„Tokie jau mes
„Tokie jau mes

Lietingos vasaros pradžioje gražių ir šiltų orų meldę žmonės dabar, termometro stulpeliui perkopus 30 laipsnių ribą, jau ima skųstis įvairiais sveikatos negalavimais, kurių pagrindine priežastimi dažniausiai įvardijamas tvyrantis tropinis karštis ir šutra. „Kalatojasi” širdis, spaudžia krūtinę, tinsta kojos, vargina silpnumas – šie ir kiti negalavimai kreiptis pagalbos į medikus dažniau nei įprasta stumia kenčiančius nuo širdies ir kraujagyslių ligų bei, atrodytų, visiškai sveikus žmones. VšĮ Rokiškio rajono ligoninės gydytoja kardiologė Virginija Repčienė su „Gimtojo Rokiškio” skaitytojais pasidalino keletu paprastų patarimų, kurių sąžiningai laikantis adaptacija prie mūsų šaliai nebūdingų karščių turėtų būti lengvesnė.

 

Grybauti, uogauti ar kapstytis darže planavusiems vasarotojams užplūdę karščiai kaip reikiant pakoregavo planus: vieni viską metę dienas leidžia prie vandens telkinių, kiti – pabūgę varginančios kaitros ir tausodami savo sveikatą – slepiasi namuose už uždangstytų langų. Rekordiškai aukšta temperatūra iš vėžių pirmiausia išmušti kėsinasi lengviau pažeidžiamus, įvairiomis širdies ir kraujagyslių ligomis sergančius žmones.

„Vyraujant karščiams žmogaus organizmas atsivėsinti bando prakaituodamas. Dėl to tirštėja kraujas, jame ima trūkti kalio, magnio ir kitų normaliam širdies darbui reikalingų medžiagų, dėl išsiplėtusių periferinių kraujagyslių mažėja kraujospūdis, padažnėja pulsas. Žmogų ima varginti spazmai krūtinės srityje, kai kuriems prasideda širdies stenokardiniai priepuoliai, dusulys ar silpnumas”, – pasakojo rajono ligoninės gydytoja kardiologė Virginija Repčienė, „Gimtojo…” paprašyta paaiškinti, kaip tokie orai gali paveikti žmogaus organizmą.

Išsamiau – ketvirtadienio GR.

Agnė Mackuvienė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: