Rajono smulkieji ūkiai liks be kiaulių? Redakcijos archyvo nuotr.
Rajono smulkieji ūkiai liks be kiaulių? Redakcijos archyvo nuotr.

Dėl afrikinio kiaulių maro visi rajono ūkiai, laikantys mažiau nei 100 kiaulių,  iki lapkričio 1 d. privalo jas išskersti nepaisant gyvulių amžiaus. Toks Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus įsakymu  priimtas rugsėjo 17 d. Taigi rajone po lapkričio 1 d. kiaulės liks tik UAB „Žiobiškio kompleksas”, auginančioje per 5 tūkst. kiaulių.

 

Pagal priimtą įsakymą išplėsta afrikinio kiaulių maro (AKM) buferinė zona, o į ją patenkantys ūkininkai, laikantys mažiau nei 100 kiaulių,  kiaules privalo paskersti savo reikmėms arba parduoti mėsai, paskerdžiant jas VMVT patvirtintose skerdyklose. Nepaklususiems nurodymo gresia tūkstantinės baudos. Laiku įgyvendinę nurodymą kiaulių laikytojai galės kreiptis valstybės teikiamos kompensacijos, numatytos už buferinėje zonoje laikytų kiaulių paskerdimą, jeigu laikytojas nebuvo pasinaudojęs kompensacija už paskerstas kiaules ankstesniais metais.

 

„Situacijos sudėtingumas tiek mūsų šalyje, tiek ir kaimyninėse valstybėse diktuoja būtinybę taikyti labai griežtas prevencines priemones. Netgi tiems kiaulių laikytojams, kurie 2013 metais įsteigtoje buferinėje įgyvendino biosaugos reikalavimus ir laikė kiaules, nebebus taikomos išimtys ir kiaulės turės būti paskerstos. Mūsų tarnybos duomenimis, dėl šio sprendimo turės būti paskersta apie 5 tūkst. kiaulių”, – sakė VMVT direktorius Jonas Milius.

 

Prieš skerdžiant gyvulius registruotose kiaulių laikymo vietose, kuriose deklaruotos laikomos kiaulės, kiaulių laikytojai įpareigoti apie tai informuoti teritorines VMVT ir įgaliotus ar valstybinius veterinarijos gydytojus, kad atvykę specialistai galėtų atlikti kiaulių klinikinę apžiūrą ir atrinkti mėginius AKM tyrimams.

Išsamiau – antradienio GR.

Aldona Minkevičienė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: