Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai šviežiuose lenkiškuose brokoliuose nustatė pesticido chlorpirifoso likučių. Tyrimas pradėtas ir gavus pranešimą, kad ekologiškoje duonoje „Diverse Brotsorten” rasta ochratoksino.

Tyrimo metu išsiaiškinta, kad nesaugi, Vokietijoje iškepta ekologiška duona, kurioje pelėsinių grybų išskiriamos nuodingos medžiagos ochratoksino kiekis tris kartus viršijo didžiausią leidžiamą kiekį, Lietuvos vartotojų nepasiekė. Bendrovė „Agroketos transportas” visą duonos gaminių partiją – 432 duonos kepaliukus pervežė į Rusiją. Pagal kontrolės metu surinktą informaciją, šios siuntos gavėjas Rusijoje taip pat informuotas apie nustatytus neatitikimus.
Tikrinant Lietuvos rinkoje parduodamų daržovių ir vaisių saugą bei kokybę nustatyta, kad Lenkijos tiekėjas „Fresh World-International Sp. Z.o.o” į Lietuvą įvežė nesaugius brokolius. Jais buvo prekiaujama UAB „Palink” priklausančiose „Iki” parduotuvėse. VMVT specialistų atrinktuose šių daržovių mėginiuose rasta 0,09 mg/kg pesticido chlorpirifoso, nors didžiausias leistinas šios medžiagos likučių kiekis – 0,05 mg/kg. Tad prekyba nesaugiais brokoliais buvo iškart sustabdyta. Šių brokolių partijos likučiai nedelsiant surinkti iš rinkos ir šiuo metu jų Lietuvos parduotuvėse jau nebėra. Tačiau vartotojai, anksčiau įsigiję lenkiškų brokolių, gali juos grąžinti pardavėjui.

 

VMVT inf.

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: