Pavojinga liga užfiksuota ir Rokiškio rajone. D. Zibolienės nuotr.
Pavojinga liga užfiksuota ir Rokiškio rajone. D. Zibolienės nuotr.

Rokiškio rajono ekstremalių situacijų komisija Kriaunų ir Jūžintų seniūnijose paskelbė ekstremalią situaciją. Toks sprendimas priimtas, siekiant užkirsti kelią plisti afrikiniam kiaulių marui. Ligos židinys aptiktas Lašuose. Šiose seniūnijose bus vykdoma labai griežta veterinarinė priežiūra ir kontrolė. Dalis gyventojų jau suskubo pjauti šnopuotąsias. Ekstremalioje zonoje budi šeši policijos ekipažai. Pareigūnų tikslas stebėti, kad iš teritorijos nebūtų išvežama kiaulių skerdiena. 

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad šiandien, rugpjūčio 22 d. ištyrus kiaulės kraujo mėginius, Rokiškio rajono Kriaunų seniūnijos privačiame ūkyje nustatytas naujas afrikinio kiaulių maro (AKM) židinys.  Šeimos ūkio šeimininkė dirba vienoje veterinarijos vaistinėje Rokiškyje. Manoma, jog po šio įvykio Kriaunų seniūnijoje bus paskelbta ekstremali situacija: trijų kilometrų spinduliu gali reikti išpjauti visas kiaules. Šiuo metu veterinarijos specialistai dezinfekuoja tvartą, kuriame buvo laikoma serganti kiaulė.  

Kriaunų seniūnas Arvydas Rudinskas sakė, jog ligos židinys Lašų kaime. Šeimos ūkio šeimininkė dirba vienoje veterinarijos vaistinėje Rokiškyje. Lašuose veikia kepykla, didesnis transporto eismas, todėl užkratas galėjo patekti įvairiais būdais. Anot seniūno, kriauniečiai kol kas nepanikuoja, jam iki šiol neskambino nė vienas gyventojas. Seniūnija dar rugpjūčio viduryje informavo žmones apie plintančią ligą ir ragino kuo greičiau paskersti kiaules.

Šiemet tai jau penktasis AMK židinys šalyje, nustatytas kiaulių ūkyje, dar trys židiniai užfiksuoti laukinėje faunoje. Nustatyto židinio vietoje kiaulių laikytojai buvo paskerdę abi laikomas kiaules. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištyrus vienos jų mėginius, rezultatai dėl AKM viruso buvo teigiami. Nedelsiant buvo imtasi visų būtinų apsaugos priemonių ligos plitimui sustabdyti. VMVT pareigūnai surinko visą ūkyje laikomą kiaulieną ir kiaulienos produktus, kurie bus saugiai sunaikinti. Šiuo metu vykdomas tyrimas, kaip užkratas pateko į ūkį, pradedama ūkinių pastatų ir teritorijos dezinfekcija. Aplink židinį 3 ir 10 km spinduliu nustatytos AKM apsaugos ir stebėsenos zonos, iš kurių draudžiama išvežti kiaules, kiaulieną ir kiaulienos produktus. Tikslinama, kiek minėtose zonose yra laikoma kiaulių, imami jų kraujo mėginiai afrikiniam kiaulių marui nustatyti. Mėginiai galutiniam AKM viruso genotipo patvirtinimui išsiųsti į Europos Sąjungos referentinę laboratoriją Ispanijoje.

Seniūnas mano, jog po šio įvykio Kriaunų seniūnijoje bus paskelbta ekstremali situacija. 

22 d. 20 val. Rokiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausias veterinarijos gydytojas-inspektorius Vydas Puidokas sakė, jog nedideliame šeimos ūkyje buvo laikoma viena kiaulė. Paaiškėjus, jog ji serga pavojinga ir staigiai plintančia liga, rugpjūčio 22-ąją skubiai aptverta sodybos teritorija, atlikta pirminė tvarto, kuriame jis buvo laikomas, dezinfekcija. Kadangi tvarte buvo laikomi triušiai, jie bus išnešti ir tada atlikta dar viena dezinfekcija. Ūkio šeimininkams reikės išvežti visą mėšlą, šiaudus. Ūkio šeimininkams reikės išvežti visą mėšlą, šiaudus. Bus tiriami ir šios šeimos turimi maisto produktai, ypač gyvulinės kilmės.

Anot veterinarijos specialisto, kol kas sunku pasakyti, nuo ko gyvulys galėjo užsikrėsti. Paimti tyrimams pašarai. Į klausimą, ar veterinarijos vaistinėje dirbanti ūkio šeimininkė galėjo iš darbo į namus parnešti užkratą, V. Puidokas atsakė, jog pagalbos į veterinarijos specialistus kreipiasi labai įvairūs klientai ne tik iš Rokiškio, bet ir kaimyninių rajonų. Tačiau darbuotojai informuoti apie grėsmes ir žino, kaip nuo jų apsisaugoti. 

23 d. 10 val. Lašų kaimo žmonės pasakoja, jog prieš keletą dienų krito vieno gyventojo kiaulė. Savininkas, nieko blogo nepagalvojęs, jį užkasė. Kai ši žinia pasklido plačiau, buvo nutarta viską atkasti, atlikti tyrimus ir išsiaiškinti priežastį, kodėl gyvulys nugaišo. Tačiau po kelių dienų gyvulio kūnas jau buvo pradėjęs irti, todėl nebebuvo įmanoma atlikti tyrimo. Veterinarijos gydytojas V. Puidokas sakė, jog minėtas atvejas tarnybos specialistams nėra žinomas. Lašiečiai spėja, jog užkratą į gyvenvietę galėjo “atnešti” medžiotojai. Mat kaime yra tokių aistringų medžiotojų, kurie medžioja kone kasdien. 

23 d. 11 val. įvyks rajono ekstremalių situacijų komisijos posėdis, kuriame ir bus priimti sprendimai. Pasak Rokiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko Antano Redecko, trijų kilometrų spinduliu nuo židinio planuojama skelbti stebėjimo zona. Į ją patenkantys šnopuotųjų augintojai turės išskersti visas kiaules. O dešimties kilometrų zonoje bus įdėmiai stebima situacija, tyrimams imami kraujo mėginiai. Žiobiškio (Rokiškio kaim. sen.) kompleksas, kuriame auginama daug kiaulių, į stebėjimo zoną nepatenka. Liga nesutrikdys ir vienos didžiausių rajono Lašų žemės ūkio bendrovės veiklos. Mat joje nėra auginami gyvuliai, negaminame pašarai. 

Tarnybos vadovas teigė, jog šeimininkė yra veterinarijos gydytoja. Ji namuose laikomam gyvuliui išorinių ligos požymių nebuvo pastebėjo. Gyvulį nutarė papjauti, nes jis išsisuko koją. Tik atlikus privalomą kraujo tyrimą, paaiškėjo, jog gyvulys buvo užsikrėtęs afrikiniu kiaulių maru. 

23 d. 14 val. Rokiškio rajono ekstremalių situacijų komisija Kriaunų ir Jūžintų seniūnijose paskelbė ekstremalią situaciją. Šiose seniūnijose bus vykdoma labai griežta veterinarinė priežiūra ir kontrolė. Žmonės, gyvenantys trijų km spinduliu nuo ligos židinio privalo iki rugpjūčio 27 d. išskersti visas kiaules. O stebėjimo zonoje (10 km spinduliu) – įgyvendinti visus veterinarijos tarnybos reikalavimus. Smulkiems ūkiams juos išpildyti labai sunku, todėl patariama kuo greičiau skersti kiaules.  

Nevykdantiems reikalavimų, gresia administracinė atsakomybė: bauda iki tūkstančio litų.

Šiose seniūnijose uždrausti renginiai, kurių programose dalyvauja ligą platinantys gyvūnai – šernai, kiaulės. Kadangi Jūžintų šventėje pasirodymai su jais nenumatyti, tai linksmybėms jokių trukdžių nėra. 

24 d. 11 val. Ekstremalioje zonoje budi šeši policijos ekipažai. Pareigūnų tikslas stebėti, jog iš teritorijos nebūtų išvežta kiaulių skerdiena. Tokiu būdu bandoma sustabdyti ligos plitimą.

 

 

 

 

 

 

 

Dalia Zibolienė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: