Šiemet mėlynių derlius - menkas. M. Katinauskienės nuotr.
Šiemet mėlynių derlius - menkas. M. Katinauskienės nuotr.

Ne vienam žmogui miškas vasarą – papildomų pajamų šaltinis. Žinantys, kur gerai auga grybai ar uogos, nuo pavasario iki vėlyvo rudens gali užsidirbti ne vieną tūkstantį litų. Tačiau šiemet miško gėrybėmis prekiaujantys sezoniniai darbininkai didelio uždarbio nesitiki.

Šalyje įsivyravę karšti orai vieniems teikia malonumą, kiti – juos keikia, nes miškuose šiomis savaitėmis – sausra. „Išdžiūvusioje miško paklotėje sunkiai auga grybai, o ir išdygusieji, jei nespėji surinkti, greitai sukirmija. Jei randi ką nors, tai nebent samanose pasislėpusių voveraičių, tačiau ir šios tokioje kaitroje auga lėtai”, – vienbalsiu tvirtina keletas grybų pardavėjų. Jų „turtas” – vos du ar trys litriniai stiklainėliai voveraičių po 7-8 Lt, o užsidirbti daugiau iš tokios prekybos nesitiki nė vienas.  

Nederlinga vasara ir uogų rinkėjams: išdžiūvę uogienojai ir nuo karščio susitraukusios uogos reikalauja kantrybės bei pastangų jas renkant. Rokiškietė Lima Zablackienė, ne pirmą vasarą turguje prekiaujanti miško uogomis, sakė šiemet išbraidžiusi miškus aplink Rokiškį, ir net vykusi į kaimyninius rajonus, tačiau situacija vienoda – miškuose viskas auga labai vangiai. „Aš orientuojuosi į uogas: mėlynes, bruknes, spanguoles, tad prasidėjus jų sezonui pirmiausia apžiūriu aplinkinius miškus. Tada išbandau laimę pavažiavusi truputį toliau. Deja, šiemet miškas mūsų nelepina. Žiemos vidury daug uogienojų iššalo, o dabar, užplūdus  karščiams, išlikusias uogas sudžiovina saulė”, – situaciją miškuose apibūdino moteris.

Miglė KATINAUSKIENĖ

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: