Teisėja Nijolė Bražiūnienė duoda dokumentus dailininko sūnui Vincentui Vienožinskiui (viduryje)  ir anūkui Petrui Šiaučiūnui. D. Zibolienės nuotr.
Teisėja Nijolė Bražiūnienė duoda dokumentus dailininko sūnui Vincentui Vienožinskiui (viduryje) ir anūkui Petrui Šiaučiūnui. D. Zibolienės nuotr.

Rugpjūčio 26-ąją Rokiškio rajono apylinkės teisme paskelbtas nuosprendis jaunuoliams, kurie prieš trejus metus įsiveržė į dailininko Justino Vienožinskio sodybą-muziejų Audronių (Obelių sen.) kaime ir ją apvogė. 

Teisiamasis Erikas Žvirblis pripažintas kaltu ir nuteistas aštuoneriems metams. Kadangi jis buvo neatlikęs bausmių už ankstesnius nusikaltimus, jam skirta dešimt metų nelaisvės. Bausmę jis privalės atlikti pataisos namuose.

Teisiamajam Mindaugui Mažeikai skirtas trumpesnis nelaisvės laikas – 6 metai ir 3 mėnesiai. Subendrinus ankstesnių teistumų bausmes, jis įkalintas 6 metams 5 mėnesiams ir 40 dienų. Kaltinamieji solidariai nukentėjusiam Vincentui Vienožinskui turės sumokėti 87 tūkst. 50 Lt turtinės ir 25 tūkst. Lt neturtinės žalos.

Teisėsaugai pavyko surasti iš sodybos pavogtą senovinį smuiką, jo stryką ir žiedą su deimantais. Jie bus grąžinti nukentėjusiam V. Vienožinskiui.

M. Mažeikos pinigai – 520 Lt, 205 eurų ir 1 JAV doleris bus panaudoti civiliniam ieškiniui padengti. Nusikaltimo tyrimo metu pinigai buvo saugomi Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato sąskaitoje.  

Prieš trejus metus kaukėti plėšikai įsiveržė į J. Vienožinskio sodybą ir grasindami peiliu surišo menininko sūnų, jo žmoną bei sodyboje viešėjusius artimuosius. Vagys išsinešė vertingų daiktų: juvelyrinių bei aukso dirbinių, antikvarinį smuiką, kurio vertė – 10 tūkst. Lt.

Kaltinamieji E. Žvirblis ir M. Mažeika teismo posėdyje, kuriame buvo paskelbta jų bausmės dydis, nedalyvavo. Manoma, jog taupant lėšas nutarta jų nevežti į teismo posėdį. Jiems bus įteiktas nuosprendžio nuorašas.   

Po teismo dailininko sūnus V. Vienožinskis sakė, jog brutalus plėšimas turėjo neigiamos įtakos jo paties ir žmonos Aldonos sveikatai. Plėšikai iš jų šeimos pagrobė tai, ką buvo susitaupę per visą gyvenimą. Skaudu, tačiau žmona teisingumo akimirkos nesulaukė. „Man jau 84-eri metai. Tikrai nesitikiu, kad plėšikai spės sumokėti teismo priteistą materialinę ir moralinę žalą“, – sakė V. Vienožinskis. Nuo nusikaltėlių nukentėjęs dailininko sūnus teigė, jog jam gaila jaunų vyrų, kurių gyvenimas – vien kalėjimas. 

Teismo posėdyje dalyvavęs anūkas Petras Šiaučiūnas teigė, jog svarbiausia, kad nusikaltimas buvo atskleistas, tik apmaudu, kad teisėsaugai nepavyko surasti visų šeimai brangių daiktų.

 

V. Vienožinskio mintys po teismo –

https://www.youtube.com/watch?v=8MrdGa2rm9Q&list=UUBr7Vtzthak_DstU_g_tPvA 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dalia Zibolienė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: