Kasmetinėje ceremonijoje Harvardo universitete išdalintos Šnobelio premijos. Ši ceremonija pastaraisiais metais susilaukia ne ką mažesnio visuomenės susidomėjimo, nei tikrosios Nobelio premijos. Šiemet Šnobeliai išdalinti jau 24 kartą.

Ceremonijos, kurią organizuoja humoristinis mokslo leidinys „Annals of Improbable Research“, metu laureatus apdovanoja tikrieji Nobelio premijos laureatai. Šiemetinė Šnobelio premija fizikos srityje skirta Japonijos mokslininkams, vadovaujamiems Kiyoshi Mabuchi. Jie laboratorijoje aiškinosi, dėl ko užlipus ant banano žievės kyla didelės grėsmė nugriūti. Tie patys mokslininkai dar išsiaiškino ir tai, jog užlipti ant obuolio lupenos ar apelsino žievės yra gerokai saugiau.

Neuromokslų Šnobelio premija teko mokslininkams, kurie tyrė, smegenis žmonių, kurie skrudintoje duonoje mato Jėzaus veidą ir kitokias figūras.

Psichologijos premiją gavo mokslininkas iš Vakarų Sidnėjaus universiteto Australijoje – už sukauptus įrodymus, kad žmonės, linkę vėlai eiti miegoti vakare, taip pat būna linkę labiau žavėtis savimi, dažniau manipuliuoja kitais ir dažniau būna psichopatai nei žmonės, kurie linkę anksčiau keltis ryte.

Visuomenės sveikatos laureatu tapo Jaroslavas Flegras iš Karolio universiteto Čekijoje – už ištyrimą, ar katės auginimas nekelia grėsmės psichinei sveikatai.

Biologijos premiją gavo Vlastimilas Hartas iš Čekijos gyvybės mokslų universiteto – už kruopštų surašymą, padėjusį atskleisti, kad šunims tuštinantis, jie yra linkę savo kūno ašį nukreipti išilgai Žemės šiaurės-pietų magnetinio lauko linijų.

Meno premija pagerbta Marina dė Tommaso iš Bario universiteto Italijoje – už tai, kad palygino skausmą, kurį žmonės patiria žiūrėdami į bjaurų paveikslą, lyginant su žiūrėjimu į gražų paveikslą. Skausmas buvo sukeliamas galingu lazerio spinduliu.

Ekonomikos premija teko Italijos vyriausybės Nacionalinis statistikos institutui, nes ėmėsi garbingo darbo papildyti visų Europos Sąjungos valstybių biudžetus į jį įtraukiant pajamas iš prostitucijos, nelegalių narkotikų pardavimo, kontrabandos ir visų kitų neteisėtų finansinių veikų, jei neteisėtų sandorių dalyviai to pageidautų.

Medicinos premija pagerbtas Ianas Humphreysas iš Mičigano valstijos universiteto apdovanotas už „nevaldomų“ nosies kraujavimų gydymą taikant nosies užkimšimo vytintos kiaulienos juostelėmis metodą.

Arkties mokslo laureatu tapo norvegas Eigilis Reimersas už tai, kad ištyrė, kaip šiauriniai elniai reaguoja į žmones, besimaskuojančius baltųjų lokių kostiumais.

Mitybos specialistas ispanas Raquel Rubio Šobelio premiją gavo už tyrimą, pavadintą „Pieno rūgšties bakterijų, išskirtų iš kūdikių išmatų, aprašymas siekiant pritaikyti jas kaip probiotinių kultūrų šaltinį fermentuotoms dešroms“.

Parengta pagal užsienio spaudą

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: