Darbų pradžią simbolizuojanti kapsulė ateities kartoms buvo įkasta į žemę šalia AB „Panevėžio Energijos“ Rokiškio  šilumos tinklų rajono pastato. M. Katinauskienės nuotr.
Darbų pradžią simbolizuojanti kapsulė ateities kartoms buvo įkasta į žemę šalia AB „Panevėžio Energijos“ Rokiškio šilumos tinklų rajono pastato. M. Katinauskienės nuotr.

Rugsėjo 17 d. AB „Panevėžio energija” simbolišku kapsulė įkasimų į žemę, pradėjo Rokiškio katilinės rekonstrukcijos darbus, po kurių miesto gyventojus ir įmones šaltuoju metų sezonu šildys biokuras – smulkinta mediena. Toks sprendimas naudingas ne tik finansiškai, bet ir mažiau teršiantis aplinką.

Rokiškio katilinėje šiuo metu veikia trys biokuru kūrenami vandens šildymo katilai. Tačiau be jų dar likęs ir vienas kūrenamas mazutu. Būtent jį planuojama pakeisti dviem biokuru kūrenamais katilais. „Vietoj dabartinio, mazutinio, rangovai įrengs du po 5 MW (megavatus) turinčius vandens šildymo katilus, kuriuos pajungus, turimų pajėgumų pilnai užteks šiluma aprūpinti miestą. Rangovai visus darbus galutinai pabaigti turi iki kitų metų rugsėjo mėnesio, o katilus pajungti mes tikimės jau gruodžio mėnesį. Šios rekonstrukcijos metu bus atliekami darbai nuo A iki Z: nuo traktoriaus, atvežančio smulkintą medieną, iki 2,5 MW galios kondensatoriaus ekonomaizerio įrengimo, leidžiančio papildomai išgauti apie 25 proc. šilumos energijos iš išeinančių dūmų. Kūrenant biokuru per dieną vidutiniškai sudeginsime apie 11 vilkikų smulkintos medienos. Atsisakius mazutinio katilo, kalbėti galima ne tik apie ekonominę naudą. Automatiškai sumažinama ir tarša miestui, taip prisidedant prie švarios gamtos išsaugojimo. Naudojant biokurą į aplinką per metus bus išmetama apie 2,7 tonų mažiau anglies dvideginio, nei deginant mazutą”, – kalbėjo Rokiškio šilumos tinklų rajono AB „Panevėžio energija” viršininkas Rimvydas Povilavičius.

Per metus, tiekdama miestelėnams šilumą ir karštą vandenį, įmonė sukūrena apie 1 tūkst. tonų mazuto.

Išsamiau – šeštadienio GR.

Miglė KATINAUSKIENĖ

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: