Kiaulių augintojams Briuselis suteikė lengvatų. Redakcijos archyvo nuotr.
Kiaulių augintojams Briuselis suteikė lengvatų. Redakcijos archyvo nuotr.

Afrikinis kiaulių maras ir jo sukeltos pasekmės grasino pražudyti šalies verslinius kiaulių ūkius. Dėl Lietuvoje plintančios mirtinos kiaulių ligos, kurios židiniai nustatyti Ignalinos, Utenos ir mūsų rajonuose, daug rajonų teritorijų Europos Sąjungos (ES) sprendimu įtraukta į 3-iąją zoną, kurioje taikomi patys griežčiausi saugos reikalavimai. Iš šios zonos draudžiama išgabenti kiaules, kiaulieną ir jos gaminius. Toks draudimas kiaulių kompleksams prilygo kiaulių verslo mirties nuosprendžiui. Pražūties vėzdas buvo pakibęs ir virš UAB Žiobiškio komplekso, kur auga apie 5 tūkst. kiaulaičių. Kiaulių augintojai pagalbos šauksmais atakavo Žemės ūkio ministeriją, kad ši Briuselyje išsiderėtų Lietuvai lengvatų dėl kiaulienos išgabenimo ribojimų. Ir verslininkų balsas buvo išgirstas.

Prieš kelias dienas kiaulių augintojus pasiekė guodžianti žinia – Briuselyje Lietuva išsikovojo teisę  prekiauti ir Lietuvos, ir ES rinkose kiauliena bei jos gaminiais iš antrosios ir trečiosios afrikinio kiaulių maro zonos.

Kadangi maro židinys nustatytas viename Kriaunų seniūnijos ūkyje, buvo aišku, kad mūsų rajonas bus įtrauktas į 3-iąją zoną, kuriai galioja patys griežčiausi apribojimai. Tai reiškė, kad pas mus užaugintos kiaulės, kiauliena ir jos gaminiai nebus gabenami už zonos ribų. Toks draudimas galėjo pražudyti Žiobiškio bendrovę, nes ji nebūtų turėjusi kur padėti užaugintų kiaulių. Nepardavus šių gyvulių, bendrovei nebūtų nieko kito likę kaip tik patiems marinti paršelių vadas, nes kompleksas prieaugliui būtų neturėjęs laisvos vietos.

Bendrovės direktorius Vidmantas Maželis ir kiaulininkystės verslo kolegos dėjo milžiniškas pastangas, kad ES savo poziciją dėl kiaulių maro užkardymo Lietuvai sušvelnintų ar numatytų pereinamąjį laikotarpį. Mūsų šalies kiaulių augintojų bėdos Briuselyje buvo išgirstos: Europos Komisija (EK), posėdžiavusi rugsėjo 11-12 d. ir mūsų bei kaimyninius rajonus įtraukusi į griežčiausių apribojimų 3-iąją zoną, priėmė palankų sprendimą, kuris suteikė lengvatų kiaulių augintojams.

Išsamiau – ketvirtadienio GR.

Aldona Minkevičienė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: