Laisvosios rinkos institutas pristatė mokesčių skaičiuoklę. Atmerkė mums akis ir sudėliojo taškus. Mokesčiai daugeliui reiškė ir mokestį už elektrą, šildymą, šiukšlių išvežimą, ir mokestį bankams… Retas žino, kiek tiksliai  uždirbtų litų nepatenka į mūsų sąskaitas. Retas nutuokia, kur mūsų sumokėti pinigai nukeliauja ir kam naudojami. Be to, ar mes visada teisūs dėl kuro kainų kaltindami degalinių savininkus, o dėl atlyginimų – darbdavius?
Apie įmokas ir mokesčius su Laisvosios rinkos instituto vyr. eksperte Kaetana LEONTJEVA kalbėjosi žurnalistė Sveta VITKIENĖ.

– Kartais klystame, bandydami atskirti mokesčius nuo įmokų. Pavyzdžiui, mokame pinigus už šildymą ir elektrą, už tai, kad laikome pinigus banke ir už tai, kad jų imame iš savo sąskaitos?  
– Mokėjimai bankui nėra mokesčiai. Mokesčiai yra privalomai mokami į biudžetą – ar tai būtų valstybės, savivaldybės, „Sodros”, ar Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) biudžetas. Lietuvoje yra 24 skirtingi mokesčiai: gyventojų pajamų (GPM), pelno, pridėtinės vertės (PVM), akcizai…
Gana dažnai mokesčiais yra pavadinama visai ne tai. Tarkime, žmonės sako, kad žiemą moka didesnius mokesčius, ir turi omeny šildymą. Iš tiesų tai yra atsiskaitymas už suteiktas šildymo paslaugas ir jis yra skiriamas šildymą tiekiančiai įmonei.
Taip pat ir banko atveju. Mokame už banko sąskaitų tvarkymą, piniginių lėšų įmokėjimą ar išėmimą, tačiau pinigus skiriame bankui, o ne valstybei į biudžetą.
– Tai kiek uždirbtų litų negalime įsidėti į piniginę?  
– Sudėjus mokesčius, mokamus nuo žmogaus atlyginimo ir vartojimo, susidaro riebi suma. Pavyzdžiui, kai žmogus uždirba 1300 Lt, iš kurių 1 100 Lt skiria paprastoms prekėms, o 200 Lt – benzinui, per metus jis iš viso sumoka 13560 Lt mokesčių. Kad juos sumokėtų, jis dirba daugiau negu pusę metų!

Išsamiau – šeštadienio GR.

Sveta Vitkienė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: