Obelių gimnazijai palankiau turėti iki 300 mokinių. Obelių gimnazijos archyvo nuotr.
Obelių gimnazijai palankiau turėti iki 300 mokinių. Obelių gimnazijos archyvo nuotr.

Rajono miestelių mokyklų vadovai viliasi, kad nuo kitų metų keisis švietimo finansavimo modelis ir jos gyvens geriau. O kol kas, norint išgyventi, tenka griebtis gudrybių – prijungti pradinukus – arba imtis žygių tam, kad kaimo vaikai nebūtų vežami mokytis į Rokiškį…

„Su ašarom ir mes”, – neslėpė Obelų gimnazijos direktorius Jonas Bulovas klausiamas apie šiandieninį gimnazijos finansinę situaciją, vaikų skaičių, mokytojams tenkantį pamokų skaičių.  Jo žodžiais, prieš dešimtmetį „mokinio krepšelio” metodika įstaigai  buvo labai palanki. Tuomet ir „Gimtasis…” ne kartą rašė, kad obeliečiams pakanka krepšelio lėšų visiems svarbiausiems įstaigos poreikiams, mokinių vadovėliams, mokytojų kvalifikacijai kelti ir panašiai. Tokia situacija tęsėsi maždaug  iki 2005 – ųjų. „Dabar finansavimas kaimų atžvilgiu yra neteisingas. Reiktų pinigus skirti  pagal klasių, o ne vaikų skaičių. Šiandien  lėšų  išgyventi neužtenka, nes vaikų mažėja”, – svarstė direktorius. 

 

Švietimo ir mokslo ministerija yra parengusi skaičiavimo metodikas, pagal kurias finansuojamos vienokį ar kitokį skaičių vaikų turinčios mokyklos. Pagal jas Obelių gimnazijai palankiau turėti iki 300 mokinių. Tam, kad jų, o kartu ir pinigų  padaugėtų, nuo šių metų rugsėjo prie gimnazijos buvo prijungtos buvusio mokyklos – darželio pradinės klasės. Nebeliko atskiros mokyklos mažiesiems, tačiau gimnazijoje – 68 mokinukais daugiau –  viso 265 vaikai, tarp jų  15 pirmokų ir  20 dvyliktokų. Po dvi klases Obeliuose yra tik septintokų ir devintokų, visų kitų – po vieną komplektą. Yra klasių, kuriose  mokosi pakankamai daug –  po 23 ar 25 mokinius, tačiau J. Bulovas sakė, kad perskirti jas pagal įstatymus leidžiama tik tuo atveju, jei būtų 31.

Išsamiau – ketvirtadienio GR.

Reda Milaknienė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: