaug 3 cm storio avižų sluoksnį. Viską pridenkite plonu audeklu. Sudygusios avižos sudaro apsauginį sluoksnį, po kuriuo sula surūgsta. 

Konservuota sula

Į 5 l sulos įberkite apie 250 g cukraus, 10 g citrinų rūgšties ir pakaitinkite iki 70–80 °C temperatūros. Kol cukrus ištirps, būtinai maišykite. Tada sulą perkoškite ir supilstykite į stiklainius.

Spėjimai pagal sulą:

Kuo  žiema buvo šaltesnė, tuo sula bus saldesnė.

Sula skanesnė iš beržų, augančių  ant kalniukų.

Jei sula iš medžių teka stipria srovele, vasara bus lietingesnė.

Gr inform.

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: