Prieš keletą metų nufotografuotas Taikos g. 3 namas po renovacijos atrodo visai kitaip
Prieš keletą metų nufotografuotas Taikos g. 3 namas po renovacijos atrodo visai kitaip

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) darbuotojai, patikrinę kelias dešimtis 2014 metais renovuotų daugiabučių, nustatė, kad patikrintieji namai yra gerokai šiltesni negu iki modernizavimo.

Tyrimo metu specialiu aparatu – termovizoriumi – fotografuojami daugiabučio išorės ir vidaus paviršiai, o nuotraukose užfiksavus jų temperatūrą nustatomos šilumai pralaidžios namo vietos.

BETA specialistai tyrė tuos daugiabučius, kurių termovizinės nuotraukos buvo darytos ir iki renovacijos. Stengtasi patikrinti tas pačias namo vietas, kurios termovizoriumi buvo įvertintos ir prieš atnaujinant namą.

 Gauti rezultatai parodė aiškų kontrastą: pavyzdžiui, Anykščių Šviesos gatvės 2-ajame name iki modernizavimo buvo aiškiai matomos šilumos nutekėjimo vietos – po langais, kur tvirtinami radiatoriai, ir per rūsio sienas. Nuotrauka po renovacijos rodė tolygią mėlyną spalvą, reiškiančią, kad jokių šilumos nutekėjimų per apšiltintas sienas nėra. Visų pastato išorės sienų temperatūra buvo tolygi – apie 19 laipsnių.

“Šių termovizinių tyrimų rezultatai – akivaizdus įrodymas, kad modernizavus daugiabutį galima sutaupyti net daugiau kaip 50 proc. energijos”, – tikina aplinkos viceministrė Daiva Matonienė.

Gyventojų gautos sąskaitos už šildymą tik patvirtina termovizinių tyrimų rezultatus. Pavyzdžiui, jau pirmosios po modernizavimo sąskaitos už šildymą minėtojo anykštėnų namo gyventojams buvo perpus mažesnės nei anksčiau.

Dalia Zibolienė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: