Virginija DAŠČIORAITĖ
Virginija DAŠČIORAITĖ

Dar 2009-aisiais Seimui patvirtinus siūlymą sumažinti ligos pašalpas, dirbanti Lietuvos dalis turėjo dėl ko pykti ant valdžios. Juk susirgus tenka brangiai mokėti ne tik už vaistus. Prarandamos ir darbo pajamos, nes „Sodra“ jas kompensuoja tik iš dalies. Už dvi pirmąsias nedarbingumo dienas ligos pašalpą moka darbdavys, ji turi sudaryti ne mažiau kaip 80 proc. vidutinio darbo užmokesčio. Nuo trečiosios dienos ligos pašalpą moka „Sodra“ – iki septintos ligos dienos jos dydis yra 40 proc., o nuo aštuntosios – 80 proc. atlyginimo.
Jei Seimas pritars siūlymui grąžinti ligos pašalpas į ankstesnį lygį, buvusį iki 2009 m., nuo kitų metų dirbantys piliečiai ligos atveju, užuot ėję į darbą sirgdami, galės gydytis patirdami minimalius finansinius nuostolius.
Kylant ekonomikai ir sukūrus daugiau darbo vietų, ligos pašalpos ateityje gali didėti iki 100 proc. kompensuojamojo darbo uždarbio – žada socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė. „Manau, ateityje, kai ekonomikos augimas bus didesnis ir sukursime daugiau darbo vietų, galėsime svarstyti apie 100 proc. kompensavimą“, – žiniasklaidai  praėjusią savaitę sakė ministrė.
Šią savaitę Vyriausybė  sutarė ligos pašalpas didinti iki 80 proc. pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio. Iki šiol iš „Sodros“ biudžeto lėšų nuo trečiosios iki septintosios (įskaitytinai) laikinojo nedarbingumo dienos mokama 40 proc., o nuo aštuntosios – 80 proc. pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio ligos pašalpa.
Siekdama suvienodinti ligos pašalpos dydį visu ligos laikotarpiu, Vyriausybė siūlo didinti pašalpos, mokamos už trečią-septintą nedarbingumo dienas, dydį nuo 40 iki 80 proc. pašalpos gavėjo buvusio darbo užmokesčio. Pirmosios dvi kalendorinės laikinojo nedarbingumo dienos apmokamos iš darbdavio lėšų. Pašalpas padidinus iki 80 proc., iš „Sodros“ biudžeto papildomai reikėtų apie 115,4 mln. Lt.
Šiuos pakeitimus reglamentuojantis Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimo projektas bus teikiamas svarstyti Seimui.
O mes savo pašnekovų klausiame: „Ar einate į darbą sirgdami?“
Išsamiau- šeštadienio GR.

Reda Milaknienė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: