„Yra tokių „specialistų“
„Yra tokių „specialistų“

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) malone mūsų rajono kiaulių augintojai ūkių riestauodegių skerstuves atidėjo iki gruodžio vidurio. Tačiau pusantro mėnesio prailgintas kiaulių naikinimo vajus, anot ūkininkų, ne problemos sprendimo būdas, o mirties nuosprendžio atitolinimas… Pastarosiomis dienomis rajone pasklido kalbos, kad Lašų kaimo (Kriaunų sen.) ūkyje kiaulių maras, dėl kurio mūsų rajonas pateko į griežčiausių ribojimų zoną, nepasitvirtino. Tokias „žinias” Rokiškio VMVT vadovas vadina tikrovės neatitinkančiais pramanais.

Spalio 10 d. turėtų paaiškėti, ar Žemės ūkio ministerija patvirtins projektą, kuriuo būtų įteisintos vienodos kompensacijų galimybės kiaulių augintojams, kurių ūkiai patenka į afrikinio kiaulių maro  3 ir 10 kilometrų spindulio zonas bei visiems, patekusiems į 3-iojo lygio zoną, kuria pripažintas visas mūsų rajonas.  

Rajono Žemės ūkio skyriaus vedėja Jolanta Jasiūnienė sakė, jog išplėsti kompensacijų galimybes ūkiams, turintiems privalomai išskersti kiaules, įtakos turėjo ir mūsų rajono Ūkininkų sąjungos (ŪS) kreipimasis į šalies Vyriausybės, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijų vadovus. Kreipimesi teigiama, jog drastiškas nurodymas iki lapkričio vidurio išskersti visas kiaules rajono ūkiams pridarys milžiniškų nuostolių, ūkininkai už gyvulius gaus tik simbolines išmokas. ŪS taryba reikalauja ūkininkams, atsisakiusiems kiaulių, už kiekvieną netektą ūkio gyvulį (mažesnio nei 100 kg svorio) kasmet mokėti ne po 200, kaip siūloma, o po 500 Lt iki kol vėl bus leista užsiimti kiaulininkyste. Taip pat reikalaujama, jog kiaulių naikinimo terminas būtų atidėtas iki sausio 15 d., o jeigu rajone neatsiras naujų ligos židinių, prašoma leisti kiaules auginti ūkiams, kurie atitiks veterinarijos keliamus reikalavimus.

Išsamiau – ketvirtadienio GR.

Aldona Minkevičienė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: